Egy múlt heti cikkben adtam pár tippet, hogy hogyan tudtok egyszerűen felkészülni egy vendégségre és említettem a fűszeres fasírtgolyókat, amiből mindig van nálam a fagyasztóban pár zacskóval.

 

 

Nem vagyok egyedül, aki ilyet tart a mélyhűtőben, múltkor láttam a Vadnyugati nő – The pioneer woman, Ree Drummond fotós és gasztroblogger műsorában a Food Networkön, hogy ő is készít előre all purpose = azaz univerzális, több célra megfelelő húsgolyókat és lefagyasztja.

 

Nálam különböző ízesítésben készülnek, attól függően, hogy éppen milyen ízvilághoz van kedvünk, illetve milyen típusú étkezéshez illetve étel alapanyagként szeretnénk használni.

 

Ebben a cikkben ezekről a variációkról lesz szó (ha a névre kattintasz, egyből a recepthez ugorhatsz)

 

  1. Olasz fűszeres fasírtgolyók
  2. Tex-mex húsgolyók
  3. Spagetti húsgombóccal, egyszerűen

 

fasírozott

 

Az olasz fűszeres fasírt elkészítése pofonegyszerű, igazi nyűgmentes recept:

 

  • Nyisd ki a fél kilós sertés darálthúsos dobozt
  • öntsd bele a tartalmát egy tálba
  • törj rá egy tojást
  • sózd, borsozd
  • tegyél bele egy jó nagy adag zöldfűszert, például oregánó (olyan furi nekem így leírni az oregano-t), kakukkfű (ezek nagytételben a Metróban tök jó áron vannak! Köszi a tippet, Lia!)
  • és csipkedj rá egy kis friss bazsalikomot

 

hogyan nevelj otthon pofonegyszerűen és olcsón? Itt elolvashatod>>

Hogyan legyen otthon mindig friss bazsalikomod?

 

  • szórj rá reszelt parmezánt (grana padano, lásd itt>>), ha van otthon egy kis keményebb kecskesajt, az is szuper bele!
  • majd zsemlemorzsát. Igen, ott nem vízben vagy tejben áztatott száraz zsemlét tesznek bele (micsoda probléma, ha nincs otthon!), hanem simán zsemlemorzsát (egyébként Jamie Oliver is így csinálja a fűszeres kolbászkáit, ami szintén az egyik közkedvelt étel a családunkban és ennek a receptjét is elolvashatod a következő cikkben).

 

Viszont volt olyan eset is, hogy nem zsemlemorzsát tettem bele, ugyanis kaptunk egy csomó pogácsát,

 

…ami már akkor száraz volt, mikor megérkezett. Másnapra már verekedésre is alkalmas tárggyá vált, így gondolkodtam, hogy azon kívül, hogy a kutyának próbálnám adni, mi a jófenét csinálhatnék vele? Így jött az ötlet, hogy készíthetnék belőle morzsát. így ezt tettem a fasírozottba és az egész keveréket összekutyultam.

  • Nem szabad túlkeverni, mert gumiszerű lesz a végeredmény, csak lazán, éppen hogy vegyüljenek a hozzávalók!!

 

 

Az összekeverés is lehet probléma azoknak, akik nem szeretnek nyers húshoz hozzányúlni. Ez esetben használjunk villát vagy pedig szerezzünk be egy csomag eldobható gumikesztyűt, olyan műtős kinézetűt, szinte minden nagyobb üzletben kapható.

 

  • A fasírozottakat nem olajban, hanem sütőben sütöm ki, hanem tepsin és egy szilikon “sütőpapíron” (simán elmosom és újra használható). 180 fokon 20 perc elég is nekik.
  • Ha készen vannak, hagyom, hogy kihűljenek, majd zacskózom (amit nem felejtek el felcímkézni) és a vendégség előtti napon kiveszem, majd a hűtőben kiolvasztom.

 

 

Tex-mex húsgolyók

 

Az elkészítési mód abszolút megegyezik az előző receptével, és ezt is sütőben sütjük, csak a fűszerek változnak, illetve lehet sertés darált hús helyett sertés-marha mixszel vagy csak darált marhahúsból készíteni. Úgy is nagyon finom, viszont ebben az esetben ne legyen túl sovány a marha, mert akkor nagyon kiszáradnak a húsgolyók.

 

Hozzávalók:

  • 500 gr darált hús
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa (először csak kettőt adj hozzá, a 3-at csak akkor ha túl szétesős lenne a massza)
  • 1 hagyma, apróra vágva és üvegesre pirítva, majd kihűtve
  • Ha szereted, tehetsz bele főt kukoricát is, így tényleg olyan lesz, mint egy bab nélküli chili con carne
  • Fűszerek, ízlés szerint:
    • Só, bors
    • Fokhagymapor (nagyjából 1 kávéskanálnyi, nem keverendő össze a teáskanállal. Ha nincs kávéskanál, akkor inkább 2 késhegynyi legyen a mérték)
    • Cayenne bors (1 kk, lásd kávéskanál :D)
    • 1 kk chili pehely vagy őrölt chili
    • Őrölt római kömény (1 tk, azaz teáskanál)
    • Fahéj (igen, nem elírás, 1 késhegynyi kell belőle)
    • 10 dkg reszelt cheddar sajt. Ha nincs, akkor a trappista is jó!
    • Ha van otthon: jalapeño, kimagozva, kisebb darabokra vágva
    • 2 evőkanál ketchup

 

Az elkészítési módja ennek is tényleg egyszerű, kutyulj össze mindent, de ne dolgozd túl a masszát, formálj belőle gombócokat és tedd sütőpapírra, olyanra, amire nem ragad rá minden, inkább a barna fajtát válaszd, vagy ha csak fehér van otthon, akkor kicsit olajozd meg. De az a legjobb, ha veszel szilikon sütőpapírt, mert az tényleg a leggazdaságosabb megoldás hosszútávon!

 

 

Ezeket a tex-mex húsgombóckákat aztán felszolgálhatod hidegen, mondjuk egy kifli karikára tűzve, egy szeletke sajttal, ecetes jalapeñoval vagy akár melegen is, illetve szuper finom tacoba (recept hamarosan), de kiengedés nélkül beleteheted egy finom szószba, átrottynatod és akár magában vagy tésztára tálalva is nagyon finom, mint az „all purpose” húsgolyók, aminek a receptje most következik:

Olaszos (amit Olaszországban soha nem ettek korábban, csak az amerikai konyhában lett híres olyannyira, hogy a legtöbb hollywoodi filmben az asztalra kerül, ha olaszok esznek), szóval:

 

Paradicsomos húsgombóc spagettivel

 

Ehhez a recepthez is jóval előre el lehet készíteni a gombócokat, nagy mennyiségben gyártani akár gyerekekkel, elősütni és lefagyasztani, majd ha kedvünk szottyan rá, akkor csak előkapjuk, főzünk egy finom mártást, és kész is az isteni ebéd vagy vacsora!

 

 

Hozzávalók a húsgolyókhoz:

  • 500 gr darált hús
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa (először csak kettőt adj hozzá, a 3-at csak akkor ha túl szétesős lenne a massza)
  • 1 hagyma, apróra vágva és üvegesre pirítva, majd kihűtve
  • Fűszerek, ízlés szerint:
    • Só, bors
    • 1 kk fokhagymapor, persze a friss fokhagyma is jó, mehet bele 1-2 gerezdnyi
    • 1 tk oregano
    • friss petrezselyem, apróra vágva (ez fontos!)
    • 1-2 evőkanál parmezán sajt

 

A hozzávalókat összekeverjük, gombócokat formálunk belőle (lásd olasz zöldfűszeres fasírt), majd elősütjük. Ez történhet sütőben (180 fokon 15 percig) vagy pedig egy kis olíva olajon, serpenyőben, míg aranybarna nem lesz, de ne süssük túl, hiszen a paradicsom szószban is fog még főni.

 

Ismét a régi nóta: ha kihűlnek tálcán lefagyasztjuk, majd zacskózzuk. A paradicsomszósz is elkészíthető előre:

 

Így készíts spaghetti alla marinara-t egyszerűen

 

Ezt is lefagyaszthatjuk vagy üvegben is eltehetjük. Ha beállítanának a vendégek, akkor gyorsan felteszünk vizet forrni a spagettinek, majd kibontunk egy üveg marinara szószt, beleöntjük egy edénybe és beleszórjuk a még fagyos gombócokat. Mire elkészül a tészta, a golyók is főnek még egy kicsit a szószban.

 

Itt elolvashatjátok az olasz tésztafőzés pár trükkjét:

Az olasz tésztafőzés 10+1 aranyszabálya

 

A következő cikkben pedig ezeket a recepteket mutatom majd be:

 

  1. Keleti fúziós (thai, indiai) fasírt
  2. Olasz húsgombócos mini hamburger – vendégváráshoz tökéletes!
  3. Jamie Oliver-féle fűszeres kolbászka
  4. Vega fűszeres golyók

 

Remélem, hogy tudtam adni pár tippet az egyszerűbb vendégváráshoz! Vagy akár egy gyors vacsorához egy őrült nap után 😀

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!