Pont egy éve volt, hogy a legnagyobbik fiam, David elballagott a középiskolából. Ahogy ebben a cikkben is megosztottam veletek, itthoni ebédre szavazott, sőt az unokatestvérével közösen tartotta a ballagási bulit, melyre nálunk került sor.

 

Akkor megígértem, hogy megosztom veletek a tapasztalataimat utána,

 

…ám erre akkor nem került sor. Most egy év múltán próbálok visszaemlékezni, hogyan alakultak a dolgok és ebben a cikkben arról is szó lesz, hogy mit csinálnék másként.

 

Első körben elmondhatom, hogy nagyon jó ötlet volt az otthoni parti!

 

  • Mindenki nagyon jól érezte magát
  • Nem vertük magunkat őrült költségekbe
  • Finomakat ettünk
  • Sőt utána is napokig
  • Nem kellett másokhoz alkalmazkodunk (pincérek, lassú felszolgálás, italok rendelése, más vendégek stb.)
  • Addig maradtunk, ameddig akartunk
  • A család felének nem kellett hazavezetnie (már ezért is megérheti :D)

 

De persze volt egy-két dolog, amin utólag változtattam volna, ezeket szeretném most megosztani veletek.

 

Nem kell annyiféle kaja!

 

Emlékeztek a menüre? Itt megnézhetitek és azt is, hogy hogyan sikerült úgy megoldani a ballagási ebédet, hogy senki nem volt konyhaszolgálatos és aznap szinte egyáltalán nem kellett főznünk semmit:

Ballagási ebéd otthon – nyűg vagy jó buli?

 

Nem kell sokféle vendégváró falat, elég egy tál pogácsa vagy sajtosrúd stb. Valami ami előre elkészíthető és fagyasztható, vagy amit rábízhatunk az egyik vendégre 😀

Nálunk túl sok megmaradt belőle, mert hamar tálaltuk az ebédet, utána meg mindenki degeszre ette magát és nem volt kedve még pogácsát is csipegetnie.

 

Túl sok volt a hideg előétel is!

 

Ha az első fogás a húsleves, aztán még jön egy kiadós pörkölt is mondjuk, akkor felesleges a túl sok fajta hidegtál, sültes tál stb. Én utólag biztos, hogy kihagytam volna a hidegtálakat francia salátával, töltött tojással és sonkatekerccsel, mert ezeket előző nap kellett elkészíteni és aznap díszíteni, tálra rakni. Ráadásul a majonézes cuccok hamar romlanak melegben!

 

Bőven elég lett volna:

  • Baconbe tekert csirkemáj (ez nagyon népszerű volt)
  • Mini zöldfűszeres fasírtgolyók

 

Húsgolyó variációk, minden alkalomra: vendégséghez vagy egy gyors vacsorának

 

Anyukám készített hideg sültes tálat is, de annyi húsfélénk volt, hogy vagy erről vagy másról nyugodtan lemondhattunk volna.

 

Nézzük a meleg ételeket, köreteket és salátákat, amik a büféasztalra kerültek és mindenki kedvére válogathatott belőle:

  • Ír egyben sült báránylapocka gravy mártással, alatta sült zöldségekkel
  • Chili con carne
  • Hagymás tört krumpli
  • Tavaszi krumplisaláta borsóval, baconnel és tormás joghurtos öntettel
  • Vegyes zöldsaláta & vinaigrette
  • Egy vegetáriánus egytálétel

 

Az ír báránylapocka nagyon finom volt, könnyű elkészíteni, nem kell mellette állni, de semmi értelme nem volt beleilleszteni a menüsorba, jobb lett volna félretenni egy másik vendégséghez!

10 tipp, hogy hogyan legyen egyszerűbb és olcsóbb egy vendéglátás otthon

 

Esetleg ha nem készítettünk volna pörköltet, akkor főételnek elképzelhető lett volna, ám ez rizikós, mert elég különleges az íze. Persze alternatívaként be lehet vetni egy nagy darab egybensült lapockát is, amit aztán szaftos malacként tálalhatunk, ha lazább a társaság, ám ezt ballagási ebédre mégsem ajánlanám, mert mindenki csinosan van felöltözve és nem jó, ha folyik a szósz mindenfele.

 

A krumpli saláta is macerás volt, utólag kihagynám, ami maradna az a hagymás tört krumpli (tehát valamilyen előre elkészíthető krumpli étel, akár krumplipüré is), a zöldsaláta (lehet nyugodtan zacskós), a vinaigrette öntet (előre elkészíthető befőttesüvegben és utána is hónapokig is akár) és persze a vega étel, mert van vegetáriánus a családban.

 

A chili con carne azért maradna a menüben, mert ez is előre elkészíthető, csak melegíteni kell és mivel nem  a hagyományos „csilisbab”, így különlegesség lehet.

Hogyan ehetjük a chili con carne-t?

Akár vendégvárónak is jó lehet, apró húsos táskákba töltve!

 

Az est végére rengeteg kaja maradt, amit persze nem bántunk, mert csomagoltunk a vendégeknek és nekünk is jól jött másnap (és harmadnap :D).

 

Tehát mi lenne a menü, ha ma csinálnám?

 

  1. Vendégváró:

Pogácsa vagy sajtosrúd, előre megsütve vagy sütés előtt fagyasztva és frissen elkészítve, de most már jobban hajlok a mini chili con carne-s táskára

 

  1. Húsleves
  2. Valamilyen pörkölt, előre megfőzve, fagyasztva és mellé tarhonya, mert ezt is könnyű fagyasztani

 

  1. Büféasztal:
  • Húsgolyó variációk, akár kiflikarikákon
  • Baconbe tekert csirkemáj
  • Krumplipüré
  • Vega étel (valamilyen különleges thai/indiai stb. egytálétel az ínyenceknek
  • ez lehet köret is a húsos ételek mellé, nem vegáknak)
  • Csirkemell alagút

 

Ez egy igazi Jolly Joker étel, nem csak karácsonyra! Ráadásul nagyon jól fagyasztható és utána abszolút frissen sütött az íze, de hidegen is kiváló!

A karácsonyi Jolly Joker: csirkemell alagút

Ennyi. Ja meg a süti. Bár abból is maradt jócskán, így érdemes olyan dolgot sütni, ami hosszan eláll és akár fagyasztható utána, na meg az esetleges meleg miatt ne legyen krémes. Mondjuk egy isteni csokismuffin, akár tepsiben sütve és négyzetre vágva, fagyival a tetején.

 

Nemsokára megosztom veletek a világ legfinomabb csokismuffin receptjét!

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!