Ebben a cikkben a paradicsomok talajának ez előkészítéséről lesz szó.

Ma még csapnivaló az idő, legalábbis nálunk, de vasárnaptól megint jó időt mondanak. Az esőnek persze örülök, mert sok minden csírázik a kertben és kell nekik a csapadék, de a 10 foknak már kevésbé, főleg az előző hetek szép, tavaszias időjárásának függvényében.

 

Viszont hétvégén ismét lehet kertészkedni, ami jól is jön majd, hiszen elő kell készíteni a talajt a paradicsomok kiültetéséhez. Nem mindenki ültethet persze 2 héten belül, akik később kezdték a magvetést, azok jobb, ha megvárják a fagyosszentek elvonulását és csak május közepe után vigyék ki a palántákat.

 

 

Viszont akik a korai magvetést alkalmazták és szép erős a palántájuk már a pet palackban, azok a következőképpen készítsék elő a földet, már amennyiben nem használtak más növényt előveteménynek:

 

 • Nem muszáj a talajt felásni! Bizony, eddig mindig felástátok? Jól átforgattátok? Vagyis a humusz réteg került alulra? Mostantól nem feltétlenül muszáj.
 • Vegyetek spenótmagot. Nem feltétlenül kell szeretni a spenótot, ha nem akarjátok, nem kell megenni. Jó kis zöldtrágya lesz belőle.
 • De vehettek mustármagot is. Emiatt nem kell elmenni a kertészetbe, nézzétek meg, hogy maradt-e a tavalyi savanyúság befőzésből! Vagy a boltban a fűszereknél is megvehetitek. Ez is zöldtrágyaként szolgál.
 • Verjetek be karókat oda, ahová a paradicsomokat szánjátok.
 • Döntsétek el, hogy mit társítanátok hozzá. Ha nem tudjátok, hogy mi a jó szomszédja a paradicsomoknak, akkor nézzetek be még később, lesz róla szó.
 • Húzzatok sávokat a földbe, kb. 15-20 centiméterenként. Ebbe szórjátok a spenót vagy mustármagokat, kihagyva a karóknál kb. 40 centiméternyi részt a sávból. Ide tegyetek komposztot vagy érett marhatrágyát és dolgozzátok be a földbe.

 

1 hét múlva már kb. ekkora lesz a mustár és még sokáig nőhet

 

A mustár és/vagy spenótvetés egyrészt jó lesznek sorjelölőnek később (közéjük lehet mást vetni), illetve más funkciójuk is lesz:

 

 • Szépen elkezdenek nőni. A spenótok levelét leszedhetitek és megehetitek, persze ne egyszerre, akár a mustár leveléből is csipegethettek a salátába egy keveset. Közben a növények teszik a dolgukat: a gyökereik fellazítják a talajt (ezért nem kell felásni) és mivel szaponint tartalmaz, elősegíti a talajérést, illetve a bemosódó nitrogént a talajfelszín közelében visszatartja.
 • Ha már elég nagyok, és esetleg magszárba mennének, akkor a mustárleveleket (vagy ha a spenótot nem szeretitek és a leveleit nem eszitek meg, akkor azokat is) le kell sarabolni úgy, hogy a gyökerük a földben maradjon, a leveleket meg szétterítjük a földön. Ez lesz a zöldtrágya. Ennek hatására a föld nem fog cserepesedni, beindul a talajélet, megjelennek a giliszták is, akik behúzkodják a földbe a leveleket és ahogy megeszik és megemésztik őket, az útjuk során megtrágyázzák a földet. Ne vegyél műtrágyát tehát, nem fog kelleni!
 • Később folyamatosan takarjuk a paradicsom földjét és a köztes sorokat, konyhai zöldhulladékkal és a levágott fűvel. Locsolni sem kell majd szinte.

 

Apropó locsolás.

 

Még a zöldtrágya vetés előtt ássatok el minden karó mellé 1-1 15-20 cm hosszú műanyag gégecsövet vagy 1 literes pet palackot, fejjel lefelé úgy, hogy 5-8 cm kilátszódjon. Ez azt a célt szolgálja majd nyáron, hogy ha sokáig lenne aszály, akkor hetente egyszer azért adunk vizet a paradicsomoknak. Mivel a gyökere lefele terjeszkedik, ezért semmi értelme nincs a föld felszínét kissé meglocsolni naponta. Ha nem lesz aszály, akkor akár 2-3 hétig sem kell locsolni, majd meglátjátok, a zöldmulcs alatt nedves marad a föld!

 

 

Már most készüljünk a növényvédelemre

 

Minden karó mellé dugjatok le pár gerezd fokhagymát. A paradicsomok melletti sorokban pedig szórjatok sárgarépa magot, a másikban meg hagymát ültessetek. Ez segít megvédeni a paradicsomokat. A zeller is jó hatással van rájuk.

 

Kezdjétek el bazsalikom magvetését.

 

A leírást itt találjátok. Ha nem akartok ezzel nyűglődni, akkor vegyetek bolti bazsalikomot és szaporítsátok azt. Ez egyszerűbb. A részletes instrukciókat itt olvashatjátok. Erre a vándorpoloskák miatt lesz szükség majd. Ha jó idő lesz, akkor kiültetjük a bazsalikomokat.

 

Bazsalikom termesztése otthon

 

Közben van még egy fontos tennivaló:

 

Egy vödörbe kezdjetek el pitypang leveleket és csalánt gyűjteni. Tegyétek a vödröt tele, majd öntsetek rá vizet. Jól fedjétek le és tegyétek olyan helyre, ahol nem kell szagolni. Két-háromnaponta keverjétek meg, de közben ne ijedjetek meg, ha nagyon büdös lenne! Mondjuk akkor sem lesz semmi baja, ha egy hétig elfelejtitek.

 

Ebből lesz az ázalék, ami majd a kiültetéskor kell,

 

…ezzel iszapoljuk be a palántákat (a képes leírás hamarosan érkezik a kiültetésről). Tényleg ne aggódjatok, ha nagyon büdös lenne! Én az első évben nagyon megijedtem, mert olyan szaga volt, mintha megöltek volna valakit, azt hittem elrontottam. Kerestem is a neten, hogy „az ázalék büdös”, mármint, hogy szabad-e, hogy szaga legyen.  Szabad 😀

 

A kép forrása: gyogyszernelkul.com

 

Az ázalékba mehet káposzta is, gyógynövények, akár teafilter formájában, vagy ha szerettek kirándulni, gyűjthettek zsurlót is. Kb. 2-3 hét alatt lesz kész, úgyhogy a hétvégén ennek is álljatok neki. Nem érdemes kihagyni, mert nagyon jót tesz majd a paradicsomoknak! Egyébként  ezt a sok okosságot Papitól tanultam én is.

 

Soknak tűnik így leírva, de egyáltalán nem bonyolult vagy időigényes egyik sem

 

 • A zöldtrágya magvetés meg van 5 perc alatt
 • A mini locsolóberendezés beásáshoz sem kell sok idő
 • Pitypang és csalángyűjtés 10 perc. Később is lehet hozzá tenni ezt azt, ha éppen káposztás tészta lenne vacsira például.

 

Ha tetszett a bejegyzés és hasznosnak találtad, köszönöm, ha megosztod! Ha van kedved gyere a facebook oldalunkra és lájkold: minden héten új hasznos tippet osztunk meg Liával!