Első rész

Ahogyan már a Kevesebb/Több című cikkben írtam, idén leginkább olyan trükkökre fogok koncentrálni, amivel időt spórolok – de persze ez nem jelenti azt, hogy az akciókat nem fogom kihasználni! Erről is szól ez a mai bejegyzés.

 

Gyerekekkel időt spórolni a konyhában?

 

Ez lehetetlenség. Velük mindenhez kétszer annyi idő kell. Mire elmagyarázom, addigra már háromszor megcsináltam volna. Kiborítanak mindent, aztán takaríthatok utánuk.

 

Ismerős, ugye?

 

Ezért inkább menjenek csak játszani, én meg gyorsan megfőzöm a vacsorát. De jó ez így? Nem biztos, hogy hosszútávon kifizetődő! Mert megszokják, hogy mindig terül, terülj, asztalkám van, nem szereznek rutint a konyhai tevékenységek terén, kamaszkorban meg már 10 lóval sem lehet őket bevontatni, az evésen kívül. Aztán meg elköltöznek és jöhet a pizzarendelés…

 

Mama Hotel

Ne neveljünk Mama Hotel lakókat a gyerekeinkből!

 

Ez egy későbbi téma lesz a Mama Hotel jelenségről és problémáról,

 

…de fontos beszélni róla. Most azonban nézzük az eredeti felvetést, azaz hogyan tudnánk időt és pénzt spórolni a konyhában, ráadásul gyerekekkel.

 

Persze nem mindegy, hogy azok a gyerekek mekkorák. Mert egy 0-1 éves korosztály éppen elég feladatot ad nekünk, mellettük igai kihívás a főzés. Megoldás? Egy kendő, mei tai, csatos hordozó, a pici szépen elalszik “rajtunk”, amíg mi főzünk.

De most a kicsit nagyobb gyerekek szüleinek szól ez a poszt. Mekkora az a kicsit nagyobb gyerek?

 

Tudom, most sokaknak nagyon megdöbbentő lesz,

 

…de már egy 3-4 éves gyerek is nagyszerűen tud segíteni! Nem, nem ő fogja a hagymát szeletelni és a rántást kavargatni, vagy leönteni a tésztáról a főzővizet!

 

Gyakran pont azt hozzák fel sokan az ellen, hogy a gyerekeket beengedjük a konyhába és neadjisten főzni tanítsuk őket, hogy túl veszélyes hely nekik. Elárulom: nekünk is. Ha nem figyelek, én is megégetem a kezem, forráztam is le magam, sőt az ujjamat is elvágom néha, 20 év rutin után is.

Ha nem figyelek.

 

Természetesen figyelünk a gyerekekre, sőt folyamatosan magyarázzuk nekik, hogy mi miért veszélyes.

 

A kép forrása: http://www.macleans.ca/

 

Most egy heti akciós példán keresztül mutatom meg ebben az első részben, hogy hogyan tudunk időt is spórolni, és a gyerekekkel együtt „dolgozni” a konyhában, hogy utána máskor több időnk legyen velük játszani (vagy akár magunknak nyerni egy kis énidőt).

 

Akciós a héten, azaz jövő szerdáig több húsfajta is. Kezdjük a csirkemellel a Tescoban. Tegnap vettem 2 kg-t belőle (mert még legalább 4 kg van a mélyhűtőmben feldolgozva).

Az én gyerekeim (legalábbis, akik még itthon vannak 🙂 ) már 12 és 6 évesek, de mindketten 3-4 éves koruktól kezdve közreműködnek a konyhában. Ja és fiúk. Mit tudtak olyan kicsi korukban segíteni?

 

Például: a csirkemellet feldolgozzuk.

 

 1. Először is megtanulják milyen a friss csirkemell állaga, szaga.

 

Később már menne a fintorgás, hogy fujj, ez büdös, de undorító. Kicsi korban ez még játék. Ugye nem kell bemutatnom az ekkora korú gyerekeket, hogy mivel képesek játszani? Minél trutyisabb, annál jobb!

 

 1. Hát akkor jöhet a panírozás!

 

Persze nem az egész műveletet a legkisebb végzi, dehogy! Együtt csináljuk! De előtte ledaráljuk a száraz zsemlét/kenyeret. Ezt a legkisebb végzi nálunk mindig. Egyáltalán nem veszélyes, mi erre egy diódarálót használunk. Nem mellesleg a kicsi feladata a parmezánsajt reszelés is.

 

A reszelt parmezánt ilyen dobozokban a fagyasztóban tároljuk, így bármikor szükség lenne rá, nem kell nekiállni reszelni. Szoktunk tenni belőle a krumplipürébe vagy sajtmártásba, nem csak z olasz tészta tetejére jó!

 

Neki ez egy jó játék, mindig kitalál valamit hozzá. Például ha különböző kenyereket darál, akkor mindig versenyeznek a fehér és a barna kenyérmorzsák, hogy ki győz. Hamar megvan vele, max. 10 perc. És természetesen fizetést kap érte (épp gyűjt valamire). De erről és a zsebpénz témáról később…

 

Egy ilyen diódarálónak ott kellene lennie minden háztartásban. Olcsó, sok mindenre jó, lehet vele, diót, mandulát, sajtot (trappistát is) és száraz kenyeret/zsemlét is darálni

 

De térjünk vissza a panírozásra. Tehát EGYÜTT nekiállunk. Hamarabb menne, ha egyedül csinálnám? Lemértem, nem! Majd meglátjátok, hogy miért!

 

A fiúk kezdik, kiadagolják a cuccokat, felverik a tojást. Kapaszkodjatok meg, ezen össze szoktak veszni, hogy ki csinálja

 

A panírozási manővert a kicsi kezdi, ő a lisztes. Nem nagyon tud koszt csinálni vele és még jó móka is, hogy betapicskolja a kezeivel a husit, majd áthelyezi a tojásba, ahol a 12 éves szépen bevonja őket, majd átteszi a zsemlemorzsába, ahol nyugodtan gyűlhet pár. Ők ketten egyszerre dolgoznak.

 

Én közben addig egy csomó minden mást is meg tudok csinálni, aztán odapattanok és gyorsan készre panírozom a felgyülemlett mennyiséget, majd TÁLCÁRA teszem. Ha nekiállunk, akkor nem csak a vacsihoz vagy ebédhez készítünk rántott húst, hanem egy jókora mennyiséget gyártunk, amit lefagyasztunk.

 

Tudom, nincs hely a fagyasztóban. Csinálj!

Örök probléma: sosincs hely a mélyhűtőben

 

De nem csak csirkemellet szoktunk együtt panírozni, hanem karajt, csirkecombot, gombát stb. Közben olyan jókat beszélgetünk! Mindenki elmeséli, hogy mi van vele, mi volt az oviban/iskolában, bármi ami eszünkbe jut.

 

És nem, nem csak hétvégén állunk neki egy ilyen gyártásnak, hanem mondjuk csütörtök kora este, amikor hazaértünk a nagybevásárlásból, és szeretném, ha minél hamarabb a mélyhűtőbe kerülne a hús. Egy ilyen feldolgozás a gyerekeknek maximum 30 perc, de rengeteg időt spórolhatunk később, amikor elég csak elővenni a kész húst és fagyottan az olajba dobni. A koszról ne is beszéljünk, nem kell 2-3-4-5x panírozni, mosogatni, letakarítani az asztalt.

 

Jut eszembe a romok eltakarítása

 

Nagyon hamar meg kell tanulniuk a gyerekeknek, hogy nem addig tart a munka, amíg a húsok be vannak panírozva, hanem akkor, ha letöröljük az asztalt és a tányérok a mosogatóba kerülnek. Különben úgy járunk, mint amikor megkérjük a férjet, hogy segítsen krumplit pucolni, aztán otthagyja a héjat a pulton. De legalább megmosta volna őket előtte, mert akkor egy csomó mindenre használhatnánk a krumplihéjat.

 

Eddig a kukába dobtad a krumplihéjat? Ezután nem fogod!

 

 

Nézzük tovább a heti akciós termékeket. A Sparban most igazán jó áron van a sertéslapocka. Vettem is belőle kb. 3 kg-t.

Ahogy hazaértem, és megkezdődött a panírozó gyártósor (ez alkalommal kijevi csirkemellet készítettünk, illetve csirkefalatkákat – kisebbre vágott filéket –, mert egyrészt jó a gyerekeknek, ha vendégül hívnánk a kicsi barátját, másrészt pedig sokat fogunk utazni a következő időben és nagyon jó a kocsiban falatozni), ahogyan említettem, sok időm van a panírozás közben, ezért nekiláttam a lapocka feldolgozásának. A Tescoban csak 99 Ft a vöröshagyma kilója, így ebből is vettem, és adta magát, hogy pörköltet kell gyártani. Mégpedig nagyobb mennyiségben.

 

 • Szóval felvágtam a húst, hagymát, amíg a fiúk nyomták a lisztezést-tojásozást,
 • aztán visszapattantam a zsemlemorzsához,
 • majd pirítottam a húst,
 • ismét vissza a panírozáshoz,
 • aztán pedig elvittem az első adag rántani való húst tálcán a fagyasztóba,
 • közben kivettem a nyáron eltett paprikába gyömöszölt paradicsomokat a pörkölthöz, és készre fűszereztem.

 

Közben a fiúk elkezdték letakarítani az asztalt, segítettem nekik, utána még volt idő egy kis játékra a vacsi előtt, a pörkölt meg vígan elrotyogott magában, amíg nem mentem lefeküdni (addig megnéztük a Csillagközi romboló sorozat utolsó részét – nagy fanok vagyunk, én már nem először nézem végig a sorozatot).

 

A vacsora: nem, nem ettünk rántott húst. Most nem ezért készítettük, hanem kifejezetten mélyhűtésre szántuk.

 

Mivel találtam akciós salátát, ezért gyorsan lesütöttem pár szelet csirkemellet, közben feldobtam pár tojást főzni és ettünk egy cézár salátát. A tojást a vacsi előtt a kicsi (6) pucolta meg, neki még ez is jó móka. Mire nem lenne az, meg már megszokja, hogy a főtt tojást csak úgy lehet megenni, ha valaki megpucolja, és ennek nem feltétlenül kell anyának, sőt nőneműnek sem lennie.

Ha további tippeket szeretnél, kattints a képre:

 

 

Néhány jó tanács:

 

 • Bár nem kell Gordon Ramsey szigorúságúnak lenni a konyhában és valamilyen szinten játéknak is tekinthetjük a gyerekekkel a konyhai műveleteket, de vannak szabályok.
 • Ha a húst megfogjuk, ha csak megbökjük a kisujjunkkal, akkor irány kezet mosni.
 • A tűzhely közelébe nem megyünk, legalább 10 éves korig, maximum felügyelettel, de akkor a szülő mindig tartsa az edényt, akkor is, ha a gyerek csak belenéz.
 • Ezért sincs rohangálás a konyhában, nehogy valamit lesorodjanak.
 • Kést szabad használni? Ez gyerekfüggő. Az enyémeim – bár nagyon szeleburdik – nagyon ügyesen vágnak. Például nyár végén a teljes téli lecsó mennyiséghez ők vágták fel a paprikát, paradicsomot. A kicsi is, aki még akkor nem volt 6 éves sem.
 • A lisztet stb. nem szórjuk szét. Egyszer az egyik régi ismerősömnél voltam, amikor a gyerekek azzal szórakoztak, hogy a lisztet a padlón szétszórták. Nem, nem tesszük. Egyrészt, mert tiszteljük az ételt és az alapanyagokat – most jöhetnék azzal is, hogy szegény éhező gyerekeknek abból pont jutna egy szelet kenyér. De egyébként sem. Tök sok idő utána feltakarítani.
 • Persze ha véletlenül kiszóródik, hát istenem, nem akkora baj. De akkor álljon neki a gyerkőc felsöpörni. Tanulja meg, hogy ez mennyi meló.
 • Vagy ha kiömlik a tej, semmi baj. Adjunk neki egy szivacsot, rongyot bármit, törölje fel.

 

Ez gyerek rabszolgamunka lenne? Nem hiszem.

 

Hiszen kisebb korukban még élvezik. A kamaszkor beköszöntével persze elkezdik húzni a szájukat. De hát ez van, a kaja nem kerül magától az asztalra. Erről a korosztályról majd még mesélek a következő részekben.

 

Mit kezdek aztán ma a nagy adag pörkölttel?

 

Hát ezt:

Készétel konzervek gyártása otthon? Lehetséges!

Tudom, macerásnak tűnik, pedig nem az. Elmosok pár üveget és tetőt, belemerem a pörköltet (már nem mindig bajlódok a mikrós fertőtlenítéssel, mert 100 perc alatt biztosan minden elpusztul az üvegben), kuktába teszem és magától elkészül.

Viszont milyen jó, hogy nem foglal helyet a fagyóban, nem kell várni, hogy kiolvadjon, hanem perceken belül tálalható a vacsi egy elfoglalt napon!

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!