Őszintén sajnálom azokat, akik ezen a hétvégén kezdték meg a nyaralásukat, hiszen most jó pár napig nyárhoz képest igazán hűvös idő lesz hazánkban.
Ám azért én személy szerint örülök, hogy az elmúlt időszak kánikulái után végre felfrissülhetünk egy kicsit, jól át lehet szellőztetni a lakást és végre megint be lehet kapcsolni a sütőt.
Ha már olvassátok a blogot, akkor tudjátok, hogy most mi következett nálunk: beterveztünk egy jó kis kampány láncfőzést. Persze a péntek délutánt/estét és szombatot másképp is el lehet tölteni, ez tény, viszont ha most egy kicsit ebben a hűvös időben megnyomjuk a tempót, akkor amikor visszajön a nagy meleg és itt a lazítás ideje, áldani fogom az eszem, hogy most beletettem ezt a kis plusz munkát.
A gyerekeket is belevontam a dologba, “főzőcskés tábort” hirdetve 🙂
Ez jó alkalom, hogy együtt legyünk, közben sokat lehet dumálni, arról nem beszélve, hogy tudják, ezzel a kis munkával extra kiváltságokhoz juthatnak (plusz videó játék idő stb.), ráadásul a nyári „fagyipénzt” is megtoldhatják.
De nem csak ezért szeretnek tevékenykedni a konyhában.
Nekik is jó érzés, ha valami újat tanulhatnak, ha van sikerélményük, illetve az sem elhanyagolható szempont, hogy velem lehetnek és azt is tudják, hogy ha most ők is segítenek, akkor hamarabb végzek a teendőkkel és utána több időnk lesz a közös játékra.
Így neki is ugrottunk, sütő bekapcsolva és összehangoltan indult a láncfőzés.
Először is sütöttünk egy adag muffint, mert az hamar a sütőbe kerülhet, és nem tartózkodik bent túl sokat.
Közben összedobtuk a chili con carnet, azaz egy jó nagy adag tex-mex csilisbabot:
Ez körülbelül másfél óráig fog a sütőben tartózkodni, ezalatt begyúrtunk egy adag spanyol briósnak való tésztát:
Illetve készítettünk hamburger zsemléket is, Lia receptje alapján:
Ezeknek 45 perc – 1 óra kelési idő kell, majd formázzuk őket, majd újrakelesztés után először a hamburger zsemlék (lett még 4 hot dog kifli is) kerültek a sütőbe, ezalatt a spanyol briósok formázása és újbóli kelesztése is lezajlott, így nem volt üresjárat, mehettek egyből a sütőbe.
Közben persze a gyerekek pihentek, játszottak, nekem is volt időm erre-arra, aztán aznap már csak a vacsora volt hátra, bedobtunk egy egész csirkét a sütőbe, nem szokványos módon:
Majd elmesélem, hogy hogyan készül és megosztom veletek a tapasztalataimat.
Újabb nap, újabb főzés, ezúttal a burgundi marharagu került terítékre.
Ezek nem olyan bonyolult ételek, az ember csak összedobálja a hozzávalókat, majd a sütő megoldja a továbbiakat. Mivel láttam az időjárás előrejelzést, ezért időben ki tudtam venni a mélyhűtőből a hozzávalókat, amiket korábban persze akciósan vettem.
Amíg a marharagu előkészületei folytak, a gyerekek összedobtak egy ír szódakenyeret:
Mire megsült, a helyére már mehetett is be a ragu, így most sem voltak sütési üresjáratok (tudjátok, nem pazarlunk, nem csak a pénz miatt, hanem a környezetvédelmi szempontok is számítanak! Sőt..)
Azt még nem meséltem, hogy mi lett a sorsa az előző napi kampányfőzési termékeknek 😀
Természetesen a csilisbab egy része üvegbe került, a másik feléből pedig ma húsos táskákat fogunk gyártani:
Ezek a kis párnácskák szuperek lesznek, ha nyáron strandra megyünk, mert fagyottan teszem a hűtőtáskába, pont ebédre ki is olvadnak, a napra téve picit meg is melegednek, így nem kell a strandon, drágán ételt vásárolnunk.
Olvastátok már ezt a cikket a témában?
Természetesen a láncfőzéskor nem maradhatott ki a bolognai szósz sem:
Ezeket is beüvegeztem, a mélyhűtőben keletkező hely (mivel a darált húsokat és marhalábszárat kivettem) pedig mentek a muffinok, a spanyol briósok egy része, a hamburger bucik és hot dog kiflik.
Amire még biztos, hogy sort kerítek a hűvös időjárás alatt:
Természetesen ez is megy a mélyhűtőbe, alkalomadtán, egy jó kis nyári bulira majd csak előkapom és nem kell aznap a konyhában senyvednem a melegben. Persze a chili con carne is e célból készült 😉
Egy szó, mint száz, érdemes kihasználni ezeket a napokat, egy kis gyors tervezéssel (mikor mi legyen a sütőben pl. ) és plusz munkával a nyár hátralévő részében több időnk marad a pihenésre és a sütő sem fog szaunát csinálni a konyhában.
A gyerekek elég sok mindenben tudtak segíteni:
- Hagymát vágni
- Zöldséget aprítani a géppel (ezen összevesznek, hogy ki nyomhatja a gombot 😀 )
- A hozzávalók pontos kimérése mérleggel
- Tésztát gyúrni (bizony, 6-13 éves fiúk létére ezt is tudják és nagyon ügyesek benne)
- Konzervet nyitni (konzervnyitóval is)
- A spanyol briósnál vajjal megkenni, porcukorral meghinteni a feltekerés előtt
- Répát pucolni
- Tojással megkenni a hamburger zsemléket
Ezek mind-mind olyan tevékenységek, melyek nekem nagyban megkönnyítik és meggyorsítják a konyhai teendőket, nekik pedig nem nehéz végrehajtani őket, és ahogyan már említettem, sikerélményt is nyújt a számukra.
Nem mondom, hogy nem fáradtam el közben tegnap, ma sem lesz ez másként, de tudom, hogy megéri!
Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.
Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!
Legutóbbi hozzászólások