Az előző bejegyzésekben már alaposan körbejártuk a karácsony témakörét, most jöjjön az egyik legfárasztóbb tevékenység: az ünnepi menü megtervezése és a  főzés 24-én.

 

Biztos, hogy 24-én kell főzni?

 

Tettem fel magamnak a kérdést életem legrosszabb december 24-jén pár évvel ezelőtt, amikor is az a pompás ötletem támadt, hogy igazi karácsonyi pulykát készítek, amolyan amerikai módra, különleges köretekkel, gyökérzöldségekkel stb, előtte pedig cappelletti in brodo, azaz olasz húsleves, benne kézzel hajtogatott cappelletti (olyasmi, mint a tortellini csak más a formája és a tölteléke) volt az egyik fogás, “természetesen” frissen gyúrva.

 

cappelletti

Az isteni, kézzel készül cappelletti (forrás)

 

A desszertre már nem is emlékszem, csak arra, hogy az egész napos főzés egy 3 hónapos és 2 nagyobb gyerek mellett és számtalan sikertelenség után (a pulyka óriási volt, vajazás után kötöztem, állandóan kicsúszkált a kezemből, amikor be akartam tolni a sütőbe, kiderült, hogy nem fér be, a választott tepsi túl nagy volt, át kellett pakolnom az egészet és a végén egy kicsit nyitva maradt a sütő ajtaja is. A cappelletti pedig ragadt, akármit csináltam, mert túl nagy volt a házban a pára, pedig sokszor csináltam korábban, de abban a házban – 3 hónapja költöztünk oda – először stb.), szóval a sok frusztráció után este már sírtam és semmi kedvem nem volt “ünnepelni”.

 

karácsonyi pulyka

Én nem voltam ilyen vidám pulykasütés közben :S (forrás: http://bestanimations.com)

 

Ezután nem csak a karácsonyfa díszítés idején változtattam, hanem átstrukturáltam a főzést is

 

Hiszen rájöttem, hogy rengeteg étel előkészíthető, teljesen készre főzhető-süthető és fagyasztható vagy pedig bizonyos fázisokat, mint például a filézés, darabolás, zöldségek pucolása stb. meg lehet ejteni akár hónapokkal korábban is.

Most ugyan, már csak alig 2 hét van karácsonyig, de jövőre érdemes átgondolni IDŐBEN az ünnepi menüt. Hogy mikor? Ahogy az ajándékoknál is, én szinte a karácsony után elkezdek gondolkodni a jövő évi vacsorán.

 

Persze ez egy kicsit túlzás, de ezzel azt akartam mondani, ha például nyáron szembejön velem valami különleges dolog, egy zöldség vagy akár lekvár vagy bármi, ami jó lehetne az ünnepi asztalra, akkor megveszem, feldolgozom és lefagyasztom vagy befőzöm.

 

Vagy ha például, mint idén szeptemberben akciós a vadlazac filé, akkor gyorsan vásárolok belőle és eldugom magam elől is, és voilá: egy fogás már meg is van (figyelem: most vasárnap is akciós!). A következő alkalommal meg szinte ingyen hozzámdobnak a boltban sertésszűzet (egyben 2 darabot is), akkor azt is félreteszem már. Mindkettő frissensült, alig lesz vele gond, előző nap kiveszem a mélyhűtőből, kiolvad, másnap csak fűszerezem és megfelelő időszámvetéssel (a rendezvényszervező énem ilyenkor dolgozik), hogy frissen/illetve kellő pihentetési idő után kerüljenek az asztalra, csak kisütöm/kiveszem a sütőből stb.

 

Szóval a karácsony előtti hónapokban már erősen figyelek az akciókra és a vásárolt dolgok köré építem fel az ünnepi menüt

 

Persze ha Neked nem gond, hogy mennyit költesz a karácsonyi menüre, akkor még egyszerűbb a dolgod. Csak időben – még időben vagy! – döntsd el, hogy mit szeretnél az asztalra tenni. Maradsz a hagyományos dolgoknál vagy valami újat próbálnál ki?

 

Tipp: semmi olyat ne válassz, aminek teljes egészében frissen kell készülnie 24-én, és még sohasem próbáltad a receptet!

 

Még ha minden flottul megy, akkor is már önmagában stresszes ez a nap, olyan izgalom van a levegőben, hogy nehéz összpontosítani, bármi félresikerülhet, még az is, ami egyébként simán menne. Ne tetézd a dolgokat egy vadiúj recepttel!

De nem kell lemondanod az újdonságokról sem! Alaposan átolvasva a receptet, nézd meg, hogy bármit előre el lehet-e készíteni belőle. Vagy akár az egészet!

 

mit ne fagyassz le

 

Hiszen nagyon sok étel fagyasztható!

 

Nem is gondolnád! Írjunk Liával ezzel kapcsolatban egy részletes listát? De ha a készre főzött-sütött ételt nem szeretnéd mégsem lefagyasztani, akkor azért sok mindent előkészíthetsz.

 • Hamarabb megveheted a húst, megfelelő darabokra vághatod és pácolhatod, úgy mehet a fagyasztóba.
 • Felapríthatod a zöldséget, és simán vagy blansírozva mehet a mélyhűtőbe (tényleg kell a nagy fagyasztási kisokos, úgy érzem)
 • Készíthetsz hagymás alapot, azt is fagyaszthatod
 • Vagy házi konzervben tehetsz el hagymás-darálthúst bármilyen rakottas ételhez

 

karacsonyi-vacsora

Persze nem ilyen konzervre gondoltam 😀 (forrás: http://www.toxel.com)

 

Apropó: házi konzervek!

 

Már hallom is: nekem nincs helyem a fagyasztóban! Semmi gond, nagyon sok mindent tartósíthatsz üvegben, konzervként. Például ki mondta, hogy a töltött káposztának december 23-24-én kell elkészülnie? Csináld meg jóval hamarabb! Ha tudsz, fagyassz le belőle, hiszen kifejezetten jót tesz neki, de ha nincs hely a mélyhűtőben, akkor készíthetsz belőle házi konzervet is. Kb. 3 fél literes 750 ml-es üveggel el tudsz tenni (ennyi fér egy nagy lábasba vagy kuktába), és ez a mennyiség elég is lesz karácsonyra. Csak arra figyelj, hogy ebben az esetben ne tegyél tojást a töltelékbe és ne liszttel készítsd a rántást, hanem vízben elkevert étkezési keményítővel habard vagy rizslisztet használj. Megírjam pontosan a menetét?

 

házi konzerv

Nagyon sokféle ételből készíthetsz házi konzervet! (A kép forrása)

 

De halászlét is tehetsz el üvegben!

 

Nálam ez idén a következőképpen nézett ki: nyáron kaptam néhány halat, amiből nagy adag halászlésűrítmény készült és persze halászlé is, amit megettünk. A sűrítményből elajándékoztam egy nagy adagot, magamnak csak egy doboznyit tartottam meg, mert már folyt a kis mélyhűtős próba projekt (direkt kikapcsoltam a nagy fagyasztót, hogy kipróbáljam, hogy hogyan lehet megoldani kevés hellyel a mélyhűtést). Ősszel kaptam még egyszer halat, abból ráczponty készült, de a fejből,vázból csináltam megint halászlevet és tettem el üvegben, konzervként.

 

Már csak halra volt szükségem

 

El is sóhajtottam a kívánságomat az Univerzum felé és azon nyomban el is engedtem (csak így működik 😀 ). Tudtam, hogy a hal is megérkezik, ha máshogy nem is, de egy jó akció keretében. Ám a múlt héten kaptam egy tó-buli után, pontosan annyi halszeletet még egy kis sűrítménnyel,  amennyire szükségünk volt. Ennek még szorítottam egy kis helyet a mélyhűtőben 24-ig.

 

Tele a mélyhűtő? Ugye van listád róla, hogy mi van benne?

Tipp: Hát kezd el kiüríteni! Nem kell kidobni a cuccokat azért, csak írj olyan menülistát, amihez felhasználod a fagyasztóban lévő alapanyagokat vagy egyétek meg a benne lévő készételeket. Úgysem lehet örök ideig tárolni benne a kajákat!

 

Lássuk, hogy milyen “ünnepibb” ételeket lehet előkészíteni:

 • halászlé: fagyasztva vagy konzervként
 • töltött káposzta: fagyasztva vagy konzervként
 • rántott hús, rántott hal: panírozod és tálcán lefagyasztod, majd zacskózod. felengedés nélkül dobd majd a forró olajba!
 • húsleves: fagyasztva (konzervként még ki kell próbálnom, elvileg lehet)
 • csirkemell alagút vagy baconos csirkemell “torta” (recept holnap): készre sütöd, fagyasztod, előző este kiveszed és csak melegíted forró sütőben, olyan, mintha friss lenne és pont ünnepi asztalra való! Hidegen is fogyasztható, a hidegtál éke lehet.
 • Töltött csirke- és pulykamell tekercsek alufóliában sütve: előre megsütöd, hagyod kihűlni, majd fóliástól mehet a mélyhűtőbe, bezacskózva. Előző este kiveszed és a hűtőben hagyod kiolvadni, majd másnap eldöntöd, hogy melegen tálalod-e vagy szeletelve, hidegen menjen a hidegtálra
 • Stefánia és hasonló egybensült fasírtok: előre süthető és fagyasztható, lásd előzőek
 • Egybensült csontos karaj szintén. De ha akarod, akkor pácolod és sütés nélkül fagyasztod.
 • Zsírban is konzerválhatsz husikat, fokhagymás tarját például, ez akár egy héttel korábban is elkészíthető
 • Feldolgozhatsz zöldségeket a zöldségágyhoz (pl egybensült karaj vagy csirkesült alá):
  • sárgarépa és zellerszár kockázva, hagyma negyedelve, fokhagymagerezdek pucolva, mindezt egy zárható zacskóba, olajjal, babérlevéllel és egész szemes borssal.
  • Felengedés nélkül öntsd a tepsibe vagy jénaiba, sózd, majd told a sütőbe.
  • Amíg befűszerezed a húst, addigra pont ki is olvadnak és mehet rájuk az est fénypontja, az egybensült.
  • Alufóliázod és betolod a sütőbe, utána nem is kell vele foglalkozni.
  • Illetve ahogy az előzőben említettem, fűszerezve tedd el a húst, és akkor még azzal se kell foglalkoznod, csak azzal, hogy a hűtőben olvadjon ki és a sütés előtt időben vedd ki a hűtőből (pár órával korábban). Így csak akkor piszkítod be a kezed, amikor a husit ráülteted a zöldségekre. Tényleg pár perc az egész.
 • Más zöldségeket is előkészíthetsz, például dinsztelt káposztát: fagyasztva vagy konzervként, vagy most nálunk például  thai jellegű roppanós zöldségek lesznek a vadlazac körete az előételben. Darabolva és picit blansírozva tette el őket már fűszerezve, csak wokba kell öntenem fagyott állapotban és pirítanom őket, amíg a vadlazac pikk-pakk megsül serpenyőben. Hozzá citromos  vajmártás vagy hollandi mártás lesz, az idegállapotomtól függően rotfl

 

Egyszóval bármilyen hús vagy halétel, illetve zöldség lesz a vacsorában,

 

…nézd meg, hogy mennyire tudod előre feldolgozni vagy készre sütni és tedd meg! Hálás leszel magadnak 24-én! Nálunk így alakul majd a menü:

24-én:

 • Cappelletti in brodo: a hétvégén készül a cappelletti, fagyasztjuk, a húsleves a jövő héten, szintén megy a mélyhűtőbe
 • Vadlazafilé (már fagyasztva) roston, thai zöldségekkel (fagyasztva, fűszerezve),mártással (frissen készül, kb. 5 perc). Összesen 10 perc alatt készen lesz
 • Pirított magvas (dió, mogyoró és mandula lesz benne) sertésszűz pecsenye (a fagyasztóban vár a hús, a magvak megpucolva, megtörve, darabolva), megpirítom, majd megy a sütőbe 25 percre, utána 10 perc pihentetés (ezalatt esszük a lazacot), gravy mártással (készen van a fagyóban) és hasselback krumplival (ezt ég pucolni sem kell, csak mosni, előkészület: 5 perc, sütési idő 1 óra)
 • Lesz még az asztalon csirkemell alagút és sajttal, bazsalikommal és sonkával töltött csirkemell tekercs is, ha valaki kérne, a többi megy a másnapi hidegtálra
 • Desszert: Rákóczi túrós (23-án készül, ez a kedvencünk) és egyéb sütik (linzeralap már készen, 23-án töltjük lekvárral, hókifli készen, bejgli és zserbó a jövő héten)

 

hassleback krumpli

Az egyszerű, de isteni köret, hogy még a krumplipucolással se kelljen bajlódni! (Forrás)

 

Szóval 24-én nem fogok túl sok időt tölteni a konyhában, a tűzhely mellett is csak 2x5percet kell állnom.

 

A többi napon lesz majd még halászlé, töltött káposzta, hidegtálak (a francia salátát 23-án megcsináljuk és a tojáskrémet is, de majd csak 25-én dobom össze, hamar megvan. Megy még rá a már említett sültekből és készül mini fasírt addig, ami a mélyhűtőben várakozik szintén), és megyünk a nagyszülőkhöz is vendégségbe. Ha lemaradtatok volna róla, érdemes megnézni ezt a videót, nálunk az utolsó nagyis ebédnél elkelt volna hasonló szankció:

 

Nem szaporítanám tovább a szót, a lényeg ismét:

 

Előre tervezés, a feladatok felosztása kisebb részfeladatokra és JÓKEDV!

 • Ha nincs kedved, ne csináld!
 • Ha éppen aznap (bármelyik nap néhány héttel karácsony előtt) úgyis  a konyhában vagy, csinálj még egy kis dolgot pluszban!
 • Ha akciós vegyél!
 • Ha vettél, dolgozd fel szinte készre!

 

Még egy szösszenet: mi ugye alapvetően is elég különleges kajákat eszünk

 

Hogyan tud akkor a karácsonyi vacsora tündökölni? Hát úgy, hogy 24-e előtt 2-3 héttel már elkezdek kevésbé exkluzív kajákat főzni. Most van itt az ideje a csülkös bablevesnek például. A legnehezebb egyébként a 24-i ebéd és a 23-i ebéd/vacsora megtervezése. Hogy már igazán ki legyen éhezve a banda valami finomságra rotfl Így 24-én ebédkor (nálunk a vacsora a sztár aznap, az ebéd csak amolyan együnk, hogy kibírjuk vacsiig című történet) pizza lesz, természetesen a fiúk csinálják 😀 23-án meg előkapok valami házi konzervet, mondjuk a ma készülő és már említett csülkös bablevest üvegben.

 

Tetszett a bejegyzés? Köszönöm ha megosztod és nyomsz egy tetszik gombot is vagy itt, vagy a facebook oldalunkra! Gyere, beszélgessünk!

Érdekelnek még karácsonyi tippek? Katt IDE!