Hogyan legyen mindig otthon vagy a koleszban/albérletben egészséges házi koszt, ami nem tartalmaz semmiféle tartósítószert és pikk-pakk az asztalra tehető egy sietős napon is? Ha megtanuljátok a házi konzervgyártást, soha többé nem kell ráfanyalodnotok a zacskós kínai levesekre vagy a gyorséttermekre akkor sem, ha nem tudtok vagy nincs idő főzni!

Sok háztartásban főleg nyáron, de ősszel is nagyüzemben folyik a gyümölcsök és zöldségek befőzése, dunsztolása, savanyítása, ám húsos ételeket még mindig kevesen próbálnak tartósítani üvegben.

Pedig milyen jó is egy rohanós nap estéjén, mikor rájövünk, hogy hiába írtunk menüt, aznap bizony már nem lesz idő megfőzni a listában szereplő ételt, sőt kedvünk se nagyon van hozzá!

 

Vagy vegyünk egy főzésiszonyos koleszost vagy albérletben élő, konyhai antitalentum egyetemistát,

 

…aki hiába visz fagyasztott ételt otthonról, az már a vonatút alatt kiolvad, így 2 nap alatt meg kell enni, és mi van, ha utána 2-3 hétig nem tud hazautazni? Arról nem beszélve, hogy sok ételnek megváltozik az íze és az állaga a fagyasztás során…

 

Tehát a megoldás: a házi készétel konzervek!

 

Simán eláll akár évekig is a szekrény tetején vagy a ruhásszekrény mélyén, és egy rohanós napon csak előkapjuk a pörköltkonzervet, kinyitjuk és már ehetjük is egy szelet puha kenyérrel, vagy ha megerőltetjük magunkat, akkor főzhetünk hozzá krumplit vagy pirítunk egy kis tarhonyát, összekeverjük a pörivel, ráöntünk egy kis vizet, 20 perc alatt kész is van, és már ehetjük is a tarhonyás husit, mondjuk csemegeubival!

 

Jó, jó, hallottam már erről a készétel befőzésről valami befőző automata kapcsán, de nekem nem telik rá!

 

Nem is kell hozzá. Sokan azt vallják, hogy a készételek és húsos konzervek tartósításához mindenképpen speciális berendezésre van szükség, amely magas nyomáson, egyenletesen magas hőmérsékleten hőkezeli az ételt. Nekem nincs befőző automatám, ezért legtöbbször kuktában tartósítom a készételeket.

 

házi konzervek

Házi konzervek? Nem lehetetlen!

 

Arra viszont figyelni kell a kuktás konzervgyártásnál, hogy nem szabad a biztonsági szelepet felemelni a főzési idő lejártával, mert a hirtelen nyomáscsökkenésben szétrobbanhatnak az üvegek, illetve, hogy végig egyenletes legyen a nyomás (amit picit meg is növelünk, erről majd később)..

Fontos tudni azt is, hogy liszt, tejtermék, és krumpli nem kerülhet a konzervekbe, így ha rántással együtt szeretnénk eltenni, akkor használjunk rizslisztet.

 

 

Ezt még ki kell próbálnom, ugyanis nagyüzemben folyik nálunk az ételek tesztelése:

 

…mit lehet eltenni így, meddig áll el stb. Örök hálámmal fogom üldözni Timit a kőleveses topikban a  kedvenc fórumomon, mert ő biztatott korábban, hogy próbáljam ki, mert eleinte nagyon féltem a házi konzerv készítéstől, hogy jajj, mi lesz, ha megromlik, a hús drága stb., sajnálnám kidobni! Ő mondta, hogy eleinte próbáljam meg kis adagokkal és mikor láttam, hogy megy és semmi baja  a készételeknek, akkor kezdtük el a mindenféle ételek tesztelését. Ami bejön, és működik, azt Veletek is megosztom!

 

Eddig mi került a kamrába, és mi az, amit már felbontottunk és fincsi volt, mintha frissen készült volna?

  • Pörköltek
  • tokányok
  • PUFFIN hagymás bab (lásd fotó és sztori lentebb)
  • hagymás darált hús, ami más, például rakott ételek ételek alapja lehet (ennek nem csak az időspórolás az előnye, hanem azért készülnek, mert ha akciós a darált hús és nagy mennyiséget  veszek belőle, akkor nem fog rám romlani akkor sem, ha éppen nincs hely a mélyhűtőben),
  • bolognai szósz
  • chili con carne (eredeti csilis bab)
  • paradicsomos húsgombóc
  • húsleves
  • thai csirke curry
  • töltött káposzta
  • csülkös bableves
  • fokhagymás tarja
  • párolt káposzta
  • lencsefőzelék (rántás nélkül)
  • currys lencse
  • egybensült sertéscomb cajon fűszerezéssel
  • egybensült lapocka “szaftos malacnak”
  • burgundi marharagu
  • paprikás csirkéből készült, kicsontozott és feldolgozott hortobágyi palacsinta szósz alap (ebbe már csak tejfölt vagy tejszínt kell keverni)
  • házi májkrém

 

házi pörkölt konzerv

Egy ekkora üvegnyi pörkölt elég 3 felnőttnek vagy tarhonyás húsként akár 4-5-nek is!

 

Vegyünk most egy alapreceptet: pörkölt “üvegben”

  • Nagyon egyszerű a dolgunk, készítsünk pörköltet, ahogy mindig, csak ez esetben használjunk olaj helyett sertészsírt/kókuzs zsírt.
  • Amíg puhul a hús, mossunk el alaposan annyi üveget és fedőt, ahány belefér a kuktánkba. Ez általában három csemegeuborkás méretű üveg. Hagyjunk rá egy kicsit, hiszen papírt kell tenni az üvegek közé, hogy ne törjenek össze, ha egymáshoz koccannak.
  • Miután félig megfőtt a hús, óvatosan merjünk át belőle az üvegekbe úgy, hogy a tetejétől kb. 2 ujjnyi szabadon maradjon. Öntsünk minden üvegbe zsíros szaftot a tetejére, majd szorosan zárjuk le a fedőkkel.
  • Helyezzük az üvegeket a kuktába vagy lábosba és tegyünk közéjük újságpapírt. A reklámújságok tökéletesek erre.
  • Fedjük le a lábost vagy tegyük rá a kukta fedelét, A kukta biztonsági szelepére rögzítsünk egy anyacsavart (ne a legnagyobbat válasszuk) ami minimálisan megnöveli a súlyát, így egy kicsit növeljük a nyomást a kuktában,  majd gyújtsuk meg a gázt.
  • A sípolástól számítva 90 perc után lekapcsolhatjuk a gázt. Hagyhatjuk az üvegeket kihűlni a vízben, de ha tömeggyártásban vagyunk, akkor nagyjából fél óra múlva már felemelhetjük a biztonsági szelepet. Ha ezt választjuk, akkor óvatosan vegyük ki a kuktából az üvegeket, mert forrók, és fordítsuk fejtetőre az üvegeket fél órára. Ha a visszafordításokor már létrejött a vákuum a tetőkben, akkor szuper. Ha nem, akkor betehetjük a hűtőbe és 3 napig ehető.
  • Ha a kuktában hagyjuk kihűlni, akkor amikor kivesszük őket az edényből,  ellenőrizzük, hogy jól zárnak-e az üvegek. Ha be tudjuk nyomni a tetejüket, akkor nem sikerült a vákuumozás. Ebben az esetben együk meg a pörköltet még aznap. 

A konzerv biztosan felhasználható akár több évig is, személyes tapasztalat!  Persze előfordulhat olyan, hogy nem jól mostuk el az üveget, vagy a tető mégsem zárt olyan jól, akkor egyértelműen látszik a készételen, hogy valami nem stimmel. 8 év konzervgyártás során nekem 2 ételem nem volt jó a több százból, egyértelműen a tető miatt, ami előtte túlságonsan feszegetve (késsel) lett kibontva.

 

Csak a puffin!

Csak a puffin! Bud Spencer rajongó öcsémnek készült Puffin Hagymás bab konzerv

 

Koleszos vagy albérletben élő gyermekünknek meg csak a krumplihámozást és krumplifőzést, a kenyérszeletelést 😀  vagy éppen a tarhonyapirítást kell megtanítanunk!

 

Vagy ha még kisebbek a gyerekek, akkor mi magunk élvezhetjük a luxust, hogy egy hosszan tartó játszóterezés után nem kell megvárni, hogy kiolvadjon az étel, hanem csak kipattintjuk az üveget és már ehetjük is!

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.  Ha van kedved, gyere beszélgetni a facebook oldalunkra!