Most sok profi vagy amatőr kertész felhördülhet, mert a hivatalos álláspont szerint a palántákat az utolsó fagy után (az említett fagyosszentek május közepén) 2-3 héttel célszerű kiültetni, tehát a magról történő palántanevelést a várható utolsó fagy előtt 4-6 héttel kezdjük meg (április elején). Ám én mutatok egy olyan módszert, amivel nem csak, hogy április közepe felé már kiültetem a palántákat, de extra hozam is várható a későbbiekben.

 

De én lakásban élek, ott nem tudok paradicsomot termeszteni!

 

Van erkélyed? Akkor már hogyne tudnál! A paradicsom magról való nevelése nem bonyolult, nem is drága, csak egy kis tervezést és odafigyelést igényel. Ráadásul nem szükséges hozzá túl sok hely, az eredmény viszont megfizethetetlen: olyan paradicsomot ehetsz, amit nem zölden szedtek le és érleltek be utólag, amíg Magyarországra érnek.

 

termessz otthon paradicsomot!

Akár erkélyen is termeszthetsz otthon paradicsomot!

 

Ha egyetemre jársz és nyáron nem vagy az albérletben, akkor se vesd el teljesen a balkonkertészkedést, mert rengeteg olyan zöldség  vagy éppen gyümölcs közül választhatsz,  amiket már kora tavasztól élvezhetsz, nyár elejéig. Lia a nagymestere az erkélyen való kertészkedésnek, remélem hamarosan megörvendeztet bennünket a tapasztalataival.

 

Rajta, termesszünk hát otthon paradicsomot!

 

Az a legnagyszerűbb abban, ha Te neveled a palántákat, hogy a rendelkezésedre álló fajták magjának palettája sokkal szélesebb, mint a kertészetben vagy a piacokon árult paradicsomoké. Arról nem beszélve, hogy nem ér kellemetlen meglepetés, mikor végre elkezd érni a paradicsom, és kiderül, hogy a befőznivaló Lucullus helyett sárga koktélparadicsom palántát adtak el neked – velem megtörtént és nem voltam túl boldog.

 

paradicsom termesztése otthon

Ilyenkor még érhet meglepetés, hogy nem is olyan fajtájú a paradicsom, mint amit szerettél volna

 

Ráadásul paradicsom palántát csak később kezdenek el árulni, míg, ha már a jövő héten velem együtt elkezditek nevelni magról a növénykéket, akkor már a májusi fagyosszentek előtt kiültethetők lesznek, és jóval hamarabb élvezhetitek a saját, érett paradicsom fenséges ízét.

 

Ez általam használt módszer nem más, mint a PET palackos

 

Évek óta így csinálom és mindenki csodájára jár a paradicsomjaimnak. Nincs nagy kertem, azaz a konyhakert része kicsike, csak 2 magaságyás, és mégis van jócskán enni és befőznivaló paradicsomom, más egyéb zöldségek mellett.

 

Az előkészületeket most kell elkezdeni:

 

 • Gyűjts össze annyi joghurtos poharat, amennyi tövet szeretnél + 2-3, a biztonság kedvéért. Én mindig duplázni szoktam, aztán meg bajban vagyok, hogy hová tegyem a maradék palántát, mert mindegyik sikerül. Ez egy kisebb erkély esetében 2-3-4 tő paradicsom lesz, de ebben az esetben még csak véletlenül se válassz determinált fajtát (ami nem nő folytonosan)! Neked lugas vagy futóparadicsomra van szükséged, aminek az alapterülete kicsi lesz, de felfelé meg nő, mint az Isten nyila 😀
 • Sokan a wc papír gurigára esküsznek, használhatsz azt is, én még nem próbáltam mivel nem a földbe mennek először a palánták, így nincs nagy jelentősége a lebomló ültetőedénynek, és lehet, hogy szétmállik, mire átültetjük a növényeket a pet palackokba.
 • Vegyél valamilyen földet. Sokan palántaföldre esküsznek, de nekem a sima virágföld is működik mindig. Illetve szükség van még komposztra (kertészetek árulják) és homokra (mondjuk a játszótéri homokozóból rotfl). De ha nem tudsz most még komposztot szerezni, ez ne riasszon el! Próbáld meg csak földdel, így is működhet! Majd később vehetsz komposztot, ha átültetjük.
 • A joghurtos poharak aljára vágjál 2-3 kisebb rést, lyukat, hogy a túl sok víz kifolyhasson, mert a pangó vízben elrohadnak a gyökerek.
 • Keress valamilyen tálcafélét, amit alá tudsz majd tenni, ahová folyhat a víz és szükség esetén vizet is önthetsz bele.
 • Nézz körül a lakásban, hogy hová tudnád őket később tenni, ha kihajtottak (fényre van szükségük), illetve, hogy addig hol tudod őket tárolni (meleg hely). Figyeld meg ezen a hétvégén, hogy mennyit és hol süt be a nap (remélhetőleg jó idő lesz).

A jövő héten kezdjük a magvetést, addig van idő akár különleges példányokat rendelni, nézelődj neten, ha van kedved, de az üzletekben is árulják már a magokat. Arra azért figyelj, hogy ne kapjon el a gépszíj 😀 mert sokkal kevesebb magra lesz szükséged, mint gondolnád, és a magok maximum 2-3évig jók csak, utána mihez kezdesz velük? Inkább fogjatok többen össze, vegyetek akár különleges fajtákat és osszátok el a magokat, így mindenki jól jár!

 

Különleges paradicsomfajták termesztése

Otthon bármilyen különleges paradicsomot termeszthetsz!

 

A magvetés is egyszerűbb, mint gondolnád, nem kellenek hozzá különleges szerszámok (pl. kis ásó vagy ilyesmik).

 • Áztass be reggel annyi magot, ahányat szeretnél elültetni mondjuk délután vagy este. Csak simán önts rájuk egy kis vizet (minden fajtának külön tálkában, amiket jelölj meg valahogyan, különben lesz majd jó kis „Találd ki” játék, míg elkezdenek érni a paradicsomok, hogy melyik milyen fajtájú rotfl
 • Keress egy könnyen tisztítható területet. Ez nálam a konyha padlója, de azért ide is terítek egy kis újságpapírt vagy fóliát.
 • Készítsd oda a joghurtos poharakat, a beáztatott magokat és egy evőkanalat (tök jól funkcionál)
 • Egy kis lavórban keverd össze a földet: egy negyede legyen komposzt, a harmada kb. homok, a többi föld. Minden pohárba tegyél annyi földet, hogy kb másfél ujjnyival legyen a tetejétől. Kicsit tömörítsd az ültetőközeget (a keveréket, amit beleszórtál :D). Ha csak simán palántaföldet használsz, akkor kanalazhatod egyből a poharakba.
 • Helyezz 2-2 magot bele és kb. 4-6 mm vastagon szórj rá homok és föld keverékét.
 • Jól locsold be a földet és tegyél rá szorosan egy háztartási fóliát (folpackot). Ez a titkos fegyver! Mert így párás marad a földje, amire a csírázáshoz szükség van, nem kell locsolnod, maximum ha még 1 hét alatt sem látod a kibújó növénykét, akkor alulról megöntözheted (a folpack maradjon rajta) úgy, hogy a tálcára öntesz egy kis vizet.
 • Feliratozd vagy jelöld meg a poharakat, hogy melyikben milyen mag van! És lehetőleg úgy, hogy ne jöjjön le róluk a jelzés 😀 szintén személyes tapasztalat 😀
 • Helyezd a poharakat meleg helyre! Tényleg meleg legyen, ebben a fázisban nem kell a fényre koncentrálni, csak a kellő hőmérséklet mérvadó! Mehet a radiátor vagy a hűtő tetejére vagy bármilyen más olyan készülék megteszi, ami működés közben hőt bocsát ki magából.

A paradicsommagok elültetése után már csak türelmesnek kell lennünk. Néha még annál is türelmesebbnek 😀 Nálam előfordult, hogy már temettem volna 1-1 joghurtos pohár tartalmát, erre meg mégis kibújt. Vannak fajták, amik később csíráznak, de nagyon sokat számít a hőmérséklet is.

 

Ilyen kis paradicsom palánta. Hihetetlen, hogy később mekkorára fog megnőni! Forrás

Ilyen kis paradicsom palánta. Hihetetlen, hogy később mekkorára fog megnőni! Forrás

 

Ennyi az egész, tényleg nem bonyolult ugye?

 

Két-három  hét múlva majd jelentkezem a továbbiakkal, közben igyad lelkesen az ásványvizeket,mert annyi pet palackra lesz szükségünk, ahány palántát szeretnénk nevelni.

 

Addig is jó magvetést kívánok!

 

Szeretnéd tudni, hogy hogyan lehet havi 65 forintból mosni? Olvasd el az előző bejegyzést: Így moss a lehető legolcsóbban!

 

Tetszett a bejegyzés? Köszönöm ha megosztod és nyomsz egy tetszik gombot is vagy itt, vagy a facebook oldalunkra!