Azt vettem észre, hogy többekhez képest mi  (az étkezést leszámítva) a mosásnál tudunk nagyon sokat spórolni. De ez persze nem azt jelenti, hogy piszkos ruhákban járnánk 😀 Elég sok praktika kering a neten a mosás költségének csökkentésére, most viszont én is adok pár tippet, amivel mi tényleg minimumra csökkentettük az erre fordítandó összeget.

 

Nézzük meg, milyen költségei vannak a mosásnak:

 1. mosószer
 2. folttisztító
 3. öblítő
 4. áram
 5. víz
 6. saját időnk (ami ugye aranyat ér)

Kihagytam volna valamit?

 

Vegyük a legelső pontot, a mosószert.

 

Mindenkinek meg van a kedvenc márkája, ami neki bevált, és legtöbben havonta meg is vásárolják a legmárkásabb termékeket, mondhatni aranyáron. Persze szuperül eltávolítják a foltokat (vagy nem), meg illatosak a ruhák (aki ezeket az illatokat szereti ), blablabla…Ezeket kábé mindegyik mosószer tudja, árától függetlenül, de van, ami trendibb, mert kapszulás, mert stb.

 

Én ebből a szempontból nem vagyok trendi, mert egyszerűen nem vagyok hajlandó vagyonokat költeni rá.  Vannak dolgok, amikre nem sajnálom a pénzt, például az élmények a családdal vagy egy-egy finomabb fogás (amit persze megpróbálok olcsóbban kihozni – ha olvassátok a blogot, akkor ez bizonyára már feltűnt 😀 ), de az, hogy arra költsek havonta több ezer forintot, hogy drága mosószert és öblítőt vegyek, arra nagyon nem vagyok hajlandó! Főleg ha van, ami sokkal olcsóbb és hasonlóan hatékony!

 

Hogyan moss olcsóbban

 

Miután hosszasan keresgéltem a legköltséghatékonyabb megoldást, 2011-ben meg is találtam.

 

Így 7 éve!!!  vettem egy 25 kg-s zsák mosószódát, ötezervalamennyi forintért. Soknak tűnhet egyszerre kiadni ennyi pénzt valamire, ami még nem is márkás, DE:

Még mindig van belőle. Igen, pedig öten vagyunk a családban, abból 3 fiú és legkisebbem 2,5 évig mosható pelenkában töltötte napjait, tehát nem mondhatnám, hogy nem használtam.

Tehát ez idő alatt a mosószer költségem, mondjuk számoljunk 5500 forinttal (kb. ennyibe került) / 7 év = havi 65 Ft. Nem tévedés, kétszer utánaszámoltam. Kicsit vicces volt ez az összeg, bár egy ideje már úgy számolok hogy ingyen van 😀

 

Mire figyelj, ha mosószódát veszel?

 

Vásárokban gyakran árulják „akciósan”. 1 kg-s kiszerelésben és néha “illatosítva”. Drága és egyáltalán nem akciós. Érdemes nagy tételben venni és jól tárolni, ami azt jelenti, hogy ha egyszer felbontottad, akkor vigyázz, hogy jól vissza tudd zárni a zsákot, mert a nedvesség hatására összeáll egy tömbbe, és akkor már szinte bányász engedély kell ahhoz, hogy egy-egy mosáshoz ki tudj belőle nyerni egy adagot 😀 És ezzel a hatékonysága is csökken. Vegyél ki belőle egy nagyobb mennyiséget és tedd  egy jól záródó dobozba, a többit pedig próbáld meg a lehető legjobban visszazárni, akár le is ragasztani és tedd száraz helyre, ennyi. Így akár évekre elegendő, olcsó mosószert tudsz tárolni, és nem kell havonta hazacipelni a több kilós dobozt/flakont/zacskót.

 

Hogyan tüntessük el olcsón a foltokat?

Hogyan tüntessük el olcsón a foltokat?

 

Folttisztítás:

 

Az egyik drogériában kapható marhaepe szappan (fujj, ez undorító – ugye ezt gondoltad? Pedig ez csak egy sima szappan – azért nem mosakodj vele, nem mintha bajod lenne tőle, mert bizony vannak ennél agresszívabb pipereszappanok is), amit akciósan 159 Ft-ért szoktam megvásárolni (teljes áron talán 179 Ft? Nem egy egetrengető kiadás). Ez nálunk fél évre is elég, ha nem tovább.

 

Vagy veszek folttisztító sót (nátrium-perkarbonát, ami egy aktív oxigénes fehérítő), aminek fél kilója 800 Ft körül van. Fehér és színes ruhákhoz is alkalmazható. Egy következő posztban leírom, hogy hogyan használom. Nálunk a fél kiló egy évig is elég akár. Mondjuk most már évek óta nem vettem, elég volt a marhaepe szappan is. De kisgyerekeseknél nagy szolgálatot tehet!

 

Öblítő használata:

 

Gondolom az előzőekből kitalálhattátok, hogy ebből sem vásárolok drága márkájút. Sőt egyáltalán nem veszek öblítőt. Amióta így teszek, sokkal kifinomultabb lett a szaglásunk, nem mellesleg egy csomó pénzt megspórolunk. Helyette ecetet használok és ezzel a mosógépet is karbantartom, mert nem lesz vízköves, ráadásul nem tenyésztődnek ki óriási gombatelepek a gépben, mint az öblítőt használóknál (mert vannak, még ha nem is látjátok őket).

 

 

És nem, NEM ecetszagúak a ruháink!

 

Sőt, mivel szabadtéren száradnak, isteni finom friss illatúak lesznek! Az öblítő gyártók próbálkoznak különféle illatokkal, mint „Téli Álom”, na az ilyenkor télen kiteregetett ruháknak lesz pont olyan az illatuk, mint egy álom! A napsütötte ruhákról nem is beszélve! Próbáljátok ki, bármilyen öblítővel felveszi a versenyt, ha nem toronymagasan veri őket!

 

De ezekben a mínuszokban nem lehet kint teregetni.

 

Dehogynem. Majd mesélek erről is, de most maradjunk a mosási költségeknél. Akciósan veszem az ecetet, mondjuk átlagban 95 Ft-ért, de ezt még fel is hígítom és van, amikor el is felejtem beletenni, és lám, nem sprődek a ruháink. Mosószer maradványok sincsenek benne, mert jóval kevesebb mosószódát használok, mint amennyit a mosószer csomagolások (a gyártók…) ajánlanak.

 

Áramfelhasználás:

 

Nem lehet mindenkinek A+++++++++++++++++++++++++++++++++++-os mosógépe sajnos. Persze ha az van, akkor hurrá! De még egy régebbi mosógéppel is lehet spórolni az árammal. Mert ki mondta, hogy mindent 1200-1400-as fordulatszámmal kell kicentrifugázni?

 

mosás

Forrás: gif-kings.com

 

Tudtátok, ha 1200 helyett 800-zal centrizik a gép, akkor egyharmaddal kevesebb energiát használ? Sőt, továbbmegyek: a ruhák megszáradnak 400-as vagy 600-as centrifugálásnál is! Majd elmesélem, hogy hogyan csináld, hogy ne büdösödjenek be a ruhák így sem, ősztől-tavaszig. (Nyáron ugye majdnem mindenki kint tereget, akkor nincs ezzel gond.)

 

Persze más a helyzet, ha a ruha nem a szabad levegőn, hanem szárítógépben szárad, mert ilyenkor 800 helyett 1000 fordulatszámmal a szárítógép akár 20-25%-kal kevesebb energiát fogyaszt. De mivel most spórolásról beszélünk, így azt vesszük alapul, hogy nincsen szárítógépünk. Arról nem beszélve, hogy a legtöbb albérletben, amit egyetemistáknak ajánlanak, nincsenek extra készülékek.

 

Mivel lehet még csökkenteni az áramköltséget?

 

Moss alacsonyabb hőfokon! A legtöbb ruha úgysem szereti, ha kifőzik őket. Persze vannak olyan textíliák a háztartásban, amiknél ez elkerülhetetlen, például a konyharuhák, a törölközők és ágyneműk. Ebben az esetben használhatunk fertőtlenítő öblítőt (ami nem a klasszikus öblítők sorába tartozik), így a baktériumok szaporodásának leginkább kitett cuccokat is lehet 30-40 fokon mosni.

 

Igen ám, de a tartósan alacsony hőfokon mosás árt a mosógépnek! – mondják

 

Ez így is van. Hiszen az alacsony hőfokon mosás elősegít a baktériumok elszaporodását a gépben. De az öblítő használata még inkább! Nem, nem a vízkő a mosógépek legnagyobb ellensége, hanem az öblítő. Undorító gombatelepeket képez a mosógép olyan részein, ahol nem látjuk őket, aztán meg csodálkozunk, hogy büdösek a frissen mosott ruhák vagy maga a gép áraszt magából szörnyű szagot. A ruhákat néha megfogó barna foltokról, amikről nem tudjuk, hogy honnan jönnek, nem is beszélve.

 

Nagyon fontos a mosógép karbantartása is.

 

Ezzel is sokat spórolunk, hiszen lehet, hogy így 3 év után nem kell új gépet vennünk vagy a szerelőt fizetnünk. Ezt is megoldhatjuk olcsóbban, mármint nem a szerelőt, hanem a takarítást. 4 havonta érdemes megcsinálni az alábbi egyszerű procedúrát:

 1. Önts 1 üveg ecetet vagy 500 gramm citromsavat a mosógép dobjába, eressz rá egy kis vizet és hagyd állni benne 24 óráig. Közben néhányszor pörgesd meg a dobot.
 2. Utána indítsd el az öblítő programot (kezdőknek és egyetemistáknak a mosógép használatáról hamarosan írok egy kis beszámolót).
 3. Ha a vízkőtelenítés kész, akkor tegyél 100 gramm trisót szintén a dobba. Mi fán terem a trisó? Háztartási boltokban, de a normál üzletekben is kapható, a vegyszeres részlegen, nem túl drága, mert 4-5 alkalomra elég. Kivéve, ha használod a konyharuhák mosásához is, mert kiválóan zsírtalanít!
 4. Indíts el egy 90 fokos hosszú mosást.
 5. Amikor ezzel készen vagy, akkor önts ½ liter hypot a mosógépbe és menjen le egy 40 fokos rövid mosás. Persze a környezetvédő énem a hypo ellen is lázadozik, de van, amikor elkerülhetetlenek az agresszív anyagok. Ezen sem az ecet, sem a mostanában olyan divatos szódabikarbóna sem segít.
 6. indíts el egy plusz öblítést.

 

Macerásnak hangzik?

 

Pedig egyáltalán nem az, csak beletelik 2 napba, mire minden program lefut. Nagyon-nagyon érdemes rendszeresen megcsinálni (minimum félévente), mert jelentősen meghosszabbodhat a mosógép élettartama, arról nem beszélve, hogy a hatékonysága nő, valamint tényleg nem lesznek büdösek a ruhák. Még részletesebben ITT írok, hogy milyen szennyeződésre melyik tisztítás szükséges>>

 

 

Persze ilyenkor 2 napig nem lehet használni a mosógépet, és van akinek ez gondot jelent, mert naponta akár többször is mos. Úgyhogy jöjjön most az utolsó költségcsökkentő tipp, ami sokaknál kiveri majd a biztosítékot.

 

A víz felhasználás:

 

A legtöbb készülék már azonos elven működik, ha kevesebb ruhát teszünk bele, akkor kevesebb vizet használ. Hogyan lehet tehát a vízzel takarékoskodni?

 

Biztos, hogy annyit és annyiszor kell mosni? Ez nálam sarkalatos pont, mert egyszerűen az ökológiai lábnyom csökkentő énem nem hajlandó tiszta ruhákat ivóvízzel mosni, csak azért mert egyszer 2 órát rajtam volt egy ruha.

 

Ezért is született meg azÍgy vedd le a ruháidat és anyukád örülni fog!” című bejegyzés régebben.

 

Ennek az a lényege, hogy amikor egy-egy ruha használata után levesszük azt, nem a földre vagy a szennyestartóba dobjuk automatikusan, hanem mérlegelünk: biztos „piszkos”? Nem lehet még egyszer felvenni? Így jelentősen csökkenthetjük a heti mosások számát. Tudom, hogy vannak, akiknek meg ez a mumusuk, sőt vannak, akik naponta cserélik a törölközőket és az ágyneműt is, elfogadom, bár a környezetvédő énem felszisszen ezen a felesleges vízpazarláson.

 

Mindig azt kérdezem: akkor is ennyit mosnál, ha a patakban kellene ezt megtenned? Vagy ha, mint Afrikában, 3 km-t kellene gyalogolnod egy vödör vízért? Mikor nagy divat volt a jeges vizes kihívás, akkor találtam ezt a képet, ami nagyon kifejező a témában:

 

vizpazarlas

 

Sokszor elmondom: nincs nálam a bölcsek köve,

 

…mint mindenre, a mosásra és az azon való spórolásra is sok megoldás és módszer létezik, ez a miénk, nekünk bevált. Hamarosan megosztom Veletek, hogy hogyan teregetek ilyen fagyos időben úgy, hogy csak 400-as centrifugát használom és mégsem áraszt el bennünket a pára miatt a penész vagy, hogy hogyan használom a mosószódát, marhaepe szappant és a folttisztító sót, hogy sokkal kevesebbet költve, felvegyem a versenyt a legdrágább mosószerekkel, a hatékonyság tekintetében.

 

Nektek van valamilyen praktikátok? Osszátok meg velünk itt kommentben!

 

Tetszett a bejegyzés? Köszönöm ha megosztod és nyomsz egy tetszik gombot is vagy itt, vagy a facebook oldalunkra!