…már hallom is, hogy felhördülnek ezt olvasva a háziasszonyok, hogy mi az, hogy a palacsintasütés rejtelmei, nincs ebben semmi bonyolult, keverd be a tésztát és süsd ki.

 

Na ja. Mondd ezt egy tizenévesnek vagy egy kezdő háziasszonynak vagy egy fiúnak, aki most költözött el otthonról.

 

Inkább ne is mondd, nem fog nekiállni, hiszen egy nagyon bonyolult dolognak tartaná, aminek egy srác biztos nem vág bele. Mi az, hogy palacsintát süssön, meg dobálja a feje fölé, hogy megfordítsa?? Meg mi az, mikor azt írják egy receptben, hogy palacsintatészta sűrűségűre keverd. DE AZ MEG MILYEN?? (ha csak a recept érdekel, akkor kattints ide)

 

Hogyan magyarázod el annak, aki soha életében nem sütött még palacsintát?

 

Talán, hogy legyen kicsit hígabb, mint a nokedlitészta?? Ez is az egyik olyan dolog, amit lehetetlen szavakba önteni. Több, mint 20 éve vagyok háziasszony (18 évesen költöztem el otthonról és 20 éves korom óta viszek önálló háztartást), és ebből a 20 évből 18 év palacsintasütés nélkül telt el.

Bizony nagyon sokáig  egyáltalán nem sütöttem palacsintát. Egyszer még kislánykoromban anyukám meg akart minket tanítani a nővéremmel a palacsintasütés tudományára, de nem sikerült túl jól: 10-ből 8-at dobhattunk volna a kukába (ha meg nem ettük volna őket úgy, „elrontottan”), mert leragadt, kilyukadt stb.

Ez olyan traumatikus élmény volt számomra, hogy még egyszer próbálkoztam (rossz serpenyő, cukor a tésztába = borítékolható a végeredmény, igaz?), aztán onnantól fogva soha nem sütöttem palacsintát. Szinte minden ment, de a palacsintával soha többé nem próbálkoztam.

A gyerekek ették a mamánál, a nagyinál, a menzán, étteremben, akárhol, de én nem sütöttem itthon. Viszont mindig irigyeltem a kőleveses barátnőimet (hogy ez mit jelent? Itt elmesélem), mikor írták, hogy nagyon hó vége van, akkor jöhet az aduász az olcsó kaják között: a palacsinta! Jó nekik, hogy tudnak palacsintát sütni – gondoltam, de persze meg sem próbáltam.

 

Palacsinta

De hogyan süssünk palacsintát?

 

 

Aztán jó 20 évvel később, a nővéremnél voltam, amikor közölte, hogy palacsintát süt.

 

Ezek szerint ő nem traumatizálódott annyira 😀 Néztem és láttam, hogy mennyire egyszerű jééééé. Hát igen, cukormentes tészta és kerámiaserpenyő, ennyi volt a titka. Párszor belemerítettem a merőkanalat a tésztába és jól megjegyeztem magamnak az állagot (na ez az, ami olyan nehéz, amiről beszéltem, mikor írja egy szakácskönyv, hogy palacsintatészta sűrűségű vagy nokedli, köszi, az milyen), és otthon nekiláttam. És ment! Hurrá!!

 

Azért jutott ez most eszembe, mert éppen a hűtőt szelektáltam áramszünet miatt (szerencsére előre bejelentették), és találtam 3 bontott baracklekvárt. “Még szép, hogy palacsintát fogunk enni!” –gondoltam és ma neki is láttam. És nagyon büszke vagyok magamra, hogy amíg ezt írtam, egyetlen palacsintát se égettem el. Bár még nem végeztem 😀

 

A palacsinta recept, amit használok

200 gr liszt
1 csipet só
2 tojás (közepes, M-es)
2 dl tej 1,5-2 dl bubis ásványvíz
2 ek olaj
(Lajos Mari receptje alapján):

Ezt felszorozva 2-vel, ha többen esszük. Ha kész lesz, megszámolom, hogy ebből mennyi palacsinta lesz, ahogy fogy majd.

 

De persze még ez sem ad pontos támpontot egy kezdőnek, hogy akkor most 1,5 vagy 2 dl víz kell?

 

Kezdd másfél decivel, de készíts oda még fél decit. Merítsd bele a merőkanalat, ha NAGYON sűrűnek érzed, picit még adjál hozzá. de inkább várj vele. Egyből úgysem sütheted ki, pihentetni kell minimum fél órát! (Ezt kalkuláld bele, ha nagyon rád jön a palacsinta ehetnék, akkor mikor hazaérsz, először keverd össze a tésztát és csak utána dobd le a kabátodat 😀 )

 

Pontosan hogyan történjen a palacsinta tészta keverés?

 

Mindenkinek más a technikája gondolom. Én beleteszem a lisztet és a csipet sót egy keverőtálba, a közepére ütöm a tojásokat és adok hozzá egy kevés tejet. Ekkor bekapcsolom a robotgépet (így még éppen nem fröcsköl annyira, de a liszt sem száll szerteszét, és ahogy keveredik szépen adagolom tovább a tejet, a vizet és az olajat, amíg homogén nem lesz. Utána letakarom és megy a hűtőbe fél órára.

 

Mennyit kell tenni belőle a serpenyőbe? És milyen serpenyőbe?

 

Hát ezt sem egyszerű megmondani. A palacsinta sütő (nem magas a pereme) a legjobb, főleg az öntöttvas, majd a teflon (de ebbe ne nyúlkálj késsel), de bizonyos fajtájú kerámia serpenyők is nagyon jól funkcionálhatnak.

  • Forrósíts meg egy kis olajat,
  • terítsd szét úgy, hogy forgatod a serpenyőt, persze nem fejjel lefele 😀
  • Ha elég meleg, mehet bele az első adag (én nem szoktam a továbbiakban olajat tenni alá, mert van a tésztában is).
  • Hogy mennyi az annyi? Vegyél egy leveses merőkanalat, kicsit keverd meg a tésztát vele és meríts annyit a tésztából, hogy kb. 1 ujjnyival a peremétől legyen a szintje.

 

Úgyis meglátod a 2. (!! az első valószínűleg nem lesz olyan jó, de azért ne aggódj, ehető lesz) palacsintánál, hogy elég-e ez a mennyiség, és hogy ne hígíts-e a tésztán egy kicsit még a maradék vízzel. Próbálkozz! Lehet, hogy túl híg lesz a végeredmény, de oda se neki, max. kicsit vékonyabb lesz a tészta.

 

Mivel fordítsd meg?

 

Nem kell dobálni (bár egy kis gyakorlattal az sem olyan nehéz, mint aminek látszik), csak szerezz egy szélesebb, lapos, kvázi egyenes falapátot (vagy ha nem teflonban csinálod, akkor egy nem recés kenőkést), azzal szépen alányúlsz középen, és gyorsan megfordítod.

Mikor? Látni fogod 😀 ha nem vagy biztos benne, kukkants alá. Vigyázat! A másik felének nem kell annyi idő! Amikor készen van, nem kell a lapáttal bajlódni, fordítsd rá egyszerűen a tányérra.

Ha nem lett tökéletes? Kit érdekel? Majd az lesz a következő.

 

Palacsinta sütés

Megéri belevágni a palacsinta sütésnek, mert egy igazán finom, olcsó és laktató finomság a végeredmény!

 

Hogy ezt miért meséltem el?

Mert lehet, hogy érnek kudarcok a konyhai teendők során, nem jön össze az első pizza tészta, vagy leég a rántás, vagy beleragad a tojás a serpenyőbe és szétfolyik a sárgája, de soha ne mondd magadról, hogy „Én egy konyhai antitalentum” vagyok”.

Ne írd le magad, hogy ez Neked nem megy! Sokaknak nem megy elsőre, ne add fel! Majd a 2. Jobb lesz! Vagy keress egy másik receptet, mert lehet, hogy nem is Veled van a baj!

 

Hehe, ennél a pontnál kicsit megégett az egyik palacsinta mert nem figyeltem, pont az utolsó normál méretű (az utolsó nálunk mindig pók formájú, mert nem marad elég tészta egy teljeshez), sebaj, majd én megeszem, nekem úgyis nagy tapasztalatom van az elrontott palacsinták megevése terén 😀

 

Neked van valami finom palacsinta töltelék recepted? Oszd meg velünk kommentben!

 

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!