Mit is jelent ez tulajdonképpen? Aki tavaly még nem járt a blogon annak bemutatom ezt a paradicsom nevelési módszert, mellyel extra hozamot érhetsz el akár a kertben, akár az erkélyen.

 

A pet palackos ültetés lényege az, hogy a növény azt higgye magáról,

 

…hogy ő nem egy, hanem 3-4-5 bokor és ennek megfelelően ontsa később a paradicsomokat.

 

Neveld a paradicsom palántákat pet palackban!

 

Hogyan lehet ezt kivitelezni?

 

Bizonyára tudjátok, hogy a paradicsom és a krumpli rokonok. Így akár csak a krumplinál, amit árokba érdemes ültetni, mert később feltöltve az árkot, egyre több és több krumpli nő ott, ahol e nélkül szára lenne a növénynek a föld felett, és így sokkal kevesebb gumó alatta, a paradicsomnál is fontos, hogy ahogy az elején növekszik, feltöltsük a földjét (előtte letörve a leveleket), így ezeknél a nóduszoknál még több gyökeret fog fejleszteni.

 

Ebben a cikkben összefoglalom az összes tavalyi bejegyzést a témáról,

 

…érdemes elmenteni és ahogy jönnek az újabb és újabb teendők, itt egyben megtaláljátok őket:

 

  1. lépés: magvetés

 

Hamarosan kezdjük a paradicsom magvetését otthon! Mi? Megőrültél?

 

Ez teljesen megegyezik a paradicsom “normál” magvetésével, ahogy eddig csináltad, de azért talán tartalmaz néhány extra tippet, hogy biztosan sikerüljön. Ami a különbség, hogy sokkal korábban kell nekilátni, hogy a kiültetésig elkészüljön a helybe szokott, nagy gyökerű palánta, azaz mostantól kb. 2 hétig nekiláthattok.

 

  1. lépés: a paradicsom palánták nevelgetése

 

Az első legfontosabb dolog a türelem! Már-már feladnád, mert nem bújik ki a növényke? Ne tedd. Előfordulhat, hogy némelyik mag nehezebben indul csírázásnak. Ezt meggyorsíthatod, ha a magokat a vetés előtti napon meleg vizes vattára vagy papírtörlőre teszed és letakarod, hogy ne száradjon ki. Ha pedig kibújtak, akkor irány a fény! Mire figyelj még? Ebben a bejegyzésben megtudhatod:

 

Így nevelgesd a paradicsom palántáidat!

 

  1. lépés: átültetés a pet palackokba

 

A pet-palackos csodamódszer: így lesz extra hozamú a paradicsomod

 

Ez az egész módszernek a legnehezebb része, de ez ne tántorítson el benneteket. A cikkben elég részletesen leírom, hogy hogyan csináld. Lehet, hogy itt-ott földes lesz a padló, ezért olyan helyen állj neki, amit könnyen fel tudsz takarítani vagy tegyél a munkaterület alá egy fóliát.

 

Ebben a cikkben fotósorozattal is bemutatom, hogy hogyan történik az átültetés, hátha megkönnyíti a dolgotokat:

 

Így ültesd át paradicsom palántákat a pet palackokba

 

  1. lépés: a talaj előkészítése

 

Messze még az igazi tavasz, főleg, mert ismét visszatért a tél. De azért már gondolkozhatunk a kerti munkákon is, beszerezhetjük a mustár vagy spenót magokat. Hogy miért van erre szükség? Itt megtudhatod:

 

Kerti munkára fel! A talaj előkészítése a pet palackos paradicsomok kiültetéséhez

 

  1. A pet palackos paradicsomok kiültetése

 

Tavaly nagyon megviccelt az időjárás, mert éppen a kiültetés időpontjában esett egy jó nagy adag hó, de azért részletesen leírtam, hogy hogyan kell:

 

Ma akartam kiültetni a paradicsomot, erre havazik

 

Két héttel később aztán ezzel a fotósorozattal mutatom be, hogy hogyan történjen a kiültetés majd április közepén.

 

De én már ültettem ki palántákat! – mondhatjátok.

 

Na akkor felejtsétek is el gyorsan, hogy hogyan csináltátok korábban, mert ez a módszer teljesen más – a még nagyobb hozam érdekében!

 

Így ültesd el a paradicsomokat – fotósorozat

 

A kertészkedők zöme április végén már nem mer paradicsomot ültetni (a hó miatti csúszás miatt kerültek ugye tavaly későn a földbe a palánták), mert ha esetleges a májusi fagyosszentekkor tényleg talajmenti fagy jönne, akkor tönkremennek.

 

Tavaly persze voltak 0 fok alatti hőmérsékletek is, és tényleg elfagyott a kiültetett palánták nagy része, DE!!!! A pet palackos módszernek hála, nem mentek tönkre, hanem újra kihajtottak, és simán utolérték a nem elfagyott társaikat.

 

Hogy miért?

 

Mert a pet palackos nevelésnek köszönhetően, mikor kiültetésre kerültek, akkorra már 40 centis, földbeszokott gyökérzetük volt (hiszen a földjükkel együtt kerültek ültetőárokba).

 

  1. lépés: a paradicsom kacsolása

A pet palackos paradicsom kacsolása

 

Ez már a nyári teendők közé tartozik, de nagyon fontos, ne hagyjátok majd ki!

 

Később pedig nem lesz egyéb dolgotok, mint a kötözés, mert úgy nő a paradicsom, mintha húznák, illetve a gyümölcsök felhasználása, például egy isteni marinara szószban (kattints a képre a receptért):

Marinara szósz – a kép forrása: https://getinspiredeveryday.com

 

Idén próbáljátok ki, egy talpalatnyi föld elég hozzá vagy akár egy cserép az erkélyen,

 

…(majd ezt is megmutatom, hogy hogyan kell csinálni) és akár decemberben is ehettek friss, saját paradicsomot!

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod és lájkolod!

Ha pedig szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkorgyere a facebook oldalunkra (a lájknak ott is örülnénk 🙂 ) minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!