A múltkori cikkben megemlítettem, hogy megosztok veletek pár tippet, hogy hogyan lehet a viszonylag hirtelen bejelentkező vendégeket egyszerűen vendégül látni, anélkül, hogy aznapra beszorulnátok a konyhába.

 

A vendégségben az a nyűg, hogy túl sok vele a teendő. Vagy nem?

 

Szerintem nem. Ezért gondoltam, hogy írok egy kis sorozatot erről a témáról: lesz szó baráti összejövetelekről, témapartykról és bulikról, de nagyobb szabású családi rendezvényről, mint például a ballagási ebéd.

 

Nálunk majdnem minden héten vannak vendégek. Nem, nem vagyunk Krőzusok, és ha már ismeritek a blogot, akkor tudjátok, hogy ez megoldható olcsóbban és egyszerűbben is egy átlagos Terülj, terülj asztalkámnál. Ráadásul így a háztartási munkák közül a néhány kevésbé kellemes dologra is más szemmel tekinthetünk.

 

Az én alapvető mottóm: ha utálsz takarítani, hívj vendégeket!

 

Igen! Persze ez nem azt jelenti, hogy a vendégekkel takaríttatnánk ki a lakást – ez pedig milyen vicces lenne – de mennyire más úgy végezni egy „nemszeretem” dolgot, ha közben azt érezzük, hogy „De jó, jönnek a Ciliék hozzánk!” például. Így nálunk a hét közbeni takarítás is annak a jegyében zajlik, hogy már felkészülünk a vendégekre.

 

Bár nem a kajálás van nálunk ilyenkor a központban, hanem a társas együttlét (majd erről még mesélek), de azért az ételek is fontosak persze, hiszen imádok finom falatokat az asztalra tenni, ez a gyengém na 😀

Viszont az is fontos szempont, hogy aznap ne dekkoljak egész nap a konyhában – lásd karácsonyi sütés-főzés –, nem szeretnék fáradtan pihegni, miközben mindenki jól érzi magát. Ezért természetesen a vendégekre is gondolok, amikor feldolgozom a bevásárlás vagy akcióvadászat zsákmányait.

Megmutatom hogyan:

  1. Ha például nagyobb mennyiségű olcsóbb darálthúshoz jutok, akkor miután hazaérek a boltból, bekeverek egy adag sütőben süthető fasírtgolyót, több ízben: olaszos, thai jellegű, tex-mex vagy cajon ízesítésű, amihez éppen kedvem van és van hozzá fűszerem. Ezeket egyből be is dobom a sütőbe és már készen fagyasztom. Hűtőben is hamar kiolvadnak és tökéletesek egy vendégségben akár hidegen, kifli karikán tálalva vagy melegen főételnek, egy húsos tálon. Ilyen különböző ízesítésű fasírtgolyók mindig vannak a fagyasztómban.

 

fasírozott

Ehhez még száraz zsemle sem kell, amit beáztatnék. A héten jön egy poszt a receptekkel!

 

 

  1. Vagy készítek Jamie Oliver-féle kolbászkákat (a recept hamarosan érkezik!), de magyaros fasírtot is szoktam bekeverni, ezeket sütés nélkül szoktam lefagyasztani tálcán, majd egy kis idő múlva zacskózhatók ezek is.

    Kiolvasztás nélkül, azonnal süthetők!

 

  1. Akciós darált marhahús vásárlás esetén készítek húspogácsákat, amiket lefagyasztok tálcán és zacskózok. Ha hirtelen esne be pár vendég, a húspogácsákat felengedés nélkül a serpenyőbe lehet dobni és kisütni.

A tökéletes hamburger titka

Nézzétek meg Lia hamburger receptjét, amiben pár trükköt is megoszt veletek!

 

  1. Szintén a marha darált húshoz: ha van otthon vesebabom és kukoricám (és általában van, mert minden akciókor veszek, a kamrában, de akár a konyhaszekrény tetején is eláll, nem kér enni), akkor feldobok gyorsan egy csilisbabot (ne felejtsétek el, az igazi sütőben sül, nem kell mellette állni, csak 2-3x megkavarni, így este is elkészülhet). Másnap befőttes üvegbe töltöm és kész is a házi konzerv. Ez az étel is szuper, ha hirtelen jönnének vendégek, mert nem kel várni, hogy kiolvadjon, pillanatok alatt megmelegíthető a tűzhelyen.
  2. De szoktam húsos táskát is csinálni belőlük, amit lefagyasztok, ha másnapra jelentkeznek be a vendégek, akkor elég este kivenni, a hűtőbe tenni, másnapra kiolvad.

 

A receptek itt találhatók:

Hogyan ehetjük a chili con carne-t?

 

  1. Csirkemellet gyakran lehet jó áron kifogni, ilyenkor én is betárazok. Erről már írtam: a gyerekekkel panírozunk rántotthúsnak, mini rántott húsnak (igazi hússal készülő chicken nuggets 😀 ), kijevi csirkemellnek. Azonnal kisüthető fagyosan is, ha csak úgy beesnének nem várt látogatók, csak a köret főzési idejével kell kalkulálni, de ha van otthon salátánk, friss kenyerünk és majonézünk vagy más öntetünk, akkor egy finom csirkés szendvicset is tálalhatunk, vagy a nuggetseket mártogatóssal, salátával.
  2. A csirkemellet aztán egyéb módon is fel szoktam dolgozni. Egyben hagyom, kiklopfolom és tetszés szerint töltelékkel készítek csirkemell roládot. Fóliába csavarom, kisütöm majd így fagyasztom. 1-2 ilyen csirkemell tekercs mindig van a mélyhűtőmben! Előző nap kiveszem, majd a vendéglátás napján eldöntöm, hogy hidegen vagy melegen szeretném-e tálalni.

Aztán a csirkemelleket sokszor filézem, darabolom és fűszerezem, pácolom majd így fagyasztom:

  • Kisebb darabokat is csinálok, rablóhúsnak,
  • vagy még kisebbeket taco alapnak.
  • Ha van otthon kefirem, akkor abba teszem bele és úgy fagyasztom, így mikor a hűtőben kiolvad, akkor már csak lisztbe kell forgatni és kész a KFC-szerű amerikai rántott csirke.

A képre kattintva elérhető a recept:

rántott csirke

Szeretnéd tudni, hogy hogyan készül a KFC csirkéje?

 

 

  1. Aztán olyan is sokszor előfordul, hogy azonnal kisütöm olívaolaj és vaj keverékén a különböző ízesítésű csirkemell filéket.

 

Igen, miután mondjuk csütörtök este hazaértem a bevásárlásból, és még vacsorát is kell készítenem. Ha egyébként is a konyhában kell tevékenykednem, akkor egy gyors fűszerezés és villámgyors sütés igazán nem jelent sok extra tevékenységet, miközben kavarok egy másik ételt. Sőt az is lehet, hogy a már említett chili con carne is sütőben csücsül már. Ilyenkor nem egyedül küzdök, hanem a gyerekek vagy férj is segítenek egy kicsit, közben beszélgetünk.

 

csirkés pita

Pitába is jók lesznek a csirkemell darabok!

 

A csirkemelleket meg lefagyasztom porciózva, és bármikor előhúzhatom a kalapból, akár salátával, vagy valami finom körettel, vendégségbe is. Hűtőben másnapra olvad ki, így kalkuláljatok. Ugye nem felejtettétek el, hogy konyhapulton nem olvasztunk? Nem szeretnénk, ha a vendégeink megbetegednének!

 

  1. Aztán ne feledkezzünk meg a sertéslapockáról. Akció esetén többet vásárolok és indulhat a pörkölt gyártás üvegben, illetve a nagy-nagy kedvenc, ami eddig még minden vendégünknek ízlett, a pulled pork, azaz szaftos malac – ahogy mi nevezzük.

 

És igen, ez is eltehető befőttes üvegben!

 

Így ha vendégek várhatók, akkor nem kell mást tennünk, mint előkapnunk a kamrából vagy az ágy alól és nem kell hozzá más, csak némi finom szósz, saláta és akár szeletelt vagy toast kenyérbe is tehető. Nincs vele más munka, mint kicsit megvajazni a kenyerek egyik felét és picit megsütni egy serpenyőben (ez lesz a külseje a szendvicsnek). 2-3 adag pörköltnek való mennyiségű húsból 6-8 vendég megetethető, ha szaftos malacként készül el inkább!

 

Pulled Pork – de mi már csak szaftos malacnak hívjuk

 

  1. A másik ami nálunk mindig van a mélyhűtőben, az a hortobágyi palacsinta alap. Van egy fantasztikusan finom receptem, majd ezt is megosztom veletek a blogban (csak nehogy a végén átmenjek gasztrobloggerbe 😀 ).

 

Ha nagyon jó áron kapható a csirkecomb (szigorúan ezt használok hozzá!), akkor hazaérve gyorsan feldobok egy paprikás csirkét, kicsit másképp. Ami szintén van a mélyhűtőben, az a nyáron bezacskózott paprika és paradicsom (ez is elengedhetetlen a recepthez). Másnap aztán feldolgozom a húst, elkészítem a szószt és mindkettőt külön lefagyasztom.

Ha vendégeket hívok, akkor előző nap kiveszem a mélyhűtőből, és még aznap palacsinta lesz a menü a gyerekek nagy örömére. 10-12 darabot azonban megmentek és másnap frissen összeállítom a hortobágyit, majd az időszámvetés szerint betolom a forró sütőbe.

 

Kértek még hasonló vendégváró recepteket?

 

Előre elkészíthető köreteket vagy akár vegetáriánus vendégváró falatokat? Írjátok meg kommentben vagy a facebook oldalunkon, ahol minden héten hasznos információkat és praktikákat osztunk meg veletek! Hamarosan érkeznek igazi bulikaják is, témapartik szerint rendezve és gyerekzsúr ételek is!

 

A kép forrása: http://www.benonscatering.co.uk/

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.