Figyelem, ez a cikk nem azoknak szól, akik úgy érzik, hogy az egész éves gürcölés után igenis megengedhetik maguknak, hogy ha már egyszer elmennek strandra, akkor igenis költhessenek szabadon erre-arra, hanem az olyan gyerekes családoknak, akinek meg kell nézniük, hogy mire adnak ki pénzt, főleg, mert hamarosan itt az iskolakezdés és ismét nagy kiadások várnak a szülőkre.

 

Ezzel kapcsolatban Liza ad néhány jó tanácsot, hogy kevésbé legyen stresszes az iskolakezdés és azzal kapcsolatban is olvashattok tőle néhány tippet, hogy hogyan lehet költséghatékonyabban megoldani:

 

Jön az iskola! Tippek általános iskolás gyerekek szüleinek

 

Tehát itt a kánikula, irány a strand!

 

Ami valljuk be, nem egy olcsó mulatság, hiszen először is el kell oda jutni, majd a belépőjegyek, aztán éhesek és szomjasak is a családtagok, esetleg még a csúszdáért is fizetni kell, mint a balatoni strandok nagy többségén.

 

Terjengnek a finom illatok, ki a fene akar olyankor meleg szendvicsen nyammogni, kell a  lángos, a gyros, a rántott hús és krumpli, meg a fagyi, anyaaaaa!

 

 

Hát mi így oldjuk meg a strandfeelinget olcsón:

 

 1. Strandválasztás
 2. Belépő
 3. Utazás
 4. Italok
 5. Ételek

 

 

 • Strandválasztás

 

Évekig egy balatoni strandra jártunk, mondjuk mi szerencsések vagyunk, mert 20 perc kocsival 3-4 strand is a Balcsin. Aztán rájöttünk, hogy ugyanannyira van tőlünk egy élményfürdő is. Elgondolkodtunk, kipróbáltuk.

 

Igaz, a Balaton az Balaton.

 

De főszezonban? Most nem megbántani szeretnék senkit, de ilyenkor a Balcsi elviselhetetlen, pont a nyaralók miatt. Apu, aki egész évben elviseli a főnök hülyeségeit és gürcöl, hogy elvigye a családot nyaralni, sokszor igazi bunkó lesz a strandon, hogy bebizonyítsa a családjának, hogy mekkora király is ő, és úgy viselkedik, mintha a belépőjegyével megvenné az egész partot, és beszól bárkinek, aki ezt esetleg nehezményezi. De nem csak a családfő, sokszor az egész családok úgy viselkednek, mintha mások nem is lennének rajtuk kívül.

Ráadásul ebben a kánikulában a víz tisztasága is hagy kívánnivalót maga után…

 

Én úgy vagyok vele, hogy szeretem látni, hogy hová lépek, ez a Balatonban nem igazán van így

 

A fürdő, amire a 8-as főúttól nem messze rátaláltunk, meglepő módon csendes, nincs tömeg. És sokkal olcsóbb, mint a balatoni strandok zöme.

 • Belépőjegy

 

Két gyerekkel már megéri családi belépőt venni nekünk az általam említett élményfürdőbe, ami 4 gyerekig érvényes, így mindig viszünk magunkkal 1 vagy 2 ismerős gyereket is. A szülők hálásak, nekünk nem kerül semmibe, igazi win-win szituáció. Fél napos belépőjegy 3000 Ft., ami 9-től 15 óráig érvényes.

 

Addigra pont el is fáradunk!

 

Persze van, aki azt mondja most, hogy egész napra érdemes csak menni, de mi ilyenkor annyira kimaxoljuk az élményt, hogy nem is bírnánk többet. Szinte alig vagyunk a törölközőknél, csak enni, meg inni és újrakenni a napfényvédőt, egyébként ki sem jövünk a vízből!

 

 

Hazafelé már alig pihegünk 🙂 Ki a fene akarna még tovább maradni, amikor kötelezni kellene a gyerekeket, hogy pihenjenek, aztán meg csak többet költ az ember?

 • A hazaútról jut eszembe: az utazás

 

Korábban mindig autóval mentünk, hiszen kell vinni a sok cuccot: pokrócok, hűtőtáska, törölközők, labdák, vízi felfújható csodák…

Aztán rájöttünk, hogy a hűtőtáskában lévő cuccok felét hazahozzuk, pokróc minek, ha nem vagyunk kint a vízből, egyébként is vannak padok, a labda helyett egy kis teniszlabda is elég, így nem zavarunk senkit a vízben, ugyanígy a felfújható cuccokat sem tudjuk kihasználni.

Ráadásul busszal is megközelíthető a strandok többsége, így a mi kedvencünk is. Arról nem beszélve, hogy 3+ gyerekkel (amiből 1 vagy 2 mindig lízingelt 😀 ), nagycsaládos jeggyel utazhatunk, 90%-os kedvezménnyel. Szinte fillérekből célba juthatunk, a húzósabb benzinköltséghez képest.

 

Nem cipelünk magunkkal sok cuccot, mindenkinek van egy hátitáskája, papucs, törölköző és fürdőgatya, apával mi visszük a kaját és italokat, amit délután, fáradtan már nem kell hazacipelni. Sőt a busznak még az is előnye, hogy nem kell árnyékos parkolót vadászni vagy éppen 10 percig hűteni a kocsit, mire elindulhatunk, hanem egyből a kellemes klímás buszra pattanhatunk fel. Ahol megpróbálunk nem elaludni hazafelé 😀 a hogy a gyerekek legtöbbször teszik.

 • Italok

 

Mivel senkinek sem kell vezetnie, így nyugodtan lehet akár sörözni is. Mert valljuk be, a strandfílinghez a sör is hozzátartozik. Persze nem a strandon vásárolva 😀 1.2 sör megy a fagyasztóba előző este, és még 1-2 a hűtőbe, attól függően hányan fogyasztanak alkoholt 😀 Pont ebéd utánra lesznek tökéletesek.

 

További italok: egy szénsavmentes víz, akár csapvíz a fagyasztóba szintén előző este (a szénsavas is simán fagyasztható), ez lesz amúgy a jégakku (így hazafelé nem kell már cipelni) és még 1-2 a hűtőbe. Nem viszünk semmi mást, amúgy is ritkán isznak a gyerekek is cukros pancsokat.

 

Igazából az innivalót is úgy kell beléjük parancsolni, ha sikerül őket kiszedni a vízből 😀 Hazaérve meg vár minket egy finom, befűtött epres, málnás, mentás limonádé, tetszés szerinti jégkockával, ami nem olvad el, vagy saját gyártású jeges tea, esetleg egy jó hideg dinnye. (Tudod, hogyan kell kiválasztani az érett, édes dinnyét kóstolás nélkül? Itt megtudhatod>>)

 

Persze ha ti szeretitek, vihettek bármilyen üdítőt, csak legalább az egyik, amit délután innátok, legyen előtte lefagyasztva, mert nincs rosszabb a bocsánat, de lóhúgy italoknál, ha meleg van.

 

 

 • Ételek

 

Ez az igazi trükk, hiszen a strandon óriási a választék és a kísértés az előbb már említett terjengő illatok miatt. De megoldjuk!

Először is az ebéd: chili con carne (csilisbabos) húsos táska:

 

Hogyan ehetjük a chili con carne-t?

 

De ezt helyettesíthetjük calzoneval: ugyanilyen formájú zárt pizza, vagy csak sajtos, esetleg spenótos változatban:

 

Ricottás-spenótos calzone – munkába vinni is tökéletes!

 

Nem romlik meg a nagy melegben?

 

Nem, mert előtte lefagyasztjuk. Amúgy ilyesmi mindig van a mélyhűtőmben, a hűvösebb napokon sorozatban gyártjuk, annyi helyzetben segít, ha az embernek nincs kedve vagy ideje főzni!

 

Szóval reggel, indulás előtt kiveszem az innivalókat és a töltött táskákat a fagyasztóból és egy szatyorba teszem, majd mehet az egyik hátitáskába, amit apa visz, mint a legerősebb „kolléga”. A jeges cuccok elkezdenek szépen kiolvadni, majd a strandon a húsos táskákat kitesszük a napra.

 

Egyébként soha nem olvasztok semmit szobahőmérsékleten, nemhogy kánikulában, ezért:

 

Így olvaszd ki a fagyasztott ételeket biztonságosan és még energiát is spórolhatsz!

 

 

De ebben az esetben kivételt teszek, mert a napon nemcsak hamar kiolvad az étel, de fel is melegszik ebédidőre, amikor is gyorsan elfogyasztjuk, mielőtt a bacik elkezdenének túlságosan elszaporodni.

 

Persze ebéd előtt is eszünk már, hiszen a vízben viháncolva hamar megéhezik az ember!

 

Így viszünk pluszban szendvicseket, amik a fagyasztott víz mellett hűsölnek elfogyasztásig. Nem nagy darabokat készítek ilyenkor, hanem fél kifliket, amiket hamar be lehet dobni 2 fürdőzés között, így nem kell utána fél órát várni, hogy megemésszük őket. Aztán van még nálunk keksz, csokis muffin vagy spanyol briós is, ha valaki édes ízekre vágyna.

 

De hogy-hogy nem csábulunk el a strandkajákra?

 

A válasz igen egyszerű: a strandolást megelőző napon eszünk valami tipikus ételt, aminek ott aztán éreznénk az illatát, és a hazaérkezés után is vár minket valami hasonló fogás.

 

 1. Például sütök lángost (recept és részletes leírás hamarosan) és ilyenkor annyit eszünk, hogy a strandon már biztosan nem bírnánk ránézni
 2. Vagy éppen rántott hús lesz a menü, sült krumplival
 3. Fagylaltot is mindig eszünk, előtte is, de a fiúk tudják, hogy amint hazaérünk egy szuper fagylaltkehely várja őket. Az egyik üzletlánc nyáron többször is leárazza a saját márkás fagylaltját, amiből mi veszünk 3-4×2 ízt, így akár 6-8 minigombócból is készülhet a kehely, csoki és karamell öntettel és friss eperrel a kertből, vagy málnával a fagyasztóból.
 4. Vagy éppen a középső fiam gyárt egy jó nagy adag palacsintát, amit persze szintén be lehet csomagolni alufóliába és elvinni a strandra: a jeges víz hűti, amíg meg nem esszük és a napon meg is melegszik, amíg mi a medencében szórakozunk.

 

A palacsintasütés rejtelmei

 

Így még egy általános iskolásnak is simán sikerül palacsintát sütnie!

 

 1. Este pedig sütünk húst, a saját gyártású, a szomszédból ingyen kapott téglából készült kerti sütögetőn.

 

Még a “gyártás” közben. Ingyen tégla, sőt a szomszédok örültek, hogy nem kellett elvitetniük, pár száz forintnyi habarcs. Nem mindig kellenek a drága dolgok, néha jó, ha saját magunk készítünk dolgokat!

 

Ti ezek után vágynátok valami kétes eredetű strandkajára?

 

Mi ugyan nem! Arról nem beszélve, hogy egy pillanatnyi időt sem szeretnénk a büfék előtti sorban állásra pazarolni, ehelyett 10x lecsúszunk a csúszdák egyikén, ahol szerencsére sosincs tömeg, és 2 percnél tovább még nem kellett várnunk a sorunkra 😀

 

Hogy az csóró strandolás?

 

Hát meglehet. Viszont egy egyetemista fiúval és egy most elsőbe menő gyerkőccel tényleg minden fillér számít. Bár a cikk elején is bemutattam Liza bejegyzését: hozzá hasonlóan én is akkor vásárolok tanszereke, amikor jelentős kedvezménnyel szórják ki őket. Például az iskolatáskánk már 2 éve megvan Beni számára 🙂

 

Olvastad már ezt a cikket hasonló témában?

 

Hogyan ússzuk meg olcsón a kajálást nyaraláskor?

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!