Ez a muffin már nagyon-nagyon régóta  a családunk kedvence. Olyan régóta készítem, hogy már nem is emlékszem, hogy hol találtam a receptjére, amit aztán az évek során kissé átalakítottam.

 

Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom!

 

Hozzávalók:

  • 250 gramm liszt (vagy keverve zabpehellyel, búzacsírával vagy korpával, illetve más lisztekkel)
  • 200 gramm cukor
  • 50 gramm hollandi kakaó (nem a cukrozott, instant!)
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 vaníliás cukor (elhagyható)
  • 80 gramm margarin
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj és víz keveréke
  • 2 tojás
  • egy kis reszelt citromhéj (elhagyható)
  • egy csipet só (nem hagyható el, mert csak ez hozza ki igazán a csokoládé ízét!)
  • vágott dió, ízlés szerint
  • nem túl apróra vágott étcsokoládé maradék nyuszi vagy télapócsoki (nem a kakaós tejmassza vagy mi a szösz)

 

Ez alkalommal nyuszitojás tejcsokit, Merci étcsokit és sütnivaló étcsokit használtam

 

Tehető még bele mazsola vagy aszalt áfonya is!

 

Mivel a hollandi kakaó elég drága és az 50 gramm mennyiség pedig elég sok, ha kőlevesesebb időszakban vagyunk, akkor annyit szoktam csalni vele, hogy 30 gramm sima, cukrozatlan kakaót (nem zsírszegényt!!) és 20 gramm instantot teszek bele (valamelyik olcsóbb fajtából). De teljesen nem lehet kiváltani a kakaót, mert csak akkor lesz igazán csokis íze a muffinnak, és ilyen szép sötét:

 

Később majd leírom, hogy ez alkalommal miért lett kis kalapjuk a muffinoknak 🙂

 

Muffint sütni egyszerű és mindenki tud – tartják.

 

Igen is, meg nem is. Mert sokszor ettem már gumiszerű izéket, amiknek igaz muffin alakjuk volt, de a muffin állaghoz mégsem túl sok a közük.

 

Ennek az az oka, hogy a muffintésztát túlkeverik.

 

Azaz addig-addig keverik-kavarják, amíg a száraz hozzávalók teljesen egyneművé válnak a folyadékkal, és már nem látszik benne a liszt! Ez azonban nagy hiba!

Ezt a tippet is még nagyon régen találtam egy amerikai oldalon: a muffin tésztát csak 12 vagy maximum 14-szer szabad megkeverni, aztán stop! Nem baj, ha még látszanak benne a száraz hozzávalók! Majd ha megsül, eltűnik!

 

Nem baj, ha látszik még a liszt!

 

De csak így lesz a muffinunknak finom, omlós állaga,

 

…és nem az az előbb említett gumiizé. Tehát a muffin elkészítési módja a következő:

  • Első lépésként gyújtsd be a sütőt 180 fokra.
  • Készítsd elő a muffinsütő formát. Ha fém, akkor vagy használj muffinpapírt vagy kend ki vajjal és lisztezd is be. Ha szilikon, akkor megspórolsz egy csomó macerát.
  • Fogj egy tálat és egy mérőedényt, ami mikrózható. Persze nem muszáj, lehet két tál is, meg egy mérce, de így eggyel több lesz a mosogatnivaló.
  • A tálba tedd bele  a száraz hozzávalókat, azaz:
    • liszt és sütőpor (ezeket szitálva)
    • kakaó
    • cukor+vaníliás cukor
  • Keverd alaposan össze.
  • Vágd nem túl apróra a csokit és a diót, majd tedd bele a lisztes keverékbe és megint alaposan keverd meg.

 

Szerettem volna, ha a gyerekek több roston fogyasztanak, így most a tésztába tettem teljes kiőrlésű tönkölybúza korpát, búzacsírát és zabpelyhet is

 

A muffintészta lényege egyébként, hogy KÜLÖN-KÜLÖN a száraz és a nedves hozzávalókat alaposan kell elegyíteni, utána – pedig ahogy már említettem – már nem szabad túlkeverni, ezt nem győzöm ismételni!

 

Nedves hozzávalók:

  • Tedd a mérlegre a mérőkancsót és mérd le a margarint. Vaj és kókuszzsír sajnos nem jó, mert kiszárad tőlük a muffin. Viszont a teljes margarin mennyiség helyettesíthető olajjal, ez esetben szintén mérlegen mérd le a 80 grammot.
  • Mikróban olvaszd meg, majd várj, hogy kicsit lehűljön, de ne dermedjen meg újra.
  • Önts bele 1 dl tejet (ezért kellett a mérőkancsó, mert így látod a mércén, hogy mennyi 1 dl), majd az olaj és víz keverékét, kb 1/2-1/2 dl lehet). Ha nincs otthon véletlenül tej, akkor mehet helyette joghurt is vagy tejszín, de én tettem már bele kefirt is.

 

Sokkal kevesebb a mosogatnivaló, ha nem külön-külön méricskélsz mindent, más-más tálban!

 

Egyébként tudod, hogy mit használj sütés-főzés során, ha hiányzik egy hozzávaló?

Tojás helyett almapüré? Tudod, hogy mit mivel helyettesíthetsz a konyhában?

 

  • De menjünk tovább: Üss bele 2 tojást és keverd az egészet alaposan össze egy villa vagy habverő segítségével.
  • Ha még nem készítetted volna elő a muffinsütőt, akkor tedd meg. Ne vegyítsd addig a száraz és nedves keveréket, amíg nem áll minden készen.
  • Ha viszont minden oké, akkor öntsd bele a nedves hozzávalókat a szárazhoz és kezdj el számolni, miközben egy kanál segítségével jobbról-balra, balról-jobbra, alulról felfelé azaz minden irányban kevered. Ne feledd 12, max. 14!

 

Általában nálam ilyenkor szoktak jönni a családtagok valamilyen monológgal, de ha látják rajtam, hogy koncentrálok, akkor várnak türelmesen. Múltkor még csak a száraz alapanyagokat kevergettem ráérősen, a férjem megállt mellettem és csak várt, várt. Ránéztem, hogy van valami baj? Mire ő: “azt hittem, hogy számolsz, nem akartalak megzavarni” 😀

 

Kész a 12 kavarás, kanalazhatod a tésztát a formába.

 

Na itt van egy kis bibi, ugyanis ez a mennyiség 16 muffinra elég. Még nem volt lelkierőm leredukálni, hogy 12 legyen. 2 választásod van: vagy beletöltöd a 12 mélyedésbe és akkor lesz 12 db. szép nagy muffinod, egy kis kalappal a tetején (mint ezeken a képeken, mert lusta voltam még egy sütést megvárni), vagy csak 3/4-ig teszed a formában a tésztát, ahogy igazából kell, és ha kész a 12 muffin, akkor utána még 4 mélyedésbe belekanalazod a maradék tésztát és a többibe teszel egy kis vizet.

 

Vagy veszel 2 muffinformát 😀

 

Ez a piros szilikon forma egyébként új családtag nálunk. David kapta a ballagására az öccsétől. Bizony, fiú létére muffinsütőt kapott, meg egy palacsintasütőt. Mert ez a kettő igazi túlélőkaja készítő alkalmatosság, rengeteg minden elkészíthető bennük. Minden egyetemistának és különköltöző fiatalnak kellene, hogy legyen sajátja!

 

A muffinokat 15-20 percig sütjük, de inkább azt mondanám, hogy tűpróbáig.

 

Ugyanis ha kiszáradnak, akkor nem lesz már olyan finom. De arra azért figyeljük, hogy tényleg a tésztát nézzük a pálcikán, amit beleszúrunk a muffinba, mert ha véletlenül eltalálunk egy nagy csokidarabot, akkor hihetjük azt, hogy még nem sült át 😀

 

Próbáljátok ki ezt a receptet, remélem ízleni fog nektek is!

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled