A bazsalikom termesztésének viszontagságairól szóló előző bejegyzésemben meséltem, hogy hogyan lett itthon nagy “bazsalikom ültetvényem”. Többször nekifutottam a magról való ültetésnek, nem mindig sikerrel, de idővel sikerült kitapasztalnom ennek az igen finom aromájú zöldfűszer otthoni termesztésének minden csínját-bínját. Ezt most megosztom Veletek.

 

Tehát így nevelj bazsalikomot:

 

Próbálkozhatsz magról is ültetni. Nem olyan nehéz, bár a siker kétesélyes, mert ha nem minden feltétel adott hozzá, akkor nem biztos, hogy sikerül, de egy próbát megér.

 

 1. A bazsalikom mag fényre csírázik, ezért ne teríts rá földet!
 2. Egy közepes méretű cserépbe tegyél akár kerti földet, akár virágföldet (én egy kis komposztot is tettem bele legutóbb), jól locsold be, majd szórjál rá bazsalikom magokat és ismét öntözd meg.
 3. Tegyél rá egy frissentartó fólia darabot (vagy húzz rá egy kis nejlonzacskót), hogy mindig nedves maradjon a földje.
 4. Tedd fényes és meleg helyre, például ha télen próbálkozol a magról neveléssel, akkor déli ablakba, a radiátor közelébe, estére mehet a radiátorra, a magok csírázásához 18-22 °C-os hőmérséklet kell, igaz, hogy már 10-15 °C-on csírázásnak indulhatnak, de ilyenkor nagyon egyenetlenül kel. Ahhoz, hogy megfelelően növekedjen, minimum 20 °C vagy annál magasabb hőmérséklet szükséges.
 5. Naponta picit vedd le a fóliát, hogy levegőzhessen, és ne kezdjen el a földje penészedni.
 6. Pár nap alatt elkezd csírázni, ha megjelennek a sziklevelek, akkor már leveheted a fóliát.
 7. Itt jön a neheze, hogy életben maradjon és továbbfejlődjön: nem szabad túllocsolni (ez nekem majdnem mindig sikerült), de a túl kevés víz is baj lehet. A csapvizet érdemes pár napig egy kancsóban állni hagyni.
 8. Ha már megjelent az első igazi pár levél, akkor finoman átültetheted, ha túl sűrűn kelt volna ki (egy közepes vagy nagyobb cserépbe mehet azért 15 is, ennél sűrűbben azért nem ajánlott, mert elég nagy talajréteget sző át), és az átültetés előtt alaposan öntözzük be, hogy minél kevésbé sérüljön a gyökere.

 

Egyszerűbb megoldás, ha veszel egy kifejlett bazsalikomot

 

…a boltban vagy kertészetben, és ahogy hazaérsz, de legkésőbb másnap átülteted. Ez nagyon fontos, ennek hiányában elkezd hervadozni egy héten belül, nem hoz új levelet sem, mert a boltban vásárolt fűszernövények túl kicsi cserépben vannak, igazi földet talán nem is láttak, csak tőzeget.

 

Így ültesd át:

 1. Jól locsold be a földet is, amibe ülteted és a növényt is, mielőtt kiemeled korábbi kis otthonából, majd öntözd meg alaposan az átültetés után. Később itt is áll a szabály, hogy ne locsold túl, mert a folyamatosan öntözéstől lehet, hogy gyorsabban nő, de gyengébb lesz az aromája.
 1. 1-2 hét után, ha már megszokta az új helyét, keress olyan szárakat, ami kb. 6-8 cm hosszú, de alatta van még elágazás.
 1. Vágj le 3 ilyet és az alsó leveleket távolítsd el (ha nem akarod egyből felhasználni, akkor, sutty be a mélyhűtőbe)
 1. Tedd a levágott bazsalikomokat egy vízzel teli befőttes üvegbe. A vizet aztán naponta cseréld, amíg „ki nem sündisznózódik” a gyökerük.
 1. Ekkor ültesd el őket óvatosan földbe, vigyázva, hogy ne sérüljön a gyökerük, és voilà, kész is az új bazsalikom bokrod.
 1. Ha elkezd nőni, akkor a felső levélpárt kb 5-6 centis szárral vágd le, hogy egyrészt alul jobban bokrosodjon, másrészt ezt tedd újra vízbe, és kezdd elölről a gyökereztetést.
 1. Az eredeti növény az elágazásnál szintén megerősödik, hoz két új szárat, amit később szintén levághatsz és újabb és újabb bokrokat nevelhetsz belőle. Így folyamatosan biztosíthatod magadnak a bazsalikom utánpótlást.

 

Virágzás után pedig fogj magokat, aztán próbálkozhatsz a magról neveléssel is, ha nem kerültek pénzbe a magok, jobban viseli az ember az esetleges vagy részleges kudarcot.

 

Nálam így néz ki az ablakos bazsalikomültetvény:

 

bazsalikom termesztés

Bazsalikom termesztés otthon, az ablakban

 

Ezek a példányok mind egy növényről származnak, a középső nagy bazsalikom, amit boltban vettem és akkor még messze nem így nézett ki. Le is árazták szegényt, mert nagyon csúnyán festett (miért felejtik el a legtöbb boltban néha-néha meglocsolni a fűszernövényeket?), így olcsón jutottam hozzá. Egy nagy nápolyis vödörbe ültettem át kerti földdel, majd folyamatosan szedtem le róla a hajtásokat. Igazából még volt egy szép nagy cseréppel, de azt anyukám elkérte.

 

bazsalikom

 

A bazsalikom óvodám pedig így fest:

 

bazsalikom gyökereztetése

Így gyökereztess bazsalikomot otthon

 

A jobb oldalon egy görög bazsalikom van, aminek erősebb az aromája. Ez a növény kertészetből érkezett, és már szinte azonnal virágba borult, de nem bántam, mert így tudok róla magot fogni. Azért pár oldalsó hajtást még le tudtam csípni, így a bal oldali cserépben már nődögél az újabb görög bazsalikom bokor addig is, amíg nem vettem el a magokat (ezzel várok a fűtésszezon beindulásáig).

 

bazsalikom gyökerek

Itt látszanak a sündisznócska gyökerek

 

Tehát, amint látod, nem olyan bonyolult a fűszernövények otthoni vagy albérletben való termesztése és nem is drága, ha okosan csinálod! Ha szereted a pestót vagy a pizzát, akkor meg szinte kötelező 🙂 de végtelen a sora azoknak az ételeknek, amiket ízletesebbé tehetsz egy kis friss bazsalikommal!