Pár évvel ezelőtt egy ismerősömmel beszélgetve felmerült, hogy kinek mi a kedvenc étele. Az ő válasza a rácponty volt, én meg bambán bámultam, mert még soha nem hallottam róla, pedig még a halételeket is szeretem.

Akkor rákerestem, hogy ha úgy alakul, akkor egyszer meg tudjam lepni vele, és rájöttem, hogy egy egyszerű és igazán finom fogással hozott össze a sors, ami utána fixen bekerült a mi repertoárunkba is.

 

Tudjátok, ez a menütervezéshez szükséges lista:

De mi a csudát együnk ebédre?…avagy menütervezés okosan

Akkor még egész ponttyal készítettem, de azóta fejlesztettem magamat a YouTube-on és megtanultam kifilézni a pontyot. Tényleg hihetetlen, hogy az agysebészeten kívül szinte bármi megtanulható onnan 😀

 

Íme a rácponty receptje:

 

Hozzávalók

  • 1 közepes méretű ponty
  • 40-50 dkg krumpli (a tepsi nagyságától függően)
  • 20 dkg szalonna, kicsit jobb, ha húsosabb, de ha nincs, akkor sem nagy vész
  • 2 dl tejföl ÉS 2 dl főzőtejszín!! Igen, ez a kis csavar a receptben, hogy kipróbáltuk, egy kis doboz tejszínnel még krémesebb lesz a végeredmény és isteni lesz a szaftja, próbáljátok ki! De ne a 10 %-os híg lötty legyen, hanem a jó sűrű 20-30%-is főzőtejszín!
  • 4-5 közepes méretű paradicsom
  • 3-4 paprika
  • 2-3 fej vöröshagyma
  • 1/2 evőkanálnyi pirospaprika
  • só, bors
  • olaj vagy zsír

 

Elkészítési mód:

 

Na kezdjük Ádámnál és Évánál. Tapasztaltabb háziasszonyok nyugodtan görgessenek lejjebb, most tényleg a kezdőknek szól ez a rész. Ha át akarod ugrani ezt a részt, akkor kattints IDE>>

 

Szóval van egy halad.

 

Az bizony egy naaaaaagy séfkés 😮 Akkor gondolhatjátok, hogy mekkorák a halak!

 

Ha szerencsés vagy, a horgász ismerősöd levágta a fejét, farkát, megpucolta és kibelezte. Ha nem, akkor bizony ezeket neked kell megtenni. Aztán meg, ha élő, akkor kupán is kell vágnod. De jó alaposan, mert nekem egyszer 2 óra hűtőben tartózkodás után is leugrott az asztalról a halam. Azóta biztos, ami biztos, a húsklopfolóval én is odacsapok egyet a homlokára, nem bízom a horgászokban.

 

Gondolom, most el is ment a kedved a rácponty készítésétől

 

Én eleinte mindig konyhakészen kaptam a halat apósomtól, de aztán úgy döntöttem, hogy megtanulom ezeket a dolgokat. Mert mi van, ha beüt a krach és azon múlik a túlélésünk, hogy fel tudom-e dolgozni a halat, amit a középső fiam (aki horgászik) kifog nekem.

Te hány napig élnél túl katasztrófa esetén?

Nehogy már tényleg ezen múljon 😀

 

Na, ami igazán undi, az a ponty szemének a kinyomása, hogy a fejet bele tudjam majd tenni halászlébe, de ez most igazán nem idevaló. Inkább készítek egy bejegyzést majd a halfeldolgozásról nemsokára, most maradjunk a receptnél.

Tehát tegyük fel, hogy a halad meg van pucolva stb.

 

Ekkor eldöntheted, hogy egyben szeretnéd-e megsütni a halat vagy filézve. Én ez utóbbit javaslom, mert bár egy kis extra melóval jár, de sokkal egyszerűbb enni, ha nem kell annyira figyelni a szálkákra.

 

Nagyon fontos az irdalás is, hogy biztosan ne maradjanak ipszilon szálkák a hal húsában, viszont figyeljünk arra, hogy ne vágjuk át a hal bőrét. Elsőre bonyolultnak tűnik, de ha egy ilyen városi csaj is meg tudta tanulni, mint én, akkor másnak is menni fog

Ha ez készen van, akkor sózd be a halat, az irdalások között is és tedd félre.

 

Jöhetnek a zöldségek:

 

  • A krumplit vágd olyan vastag szeletekre, mint ahogy a rakott krumplihoz szoktad. Ha nem szoktál rakott krumplit készíteni, akkor olyan fél centis vastag legyen.
  • Tedd fel sós vízben főni úgy 15-20 percre (nem kell, hogy teljesen megfőjön, mert utána a sütőben is sül még),
  • és vágd karikára a hagymát, paprikát és a paradicsomot.

 

Ezt a részt nyugodtan bízhatod alvállalkozókra is. Bár itt a fiúk éppen nagyüzemben lecsót gyártanak

 

  • Ha a krumpli megfőtt, akkor fogj egy mélyebb tepsit vagy tűzálló tálat, kend ki olajjal vagy zsírral
  • és kezd el soronként (tehát nem rétegezve), kicsit állítva beletenni a zöldségeket, mindegy, hogy milyen sorrendben, de töltse ki a tepsi alját. Szép színes lesz 🙂
  • Sózd, borsozd.

 

Ha nem akarsz művészkedni, akkor csak dobáld őket bele a tepsi aljára 😀 Az íze ugyanolyan lesz! Csak arra ügyelj, hogy mindenhová jusson mindenből.

 

  • Fogd a halat és az irdalásokba tegyél szalonna darabokat,
  • majd bőrével felfelé tedd rá a zöldségágyra. Nem értem, hogy sok receptben miért bőrével lefelé teszik rá, én szeretném, ha mielőtt a tejföl rákerülne, egy picit megpirulna a bőre!
  • 180 fokra előmelegített sütőben süsd fél óráig (én nem szoktam lefedni).
  • Közben keverd össze a tejszínt és a tejfölt, és adj hozzá egy kis vizet,
  • sózd, borsozd és szórd bele a pirospaprikát, majd jól keverd el.
  • Fél óra elteltével öntsd rá a halra és a zöldségekre,
  • és süsd újabb 30 percig, illetve addig, amíg nem lesz aranybarna a teteje.
  • Ha van kedved vele bajlódni, akkor kakastaréj alakúra felszeletelt és kisütött szalonnát is tehetsz a tetejére tálaláskor.

 

Próbáld ki ezt a klasszikus magyar fogást, nem fogod megbánni!

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!