Nem lehetetlen otthon VALÓDI, finom, házi sajtot készíteni!

Ha van friss házi tejed, oltód és sód akkor a többi már tényleg csak a fantázia dolga. Ha viszont nem tudsz oltót beszerezni, akkor csinálhatsz indiai friss sajtot: a panír (paneer) sajtot is, nagy sikert arathatsz vele karácsonykor!

 A „panír” rendkívül sokoldalú sajt, mely nagyon egyszerűen, valamilyen savval, többnyire citromsav felhasználásával elkészíthető otthon is. Még ha kicsit bonyolultabb is, érdemes beszerezni házi tejet. Én megpróbáltam bolti tejből, (3,6%-osból) és ezzel is sikert arattam. Ezt érdemes csak pár nappal korábban készíteni, hogy friss maradjon!

házi sajt

Házi sajt otthon? Próbáld ki, nagy sikert arathatsz vele!

Mostanában nagyon divatos a bonbonkészítés

Csodálatos gasztroajándékok készíthetők, de a temperálás és a töltelékek elkészítése nem egyszerű és a formák megvásárlása is költségekkel járhat. Rengeteg isteni bonbonrecept fellelhető, ám ha nem akarunk bajlódni velük, akkor gyártsunk egyszerűen trüffeleket.

Vagy egyéb csokis finomságokat, például:

  • Házi szaloncukor
  • Csokikanál
  • Sütinyalóka
  • Csokis, karácsonyi muffin, cupcake, bár ez nehezen csomagolható

Ezeket is hagyjuk a végére, mert sok recept tartalmaz vajat, tejszínt és egyéb romlandó vagy avasodásra hajlamos hozzávalót!

 sütinyalóka

A sütinyalóka nagyon népszerű a gyerek és fiatalok körében!

És végül ne feledkezzünk meg a finomabbnál finomabb omlós karácsonyi kekszekről sem!

 

Ha jól záródó dobozba tesszük őket (töltetlenül), vagy lefagyasztjuk a megsült kekszeket, akkor nagyon sokáig frissek maradnak! Nálunk már kész a linzer alapja és a diós patkó is, ez utóbbi azért is nagyszerű süti, mert mivel tojásmentes, akár 2 hónapig is eltartható. Ha addig meg nem ennénk. Ami csak akkor működik, ha tényleg nagyon jól eldugom őket 😀

A lekvárok és chutneykat is elkészíthetjük jóval korábban, idénynek megfelelő gyümölccsel, zöldségekkel vagy összedobhatunk egy házi pestot is akár, magyarosan is, ha csak petrezselymet és diót tudunk szerezni. Bár tudtátok, hogy milyen egyszerű bazsalikomot nevelni otthon?

Ha most állunk neki a gasztroajándékoknak, akkor is sok lehetőségünk van:

  • Narancslekvár
  • Csokis-körtelekvár
  • Lilahagyma-chutney vagy lilahagyma lekvár
  • Borban eltett vagy konfitált fokhagyma
  • Citromos alma-chutney
  • Csilis narancs-chutney
  • Vagy akár egy finom cékla-chutney!

 

Még van idő a házi vanília esszencia elkészítésére, de jobb, ha időben nekilátunk, mert 2-3 hétig kell áztatni a vanília rudakat, mielőtt leszűrnénk! Siessünk vele, hogy készen legyen karácsonyra!

Amit még előre elkészíthetünk, mondjuk már november végén:

  • Kandírozott citrusfélék, dió
  • Karamellás mogyoró
  • Házi karamella
  • Karamellakrém, amit kuktában is készíthetünk nagyon egyszerűen
  • Sütőben pirított, sós dió

Csak jól dugjuk el magunk elől, nehogy megegyük (tapasztalat).

 

Muffin üveg

Hallottatok már a muffin üvegről? Mutatós és hasznos ajándék! A kép forrása ITT

Jól záródó üvegben hónapokig elállnak:

  • Cappucino por
  • Forró csoki por
  • Házi teakeverék
  • Házi fűszerkeverékek
  • Házi bourbon vaníliás cukor
  • Házi granola vagy müzli
  • Mézes aszalványok (kisebb üvegbe asztalt gyümölcsöt tenni, és mézet csurgatni rá)
  • „Muffinüveg” vagy más sütemény üvegben
  • Vagy különféle fűszerolajokat

Tehát foglaljuk össze, mostantól kezdve mikor, milyen gasztroajándéknak álljunk neki:

 

A héten:

  • Lekvárok, chutneyk
  • Fűszerkeverékek stb.
  • Fűszerolajok
  • Marinált sajt

 

December közepéig elintézhetjük, hogy utána már ne kelljen foglalkozni vele:

  • Kekszek
  • Kandírozott finomságok
  • Csonthéjasok különféle ízesítéssel
  • És bármi, ami jól záródó dobozban tárolható hónapokig

 

karacsonyi-suti_1

 

December 23-ig:

  • Bonbonok
  • És egyéb romlandó édességek

Végezetül engedjetek meg egy gondolatot:

 

Direkt nem írtam a kézműves ajándékokról, hosszú lenne kifejtenem, hogy miért nem pártolom a készítésüket most már,  úgy, hogy voltak évek, amikor én is sokat készítettem. Szívvel, lélekkel, nagy lelkesedéssel. Az eredmény nem lett tökéletes, sokszor az ajándékozott nagyon lelkesnek tűnt, de aztán soha többet nem láttam nála az ajándékot.

Vagy pedig, mire valaki megszerezzük a szaktudást és az alapanyagokat, például mostanában nagyon divatos házi szappant készíteni karácsonyra vagy esetleg gyertyát stb., jóval drágább lesz a végeredmény, mintha kézművesektől vennénk meg.

De mi készítettük, az nem ér valamit?

 

De igen. Ám ha belegondolunk abba, hogy mi lenne, ha idén az ilyen jellegű ajándékokat karácsonyra ismerős vállalkozótól vásárolnánk meg? Így támogatva őket: a szomszédtól, a mestertől, a képzőművésztől közvetlenül, a zenésztől, aki eladja a CD-t, a baráttól, aki interneten kínálja kézműves portékáit?

Engedjük meg, hogy a pénz a hétköznapi emberekhez áramoljon, és ne pedig a nagy multinacionális cégekhez, és így több embernek lesz boldogabb karácsonya!

Mi pedig megtakarítunk rengeteg időt, amit a családunkkal tölthetünk!

 

Ezzel a gondolattal fejezném be az ajándékokkal kapcsolatos bejegyzések sorozatát! Ne feledjük: az advent és karácsony nem arról szól, hogy agyon hajtsuk magunkat, és az ajándékozás a szeretet, és kedvesség kézzel fogható kell, hogy legyen! Ha van kedvetek, látogassatok meg a Nagybetűs Élet blogon, hamarosan számos gasztroajándék receptet megosztunk Veletek! /Stee/