Szeptember 1-e: már csak egy tanévünk van felkészülni – döbbentem ma reggel rá, mikor David (19) elindult az iskolába. Hosszú év lesz, nyelvvizsgával, érettségivel – elmélkedtem tovább, de akkor is sort kell kerítenünk arra, hogy az önálló életre is elkezdjen felkészülni. Persze tanulhatna akár a saját hibáiból és tapasztalataiból is, de minek pazaroljon el egy csomó időt, amit tölthetne akár mással, ha minimális felkészüléssel elsajátíthat már most egy csomó dolgot, nem?

 

Hogy miért ez lett a bejegyzés címe?

 

A napokban érkezett haza a külföldi nyaralásból, és mesélte, hogy főzni próbált a barátainak. A rakott krumplit választotta, azért, mert nálunk a rakott krumpli nem csupán krumpli, tojás, kolbász és tejföl rétegezése, hanem egy krémes finomság, valóságos íz kavalkáddal. Egyszerűnek tűnt a dolog, hiszen számtalanszor főztük már EGYÜTT, és nem túl bonyolult maga az elkészítési folyamat sem, valljuk be.

 

 Harmadszorra már valamennyire sikerült – mesélte 😀

 

krumpli

 

Hogy mi nem jött össze egy egyszerű rakott krumpli készítésekor?

 

Először türelmetlenek voltak és nyers maradt a krumpli, valamint a fűszerezés…Mi szoktunk tenni pirospaprikát a tejszínbe. Igen, tejszínt használunk a rakott krumplihoz, nem tejfölt. Bár nem túl spórolós megoldás (kivéve, ha külföldön vesszük a jó sűrű főzőtejszínt 55 centért), de klasszisokkal ízletesebb így, nem beszélve a már említett krémességről.

 

Ez azért alakult így nálunk, mert gyerekkoromban nem szerettem a tejtermékeket, a tejfölt kifejezetten utáltam, és amikor végre „nagy lettem”, mikor én is kiléptem a nagybetűs életbe, eldöntöttem, hogy soha többé nem eszek olyat, ami nem ízlik. A tejszín jobb választásnak tűnt, ám még így is túl fehér volt, ezért a tejtermékek iránti fóbiám miatt került bele pirospaprika, és kiderült, hogy nagyon finom lesz tőle a rakott krumpli.

 

De kanyarodjunk vissza az eredeti történethez: David is tett bele valami pirosat, mégpedig pepperoncino-t, ami a mi erős pirospaprikánknak felel meg, némi darált chili beütéssel. Így az első próbálkozás ehetetlennek bizonyult.>

 

A következő alkalommal szétfőtt a krumpli a kuktában…

 

Tehát a „felkészülési listára” ezek is rákerültek:

 

  • A kuktában főzés fortélyai
  • Fűszerek bemutatása
  • Sütő, hőfokok és sütési idők

 

Legközelebb 1-2 hét múlva főzünk megint rakott krumplit, azaz már ő egyedül, én meg majd egy kávéval a kezemben figyelem az eseményeket 😀 Addig is hamarosan megosztom Veletek a rakott krumpli receptünket, ami tényleg nagyon-nagyon finom, és állítólag (a férjem látta a Nők Lapjában az anyósomnál – de psssszt, hogy ő ilyeneket olvas) egy menő séf is készített hasonló receptet nemrégen, mint az én több, mint 20 éves rakottkrumpli receptem!

Update: a recept megtalálható itt>>

 

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!