Minden helyzetben nehéz, ha az ember gyereke egyetemre megy, de ez halmozottan igaz akkor, ha egy külföldi suliba veszik fel a csemetét, hiszen akkor nem tudjuk hetente-kéthetente utánpótlással ellátni. Így vagy megtanul főzni, vagy rengeteg zsebpénzt kell számára biztosítani, vagy pedig jön a Nagybetűs Élet blog! 😀

 

 

Hogyan indítjuk útnak mi az egyetemista fiunkat?

 

Erről szól ez a mai rövidebb bejegyzés, amit csak azért írok, hogy ne higgyétek, hogy teljesen eltűntem.

Nem vesztem el, csak David (említettem, hogy felvették a Bolognai Egyetem diplomácia és nemzetközi tanulmányok szakára? Ráadásul az összes jelentkező közül a 2. legjobb pontszámmal) két héttel hamarabb utazik, mint ahogyan azt terveztük, így fel kellett gyorsítani az utolsó előkészületi feladatokat.

 

Olaszországban fog lakni, önálló háztartásban, de nem egyedül. Alapfelszerelést nem nagyon kellett csomagolnunk (egyébként már majdnem kész a bejegyzés arról, hogy mik a legszükségesebb dolgok egy háztartásban, ha egyetemre, albérletbe megy a gyerek), viszont visz melegszendvics-, palacsinta- és muffinsütőt. A palacsinta sütést nyáron gyakoroltuk:

A palacsintasütés rejtelmei

 

Első lépésként kiszámoltuk, hogy nagyjából 3 hónapra mennyi készételre és alapanyagra lesz szüksége.

 

Természetesen Olaszországban is fog majd vásárolni, mert vannak termékek, amelyek ott olcsóbbak, bár sajnos ő pont az olasz tésztákat nem szereti, csak a pizzát, ahhoz viszont lisztet innen visz. Ahogyan cukrot, rizst, kuszkuszt, zabpelyhet és egy csomó minden mást is.

 

Második lépésként megtanult pár ételt elkészíteni.

 

Azokat az ételeket, melyeket szeret de a legfontosabb szempont az volt, hogy ne kelljen órákig mellettük állni, valamint megfelelő legyen a tápanyagtartalmuk is, mint például a hüvelyesek (fehérje, szénhidrát).  Például sárgaborsó és lencse főzelék, hagyományos módon elkészítve (kvázi menzakaja), de mindkettőnek megtanulta az indiai-thai fúziós verzióját is, így nem fogja unni, ha minden héten kell “főzeléket” ennie.

 

Nem, ez nem kutyakaja, hanem egy igazán finom, indiai sárgaborsó “főzelék” (dhal), sok-sok fűszerrel

 

Harmadik lépésként bevásároltunk.

 

Azaz ez még mindig folyik (2 nap múlva indulunk), mert a nagyszülők és szállítják a hozzájárulásukat a külföldi kalandhoz.

A bevásárlólista a következő volt:

  • Fokhagymakrém
  • Kókusztej
  • 10 kg liszt
  • 2 kg cukor
  • 1 pár száraz kolbász
  •  1 kis tábla szalonna
  • 1 kg túró (250 gr-onként csomagolva)
  • Tejföl
  • Csirkemell
  • Csirkecomb
  • Füstölt csülök
  • Bacon
  • Sárgaborsó
  • Lencse
  • Tarkabab
  • Csicseriborsó
  • Lapocka
  • csirkemáj
  • Tarja
  • Marhahús pörköltnek
  • Trappista sajt
  • Tojás
  • Konzerv üveges zöldborsó
  • Szárított élesztő
  • Rizs
  • Kuszkusz
  • Étolaj
  • Sertészsír
  • Virsli
  • Szardínia
  • Pirítós
  • Melegszendvicskrém
  • Tortilla
  • Csusza tészta
  • Májkrém, szárnyaskrém

 

Ezeknek egy részét elviszi, de van, amiből főztünk és üvegben eltettük vagy éppen fagyasztottunk.

A reggelikhez + tízórai, uzsonna, suliba vinni stb.:

  • Zabpehely
  • Granola
  • Sütőpor
  • Áfonya
  • Étcsoki
  • Lekvár (olyan gyümölcsökből amit nem tudtam befőzni, pl. áfonya, meggy és málna)
  • Kakaó

A reggeleink megmentője: az isteni sült zabkása

Fűszerek stb.:

  • Cayenne bors
  • Curry
  • Kurkuma
  • Gyömbér
  • Curry
  • Thai curry
  • Édesnemes paprika
  • Kínai hétfűszer
  • Római kömény
  • BBQ szósz
  • Mustár
  • Egész köménymag
  • Szárított petrezselyem
  • Fahéj
  • Erős Pista
  • Rozmaring
  • Oregánó
  • Kakukkfű
  • Bazsalikom. Ezt cserépben neveltük, megpróbáljuk épen eljuttatni Olaszországig, így mindig lesz friss fűszernövény otthon.

Hogyan legyen otthon mindig friss bazsalikomod?

 

Utolsó lépésként pedig elkezdődött a nagy házi konzerv gyártás projekt.

 

Eddig ezek az ételek készültek el üvegben:

  • Csülkös babgulyás
  • Sertéspörkölt
  • Marhapörkölt
  • Thai csirkecurry
  • Thai csirkecomb (kifilézve)
  • Chili con carne (azaz csilisbab, de az eredeti recept alapján)
  • Fokhagymás tarja
  • Indiai csicseriborsó
  • Paprikás csirke
  • Szaftos malac
  • BBQ Pulled Pork (ez is szaftos malac, csak más ízesítéssel

Pulled pork – egy étel, amiért érdemes élni

Készül még halászlé, hal nélkül eltéve, majd kint főz bele a fiam szálkamentes édesvízi halfilét. Bár készültem rá, de a végén nem kért brassóit, burgundi marharagut, paradicsomos húsgombócot és töltött káposztát. (Majd ha magunknak csinálok, akkor megosztom veletek, hogy hogyan kell ezeket az ételeket elkészíteni, ha üvegben akarjuk tartósítani.)

 

Minden konzerv (fél literes üvegben eltéve) 2 napra elegendő főtt ételt tartalmaz, amit egyszerűen csak kinyit majd David és felmelegít egy nehéz nap után. A szaftos malac konzerv pedig buliban használható, mert 6-7 ember jól lakhat belőle.

 

Természetesen a befőzés sem hiányozhatott a sorból!

 

Főztünk marinara szószt pizzára, lecsót és különféle lekvárokat (pl. sárgabarack, füge). A legistenibb az utcában ingyen szedett vadringló lekvár lett, amit megbolondítottunk egy kis szegfűborssal, fahéjjal és csillagánizzsal. Olyan fantasztikusan finom lett, hogy tegnap szedtünk még belőle és az is a tűzhelyen rotyog.

 

Így előkészülve összesen 90 napra elegendő étel (vagy annak az alapanyaga) áll a rendelkezésére. A viszontlátásig 16 hét van hátra, heti kétszer eszik “házi konzerv” készételt, egyszer pizzát, egyszer valamilyen hüvelyes ételt, egyszer valamilyen húst a mélyhűtőből (pl. előre bepácolt csirkecomb, csirkemellfilé, kész baconbe tekert csirkemáj), egyszer valamilyen egyéb ételt, mint például szendvics, tortilla, omlett, virsli, túrós csusza vagy éppen rakott krumpli.

Emlékeztek a rakott krumplis sztorira? 😀

 

Sok még a teendőnk – avagy hogyan süssünk rakott krumplit??

 

Azóta David már megtanulta, hogyan kell igazán finom, krémes-szaftos rakott krumplit készíteni, a “mi” szájízünk szerint 😀

Recept itt: https://nagybetuselet.hu/a-legjobb-ami-egy-krumplival-tortenhet/

 

A végén most már csak a logisztika lesz az érdekes:

 

Hogyan tudunk mindent bepakolni a nem éppen óriási autónkba 😀 Szerencsére David ruháinak nagy részét elvitte egy hónapja, amikor el kellett utaznia Olaszországba, hogy beiratkozhasson.

 

A recepteket és “hogyanokat” a következő hetekben megosztom veletek.

 

Most csak ilyen felsorolásszerű bejegyzésre futotta, szaladnom kell, hogy megkavarjam a lekvárt és ellenőrizzem a halászlét (a passzírozást jajj de nem várom).

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!