Az egész csodamódszer legnehezebb részéhez érkeztünk, megmutatom, hogy hogyan csináljátok. Azért ne ijedjetek meg, kivitelezhető, csak egy kicsit macerás.

Én ilyenkor mindig hálát adok az égnek, hogy nem egyszerre nőnek a paradicsomok, hanem szakaszosan, egyik hamarabb éri el az átültetési szintet, mint a másik, mert biztos megőrülnék, ha az összes palántát egyszerre kellene átköltöztetnem a palackokba.

 

A sorozat részei eddig ezek voltak:

 1. Hamarosan kezdjük a paradicsom magvetését otthon! Mi? Megőrültél?
 2. A pet-palackos csodamódszer: így lesz extra hozamú a paradicsomod
 3. Így nevelgesd a paradicsom palántáidat!

 

Különböző pet palackok a paradicsom palántákhoz. A bal oldali nem jó, mert hamar kezd “beszűkülni”

 

Először is, a pet palackok előkészítése, ha még nem lennének készen:

 

 • Vágd le olyan magasan a tetejüket, amilyen magasan csak lehet. Ha viszont a palack elkezd befelé szűkülni, akkor már nem jó, meg kell találni az optimális pontot.
 • Az alját 3 helyen lyukaszd ki. Én egyszerűen ilyenkor a konyhai ollóval csípek le egy kicsit a pet palack „lábaiból”.

Ezzel meg is volnánk.

 

A palack alján vágjuk 3 lyukat. Persze, hogy nem a palackra fókuszált a gép 😀

 

Előkészítjük a földet,

 

…összekeverjük a jó minőségű virágföldet vagy gyomtalatínott kerti földet a komposzttal 5:1 arányban. Ne hagyjuk ki a komposztott, mert sokkal jobban fog a palántánk nőni így! Ha nincs otthon komposztálótok, akkor vegyetek a kertészetben érett marhatrágyát, de ebből csak igen keveset keverjetek a földhöz.

 

Nem kell sok föld a palack aljába! És a levágásnak sem kell tökéletesnek lennie, ahogy ez a fotón is látszik 😀

 

Elérkezett a nagy pillanat, a palánták kiemelése a joghurtos pohárból.

 

 • Először is, le kell törni az alsó leveleket. Ezt úgy tudod kivitelezni, hogy az egyik kezeddel óvatosan megfogod a legfelső levélpárt (ha ez nagyon kicsi lenne, akkor az alatta lévőt, és így rögzíted a palántát. A szárához ne nyúlj hozzá!!!!
 • A másik kezeddel, a hüvelyk és mutatóujjal finoman megfogod a letörendő levelet, egy picit húzol rajta, közben elcsavarod és lecsippented úgy, hogy ne maradjon a száron a levélszár sem. Ha rajtamarad, akkor már ne nyúlj hozzá, mert sérülhet a szár, ne aggódj, majd a többi sikerül. Bonyolultnak hangozhat, de ha kipróbálod, rájössz, hogy egyszerű. Ollót ne használj!! Nem vágjuk, törjük!!
 • Csak a legfelső levélpár maradjon – vagy ha nagyon kicsi, akkor az alatta lévő. Szinte csupasznak látszik így a palánta, de ez a cél.
 • Locsold meg alaposan a földjét.
 • A pet palackba szórjál egy kis földet, tényleg ne sokat, talán 1 cm magas legyen.

 

Legyünk nagyon óvatosak, a paradicsom palánta szárához ne érjünk hozzá! Ez egy 2. generációs ültetésű palánta, kicsit gyengén is nőtt, még nem érte el a 3 levélpár szintet, de a fotók kedvéért átültetésre került, szerintem nem bánja 😀

 

Most jön a neheze:

 • Az egyik kezeddel óvatosan nyomd ki a pohárból a palántát, a földjével együtt.
 • A másik kezeddel nyúlj alá és tartsd a tenyeredben
 • Vegyél egy hosszú kanalat, helyezd rá a palántát a földes részével – és gyökereivel együtt, de legyél nagyon óvatos, hogy ne sérüljenek a gyökerek.

 

Használhatsz sima konyhai evőkanalat is!

 

 • A szárához megint ne érj hozzá!
 • Fektesd el a pet palackot és csúsztasd bele a kanalat, majd húzd ki, a szárára vigyázva.

 

Már benti is van a paradicsom palánta a palackban, fél siker!

 

 • Mielőtt visszadöntenéd a palackot, a hüvelyk és mutatóujjaddal fogd meg az egyik levelet: így, ahogy felállítod a palackot, ezzel tudod a palántát egyenesen tartani.
 • A másik kezeddel kezdj el földet szórni köré. Megy majd a kezedre is, meg a palántára, meg mindenhová, ez a legidegölőbb rész, de majd feltakarítasz utána.
 • Ha már nyakig betemetted a palántát, csak a levél látszik ki, akkor locsold meg
 • Ezzel jelentősen tömöríted a földet, így megint meg kell fognod a levelet és megint menjen rá föld, amíg a levelekhez nem érsz ismét. Ezzel kész is vagyunk, jöhet a következő palánta, utána meg lehet takarítani 😀

 

Palánta nyakig betemetve. Ezúttal nem a konyhában történt az átültetés, így kevesebb a rumli 😀

 

Ez a leírás nincs kőbe vésve!!

 

Ha Neked más módszer fekszik, akkor próbáld meg nyugodtan, találd meg a számodra legmegfelelőbb procedúrát!

 

A palackok mehetnek vissza a fényre, aztán nincs más dolgunk, mint figyelni, ha nőnek és jönnek az újabb levélpárok, akkor óvatosan azokat is le kell törni és feltölteni földdel, hogy mindig nyakig be legyenek takarva. Ezt addig ismételjük kb. április közepéig, amíg már a pet palack teljesen tele nem lesz.

 

Elkezd nőni a gyökérzet minden egyes lecsípett levélnél (nódusznál), mintha új bokor lenne

 

Közben meg a többi palántával is megismételjük az eljárást, míg az összes palántánk át nem költözik a  palackokba. Ha le lennétek maradva, akkor most már nem kell megvárni a 3 levélpárt sem, inkább menjenek át a palackokba, hogy gyorsabban nőjenek és idejében ki tudjuk ültetni őket.

 

A cél, hogy a palackok teljesen feltöltődjenek

 

Közben persze elkezdjük előkészíteni a paradicsom helyét is.

 

Persze itt is lesz 1-2 furának tűnő módszer, ami lehet, hogy eltér majd a korábbi szokásoktól, de erre is szükség lesz majd, hogy tényleg extra hozamú legyen idén a paradicsomunk! Erről szól majd a következő kertészkedős bejegyzésünk, és Lia hamarosan jelentkezik a balkonkertészkedés titkaival!

 

Addig is maradjatok velünk, mert lesz szó még hatékony tanulásról – közeleg az érettségi -, hétfőnként motiváló történetekkel indítjuk a hetet, folytatódnak a praktikák és a spórolós cikkek is!

 

Hamarosan meg új rovattal gazdagodik a blogunk,

 

…minden héten egy buli ötlettel jövünk, nem csak fiataloknak, amik vendégségekre is alkalmazhatók, valamint számos recept van még a tarsolyunkban!

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!