[Hogyan? lista a bejegyzés végén] Délelőtt 11 óra (vagy éppen este 6), és már vagy 5 perce bamba képpel bámulunk a nyitott hűtő ajtajára támaszkodva, és akkor jövünk rá, hogy nem, semmi ötletünk sincs, hogy mi legyen az ebéd (vagy a vacsora).

Aztán kétségbeesetten körbenézünk a konyhában, nyitogatjuk a szekrényeket és még mindig semmi, nem jön az ihlet. Végül megállapodik a tekintetünk a pizza rendelés szórólapján, és már nyúlunk a telefonunk után, közben bőszen próbálunk elhessegetni egy kis rossz érzést, mert megfogadtuk a múltkor, hogy nem szórjuk a pénzt, de hát enni kell, nem? Megvan? Ismerős?

 

Olyankor mindig elhatározzuk, hogy ennek vége, mostantól megtervezzük a heti/havi menüt,

 

…ami aztán rendre kudarcba fullad, mert honnan tudhatnánk elsején, hogy 23-án mihez lesz kedvünk, éppen milyen napunk lesz? Hogy lesz-e időnk főzni vagy esetleg elfogyott a boltban a zöldbab és akkor ugrott az aznapra betervezett főzelék?

 

Vagy egyszerűen csak nem kívánjuk az aznapra beírt ételt, és ha már egyszer borul a menü, akkor hagyjuk is a csudába

– menjünk inkább a Mekibe vagy jöhet a pizza, ugye drágám/gyerekek? -, 

majd a jövő hónaptól megint megpróbáljuk.

 

És az sem mindegy, hogy a mai ebédhez gyorsan elszaladok a boltba (lehetek rövidtávfutó bajnok, akkor is felesleges időt vesztegetek el rá), és teljes áron veszem meg a hozzávalókat, vagy tudatosan döntök a menüről és rugalmasan bár, de előre megtervezem azt körvonalakban.

 

Nem kedvelem az előre megírt, napra lebontott menüsorokat.

 

Mert mi van akkor, ha aznap épp másképp alakul? Ezért vagyok a rugalmas tervezés híve.

 

menütervezés

Tervezz okosan menüt!

Nem is olyan nehéz a menütervezés, csak okosan kell nekilátni.

 

Hiszen ugyanannyi melóval jár kitalálni, hogy mit együnk ebédre, mint az, hogy mi legyen a kaja két nap múlva! Csak egyszer kell kicsit megerőltetni magunkat és 3 napra tervezni, utána már pofonegyszerű a képlet, mindig csak azon kell gondolkodnunk, hogy 2-3 nap múlva mit együnk (így lesz ideje felengedni a fagyasztott alapanyagoknak vagy készételeknek is).

 

Menütervezés lépésekben:

 

 • Kedvenc kaják listája
 • Készletek felmérése
 • Hűtő/kamra feltöltése
 • Mit eszünk a következő időszakban lista
 • 2/3 napra előre gondolkodás
 • Friss hozzávalók beszerzése
 • Időben kivenni a mélyhűtőből az alapanyagokat

 

Már maga a menütervezés egy kínszenvedés lehet, olyankor is azt érezzük, hogy totál üres az agyunk, nem jut eszünkbe semmi, pláne nem 30-féle kaja. Így mikor már a sokadik hónapban volt tele a vonalas füzetem áthúzásokkal a havi menüben, akkor gondoltam egyet és úgy döntöttem, hogy

 

kifejlesztem a saját menütervezős módszeremet, ami nekünk a legkönnyebben kivitelezhető és tartható:

 

 • Először is leültem, és elkezdtem listázni a kedvenc ételeinket. Nem akartam egyszerre leírni mindet (mert ilyenkor jön az agyhalál, még az is homály, hogy mit ettünk tegnap), hanem vittem magammal a kis füzetemet, és ha eszembe jutott valami, akkor leírtam.

 

 • Utána jött a családi brainstorming, hogy kinek mi a kedvence, például a menzán (a középsőm), vagy ki mit rendelne az étteremben. Átgondoltam, hogy melyek azok az ételek, amikből nagyobb mennyiség is készíthető és jól fagyaszthatók.

 

 • Végül pedig megnéztem néhány házhoz szállítós ételfutár heti menüsorát, és kijegyzeteltem belőle, ami tetszett (aminek a nagy részét aztán soha nem főztem meg persze, de jól mutatott a kezdő listában 😀 )

 

Megfogadtam azt is, hogy lehetőség szerint minden hónapban kipróbálok több új ételt

 

…aztán eldöntjük, hogy maradjon-e a „családi bisztrónk” kínálatában vagy sem. A lista sokszor bővül, és már tartalmaz olyan ételeket is, amiket jól lehet tartósítani fagyasztó nélkül is. Erről a lehetőségről majd később mesélek. (UPDATE: itt írok a házi konzervekről)

 

Kezdő háztartásvezetőknek (direkt nem háziasszonyokat írok, hiszen sok fiú/férfi is van ebben a státuszban) és/vagy friss “albérleteseknek” ajánlom, hogy ha listát készítenek, akkor ne csak az étel nevét jegyezzék fel, hanem a hozzávalókat is, két részre bontva: friss hozzávalók/”kamra”. Azaz azok a dolgok, amik alap esetben lehetnek otthon.

Így sokkal könnyebb később a menütervezés, de egyébként hamar rutinná válik, hogy egy-egy ételhez milyen alapanyagok szükségesek, és akkor már nem is kell a lista.

 

Mikor tervezem a menünket (nem egy hónapra, hanem bármennyi időre, nem számít, ez nagyon fontos),

 

akkor leülök és előveszem a kajanaplós füzetemet. Már azért nem a listát, mert már régóta írom a menüket és könnyebb a füzetekben megnézni, hogy mit ettünk az előző időszakban vagy éppen mit ettünk már nagyon régen.

Először megnézem, hogy mi van itthon (hűtő- és/vagy mélyhűtő lista, kamralista), utána pedig leülök a kávémmal és behozatom a férjemmel az akciós újságokat. Amíg kávézom, kipipálom azokat az akciós termékeket, amik érdekesek lehetnek a számomra (már tudom, hogy melyik ételhez milyen alapanyagok szükségesek), és utána az alapján, ami van itthon és ami akciós, felírok pár ételt a listába.

Nem tudom, hogy milyen sorrendben fogjuk megenni őket, de nem is érdekes, a lényeg, hogy tudom, hogy azokhoz az ételekhez vannak itthon hozzávalók, nem kell semmiért a boltba rohangálni.

 

tudatos vásárlás és menütervezés

Tervezz! Vásárolj tudatosan!

 

 

Mint írtam már, éppen olyan egyszerű (vagy nehéz) kitalálni, hogy mit együnk, ma, mint azt, hogy három nap múlva, hiszen csak egy ételnevet kell feldobnunk. Az igazán jó menütervezést megelőzi egy kis tudatos készletfeltöltés, amit utána folytatni kell. Erről majd egy későbbi blogbejegyzés fog szólni. (UPDATE: Mi legyen a kamrában?)

 

Az eddigiek alapján így tervezz okosan menüt:

 

 • Ne tervezz előre az egész hónapra! Sok pénzt megspórolhatsz! (Mert ha például ezen a héten csinálsz rántott húst, pár nap múlva meg akciózzák a karajt, akkor már elvesztettél pár száz forintot, amit költhettél volna másra)
 • Hétről-hétre az akciók figyelembevételével állítsd össze a menüsorodat.
 • Figyeld a csütörtöki, hétvégi és hétfői akciókat is, de nem kell mindhárom napon boltba menni!
 • Nézd meg, hogy a menütervezetben szereplő ételek közül van-e olyan, aminek a hozzávalóját éppen akciózzák és melyik napon és akkorra tervezd a heti bevásárlást.
 • Vásárolj be tudatosan! (Erről részletesebben is írok: ITT)
 • A vásárlás alapján írd meg a menüt, de nem napra lebontva. (Nálunk erre a célra a táblafestékkel lefestett spájz ajtó szolgál, amire krétával felírom a várható menüt)
 • Utána megnézed a teendőidet, pl. mennyit kell tanulni, vagy ha már családod van, akkor a munkaidőt, gyerekek elfoglaltságait stb., hogy egy adott napon mennyi időd lesz főzni
 • Ez alapján választod ki, hogy melyik nap mit egyél/egyetek a következő 3 napban (tovább felesleges tervezni). Ez azért fontos, mert ha van mélyhűtős alapanyag, akkor annak ki kell olvadnia. Nem olvasztunk a mikróban! Be vele a hűtőbe és még energiát is spórolunk, mert ez idő alatt a hűtő kevesebbet fogyaszt majd.
 • Ha egy nap több időd van, akkor főzhetsz előre is vagy ha olyan az étel, ami nem veszít a minőségéből melegítve, akkor tervezhetsz két napra is.

 

Bonyolultnak hangzik ez a menütervezési mizéria így leírva? Pedig egyáltalán nem az.

 

Buszon ülve is rá lehet vetni egy pillantás az okostelefonban tárolt kaja táblázatra, vagy egy kávészünetben is lehet tervezgetni. Átnézni az akciós újságokat sem hosszú idő. 

 

Megírtad már a listádat? És a következő menüsorodat? Nem? Akkor hajrá, láss neki és ha kérdésed van, tedd fel nyugodtan!

 

Ha van kedved gyere a facebook oldalunkra és lájkold: minden héten új hasznos tippet osztunk meg Liával!