Tegnap megosztottam veletek egy finom, de spórolós, ám mégis majdnem eredeti chili con carne receptet, ma pedig nézzük meg, hogy mivel, hogyan érdemes enni, hogy jusson is és maradjon is.

 

Persze ehetjük magában is, reszelt trappista sajttal a tetején és esetleg salátával mellé.

 

Ám gazdaságosabb, ha valamibe beletöltjük, mondjuk tacoba vagy pitába, szintén salátával kiegészítve, dúsítva az ételt, nem csak a frissessége miatt, de a különböző textúrája és ropogóssága miatt is jó kombináció. Tölthetjük pite tésztába is és készíthetünk belőle chili con carne-s quiche-t is, ám ehhez már bonyolultabb konyhai ismeretek szükségeltetnek, de azért mutatok most egy egyszerűbb, ám mégis nagyon finom és spórolós változatot csilis babhoz.

 

húsos táska

Így készítjük a húsos táskákat, kedvünk szerinti töltelékkel

 

Mi „húsos táskának” hívjuk, ami egy nagyon finom és talán az egyik leglaktatóbb verzió, ami ráadásul könnyen le is fagyasztható. Így bármikor elég elővenni a mélyhűtőből reggel és vinni iskolába, munkába, napközben kiolvad. Hidegen is fogyasztható, de 20 másodperces mikrózással olyan lesz az étel, mintha frissen sült volna.

 

Ebbe a húsos táskába egyébként sokféle töltelék tölthető, a húslevesből visszamaradt zöldségeket és kicsontozott husit felaprítva, kicsit fűszerezve szintén nagyon finom, iskolába, munkába vihető ebéd nyerhető.

 

húsos táska

A húsos táskák sokféleképpen tölthetők, a tésztájuk is sokféle lehet: kelttészta, omlós tészta, leveles tészta

 

A kelt tésztás táska receptje:

 

  • 1/2 kg liszt
  • 1 tk só
  • 1 kis tejföl vagy joghurt
  • 1/2 kockaélesztő 1/2 – 1 dl tej+cukorban kell felfuttatni. Ha nincs friss élesztő, instant is megfelel, akkor persze nincs szükség a futtatásra, csak elég beleszórni a lisztbe, viszont ez esetben lehet, hogy szükség van egy kis plusz folyadékra.

 

Ebből a mennyiségből 8 közepes táska lesz, csilisbabbal és sajttal megpakolva elég nálunk mindenkinek 1 db vacsira, salátával kiegészítve, a többit fagyasztjuk.

 

Hogyan kell a tésztát elkészíteni? Mi az a „felfuttatás?”

 

Tedd a lisztet a tálba, tedd hozzá a sót és keverd el, hogy az élesztő ne érintkezzen vele egyből. A tejet tedd egy pohárba vagy edénykébe, melegítsd kicsit meg, hogy éppen kézmeleg legyen. Nem szabad, hogy forró legyen, mert akkor kinyírja az élesztőgombákat! Tegyél bele egy kis cukrot és morzsold bele az élesztőt. Egyszer csak azt látod, hogy elkezd „habosodni” az élesztő a tejben, egyre magasabb lesz. Ez a felfuttatás.

 

Ha ez megtörténik, akkor csinálj a lisztben egy kis gödröt és öntsd bele az élesztős tejet. Egy kanállal kezd el keverni. Azért ne a kezeddel, mert akkor kapásból a fele ráragad és utána sokkal macerásabb leszedni róla, bár a gyúrás közben lejön, de akkor is. Közben mehet hozzá a tejföl is, amit jó, ha már az elején kiveszel a hűtőből, hogy ne hűtse le nagyon a tésztát. Ha már nem tudod tovább kanállal keverni, akkor válts a kezedre. Az egyikkel fogd a tál szélét, a másikkal gyúrd, addig, amíg már elválik a tál falától.

 

Ha kell, tegyél hozzá egy kis tejet, de inkább legyél türelmes, mert ahogy elkezd dolgozni a glutén a lisztben, sokkal könnyebb lesz dolgozni a tésztával, ha viszont túl korán teszel hozzá plusz folyadékod, lehet, hogy túl ragacsos lesz. Látni fogod, ha már elég homogén a tészta, azaz szép feszes, jól gömbölyíthető lesz.

 

Na akkor takard le egy konyharuhával vagy háztartási fóliával. Mondjuk, egy háztartási vagy eurós boltban már 600 Ft körül lehet kelesztő tálat venni, érdemes beruházni rá! Duplájára keleszd a tésztát, ennek kb. 90 perc kell, de ez nagyban függ attól, hogy mennyire van meleg a lakásban. De ne siettesd, ne tedd radiátorra vagy a tűzhely közelébe, mert nem tesz jót neki.

 

Ha megkelt a tészta, borítsd lisztezett deszkára, vágd nyolcfelé és egyesével nyújts belőlük kör alakot. Ha nincs deszkád, jó lesz a letakarított konyhapult. Ha nincs nyújtófád vagy sodrófád, akkor használhatsz boros vagy sörösüveget is. Nem kell, hogy tökéletes kör alak legyen, ez se tartson vissza!

 

Az egyik felére tegyél pár evőkanál csilis babot, szórj rá reszelt sajtot, majd a másik felét fordítsd rá. Most jön a neheze, a csipkézés. De ez sem bonyolult. Ha akarod, használhatsz egy villát, ez esetben azonban előtte kend be a tészta szélét a ráborítás előtt, hogy jobban összeragadjon, és utána körben cakkozd ki a villa hegyével.

 

Ha pedig csipkézni szeretnéd az sem annyira bonyolult, bár írásban elmagyarázni nem könnyű. Ilyen legyen a végeredmény, és így csináld: Tészta szélének csipkézése [VIDEÓ]

 

empanada

Így csipkézd a tészta szélét

 

Ha ezzel kész vagy, kend be a húsos táskák tetejét tojássárgájával és bökd meg a tetejüket egy villával egy helyen, hogy a gőz távozhasson belőle, így nem fognak megrepedni. A fehérjét meg tedd el egy kis műanyag dobozban a mélyhűtőbe, egy csomó mindenre használható.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és addig süsd a táskákat, amíg szép pirultak nem lesznek.

 

De házi konzervet is készíthetünk a chili con carne-ból!

 

Az elkészítési mód megegyezik a bolognai szószéval, ezt is hasonlóan főzés után töltsd üvegekbe és gőzöld 100 percig. Utána hónapokig nyugodtan fogyasztható!

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.  Ha van kedved, gyere beszélgetni a facebook oldalunkra!