Sokan kapásból az elsőre szavaznának, hiszen rengeteg előkészülettel jár, valaki aznap beszorul a konyhába és nem tudja élvezni az eseményt rendesen, főz-süt, hullafáradt a nap végére, nem is beszélve arról a rengeteg mosogatnivalóról.

 

Mi mégis ezt a verziót választottuk szombatra!

 

Azaz nem mi, hanem David, a ballagó diákunk. Ugyanis feltettem neki a kérdést:

“Mit választasz? Éttermi ebéd vagy kertiparti otthon – és annyival több pénzt kapsz?” 😀

Mire ő: “Nálad jobban senki nem tud főzni….”

Azt a diplomata vénát! Így hozta tudomásomra, hogy inkább a kerti partit (vagyis a vastagabb borítékot 😀 ) preferálná.

 

Persze nem akarok aznap – ahogy karácsonykor sem, emlékeztek – konyhaszolgálatos lenni!

 

Én is élvezni akarom a fiam ballagását, és az azt követő ebédet. Le akarok ülni a többiekkel, nem akarok futkosni és a végén hullafáradtan meredni magam elé. Persze ilyenkor jönnek a jó tanácsok, hogy rendeljünk kaját valamelyik étteremből. De akkor majdnem ugyan ott lennénk, mintha elmennénk.

 

Ballagási ebéd: otthon vagy étteremben?

 

Mi tehát a megoldás?

 

Ugyanaz, mint amit már karácsonykor említettem (Nem akarok december 24-én meggebedni!), előzetes tervezés, valamint kiadni a munkát “alvállalkozóknak” 😀

 

  • Először is, olyan ételeket kerestem, amiket előre el lehet készíteni, jól tűrik például a fagyasztást, vagy a melegítést (ha mondjuk előző nap főzzük őket).
  • Figyeltem arra, hogy különlegességek is legyenek a menüben, hogy ne egy sima “vasárnapi ebéd” szaga legyen a  dolognak.
  • Megfogadtam, hogy nem ragaszkodom az eredeti elképzeléshez, hanem ha valamit meglátok akciósan, akkor újraszabom a menütervezetet.
  • Összehívtam két szélesebb körű családi kupaktanácsot, hogy ki mit tudna vállalni, hogy ne egyedül robotoljak (2 nagymama és a nővérem főz még, mivel az ő lánya is ballag előző nap).
  • Egyeztettük a menüt, hogy ki mit hoz majd.
  • Ehhez igazítottam az általam korábban elképzelt menüsort.
  • És az egyik legfontosabb lépés:

 

Önrevíziót tartottam,hogy tényleg kell-e annyi fajta és annyi étel, mint amennyit én gondoltam?

 

A válasz: nem!  Nagy nehezen lemondtam 1-2 elképzelésemről, hiszen felesleges 40 főre főzni, ha csak húszan vagyunk, és még inkább felesleges húszféle ételt készíteni.

Egy másik fontos kérdés, amiben önmagammal viaskodva rugalmasan kellett kezelnem: lehet, hogy mi szeretjük a különleges ételeket a világ minden tájáról, de az idősebb korosztály nem biztos, hogy szívesen enné aznap. Lehet, hogy megkóstolnák, de sokan vallják azt közülük, hogy: Magyarországon vagyunk, együnk magyar ételeket!

 

Így végül vegyesen kerültek be a ballagási menübe a mi kedvenceink és a hagyományos magyar ételek.

 

A következő bejegyzésben megosztok Veletek jó néhány ételt, amit előre el lehet készíteni és fagyasztani vagy készétel konzervként el lehet tenni, utána friss házi kosztként működik, ha felmelegítjük.

 

A menüsorunk a végén így alakult:

Vendégvárók:

  • sörkifli
  • sajtos rúd
  • háromféle pogácsa

Hideg előételek, illetve ami a büféasztalon várja a vendégeket:

  • Hidegtálak francia salátával, töltött tojással és sonkatekerccsel
  • Mini zöldfűszeres fasírtgolyók
  • Baconbe tekert csirkemáj
  • Hideg sültes tál

 

 

Meleg ételek, amiket tálalunk:

  • Tyúkhúsleves
  • Marhapörkölt tarhonyával és nokedlival

Meleg ételek, köretek és saláták, amik a büféasztalra kerülnek és mindenki kedvére válogathat belőle:

  • Ír egyben sült báránylapocka gravy mártással, alatt sült zöldségekkel
  • Chili con carne
  • Hagymás tört krumpli
  • Tavaszi krumplisaláta borsóval, baconnel és tormás joghurtos öntettel
  • Vegyes zöldsaláta & vinaigrette
  • Egy vegetáriánus egytálétel

 

 

Desszert:

  • két fajta süti

 

A marhapörkölt és francisaláta tegnap készült, a bárányt, göngyölt májat és a tyúkhúslevest pedig ma sütjük-főzzük. A krumplisaláta első része már tegnap elkészült, egyedül a vegyes salátát dobom össze gyorsan holnap. A nokeldit és tarhonyát anyósom csinálja, a hagymás tört krumplit a nővérem, anyukám a hideg sültes tálat hozza.

A chili con carne és a fasírt már a fagyasztóban pihent egy ideje, mert sikerült nagyon akciósan darálthúshoz jutnom, így ezeket már korábban megfőztem/sütöttem. Az ír báránylapocka is nagyon olcsó volt, így esett rá a választásom, ezt is előkészítve tettem el a mélyhűtőbe.

 

A báránysült nagyon finom, alig várom a szombatot!

 

Egyébként szinte mindent akciósan vásároltam az ebédhez

 

Nem, nem vagyok zsugori vagy spúr, egészen egyszerűen ha valamit olcsóbban is meg lehet kapni, akkor minek fizessek érte teljes árat? Persze ha nem lett volna más választásom, akkor kifizettem volna bármennyit a ballagási ebédre, hiszen ez a nap mégis a fiamról szól, de ha kicsit előre tervezünk, akkor sokkal több lehetőségünk van.

 

Még így is, mikor tegnapelőtt reggel megírtam a bevásárlólistámat, én is meglepődtem, hogy végül csak ezek a tételek szerepeltek rajta:

  1.  2 db sárgarépa
  2.  2 db paradicsom
  3.  rozmaring
  4.  citrom
  5.  1 db alma

Rájöttem, hogy minden egyéb van itthon, mert az elmúlt időszakban megvásároltam a hozzávalókat vagy akcióban vagy szinte fillérekért (sárga címkésen). A legtöbb dolog készen vagy előkészítve várt rám, így ma csak bele kellett borítanom a mirapoix (soffritto) alapot a jénaikba, amikben a bárányt sütöm ma, a bárány kiolvadt, már bepácolva, csak elő kell pirítanom és rátennem a zöldségekre. Göngyölöm a májat és megsütöm, majd összedobom a töltött tojást és sonkatekercset.

Készítek majd fotókat és időszámvetést is, hogy ha jövőre Ti is szeretnétek egy otthoni vendégséget, akkor segítségül szolgálhasson.

 

Pár tipp, hogy mivel tudjuk megkönnyíteni a dolgunkat tehát:

  • Legyen egy rugalmasan alakítható terved/menüd
  • Ne válassz olyan ételeket, amik mellett az esemény napján ott kell állni (részletes listát a következő bejegyzésben írok, amikből válogathatsz kedvedre)
  • Érdemes figyelni az akciókat és a vásárlás napján előkészíteni a húsokat. Darabolni, szeletelni, bepácolni stb. és így lefagyasztani.
  • Az ebéd/vacsora előtt 2 nappal elég kivenni, így a hús szépen kiolvad a hűtőszekrényben, majd az esemény előtti napon készre lehet főzni, sütni.
  • Amit lehet készre főzni, légmentesen lezárni és fagyasztani
  • Zöldségeket előkészíteni vagy akár készre főzni, párolni, blansírozni és mélyhűteni
  • Mérd fel a vendégek számát és a kapacitásodat, ha egyedül nem megy, kérj segítséget – akár egy tál pogácsa vagy desszert tekintetében
  • Nézd át időben a terítőket, étkészletet, evőeszközöket és poharakat, ne előző nap derüljön ki, hogy hiányzik valami!
  • Ne stresszelj!
  • Ne akarj túl sokat magadra vállalni!
  • Úgy tervezd meg a teendőket, hogy maradjon idő pihenésre, szépítkezésre is!
  • Ne akarj mindenkinek megfelelni! Valaki úgyis húzni fogja az orrát valamire. Ne foglalkozz vele!
  • Élvezd az eseményt!

 

A lényeg:

 

Rengeteg dolog előkészíthető jóval korábban, így aznap és az előző napokban nem leszel hullafáradt. Sok apró kis dolog, amit elvégzel korábban, nem annyira megterhelő, mintha mindent egy nap alatt akarnál megoldani. És ne félj segítséget kérni!

 

Hamarosan részletes beszámolóval jelentkezem, hogy hogyan sikerült az itthoni ballagási ebéd, és megosztom a tapasztalataimat. UPDATE: a cikk itt olvasható>>

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!