A paradicsom pet-palackos palántázási csodamódszeréről szóló cikksorozat 3. része. Elvetetted a magokat, kicsíráztak és kibújtak a földből. Hogyan tovább?

 

Mivel több kérdés is felmerült a paradicsom palánta nevelésével kapcsolatban, ezért vegyük át még egyszer!

 

Bár a legtöbben már túl vagytok néhány fázison, de úgy gondoltam, hogy érdemes ezeket a válaszokat rögzítenünk, a jövő évre gondolva. Főleg, mert akkor is ha a most kezdi valaki a magvetést, igaz, hogy nem lesz idő áttelepíteni őket pet palackba, ám a magvetés menete akkor is ugyanaz lesz, így mégis hasznos lehet ez a bejegyzés.

Eddig ezeket beszéltük meg:

1.    A magvetés pontos menete
2.   A pet palackos módszer leírása

Ebben a 2. részben már részletesen leírtam a palánta nevelést, de mivel merültek még fel olyan kérdések időközben, amikre az elején nem gondoltam, ezért érdemes még részletesebben kitárgyalni a témát.

 

Szóval mi történik, miután meleg helyre tettük a joghurtos poharakat, fóliával letakarva?

 

Mármint a magvetés után, a csíráztatáshoz. Egyáltalán, szükség van arra, hogy letakarjuk a földet? Éppenséggel nem kötelező, de melyik jobb: naponta figyelni, hogy kell-e még locsolni – mert a mag csírázásához elengedhetetlen a folyamatos nedvesség -, vagy egy kis fóliát teszünk rá és nem kell ezzel többet foglalkoznunk? A fólia mindig nedvesen tartja a földet, mert amit a föld párologtat, lecsapódik rajta, így nem kell többet meglocsolnunk.

 

A magvetés után pár nappal elkezdjük nézegetni a joghurtos poharakat…

 

Aztán várunk. És még mindig várunk. Már-már feladjuk.

 

De nem szabad! Van olyan magom, ami több héttel később csírázott csak ki, pedig már majdnem kiborítottam a földjét azzal a felkiáltással, hogy ez nem volt életképes példány!

 

Az is előfordult ebben az idei magvetésben, hogy a nem túl jó minőségű  – akciós, hm – virágföld tele volt göröngyökkel, na meg néhány fadarabkával, és egy ilyen fadarab pont a mag fölé került, jó, hogy észrevettem. Szegényke már erősen próbálkozott megkerülni, hogy a felszínre bukkanhasson.

Szóval, ha közben eltelik 2 akár 3 hét is, még van remény. Ha nem akartok annyit várni, akkor borítsátok ki a földet és kezdjétek elölről, de aztán ne lepődjetek meg, ha több paradicsom is kibújik később.

 

Ezért szoktam ugyanolyan magot vetni ugyanabba a pohárba, mert ha véletlenül mégis mindegyik megjelenne, akkor ne kelljen gondolkodnom, hogy na ez most futó lesz vagy törpe fajta 😀  mert nem mindegy ugyebár a későbbi karózás szempontjából. Bevallom, hogy a 2. évben előfordult ez velem, és egy nagyon futós paradicsom került egy 40 centis karóhoz, hát nem volt egyszerű a helyzet 😀

 

Ezen a képen alul egy olyan paradicsom van, ami az Istennek sem akart kibújni vagy két hétig. Egyik nap még az égvilágon semmi nem látszott belőle, a következő nap reggelén pedig ez a kép fogadott: (kb 2 centis volt a fólia alatt már)

 

Kicsírázott a paradicsom, és 24 óra leforgása alatt 2 centit nőtt

 

Egyszer csak azt vesszük észre, hogy a fóliát már nyomja alulról a növényke. Mi a teendő?

 

Gyorsan vegyük le róla és irány a fény! Eddig ugye ez nem volt alapfeltétel (nálam is a cserépkályha tetején csíráznak, ahová nem süt a nap még csak véletlenül sem), csak jó meleg és nedvesség kell, most változik a helyzet.

Még egyszer elismétlem: fontos, hogy ne legyen nagyon meleg, olyan 18 fok az ideális, viszont a lehető leghosszabban érje a természetes fény a palántákat. Nagyon érdekes egyébként, hogy különböző fajtájú paradicsomok mennyire eltérően bújnak ki a földből, és az is, hogy ugyanolyan fajtájú paradicsomok is másképp fejlődnek.

 

Másik kérdés: ha egynél több magot tettél a pohárba és mindegyik kicsírázik.

 

Ez bizony egy nehéz döntés, mert szívünk szerint mindegyiket meghagynánk. Ám, amikor az átültetésre kerül majd a sor, akkor valószínűleg nem tudjuk sérülés nélkül szétszedni a gyökereiket, és az is lehet, hogy egyik sem marad meg később, vagy rosszul fognak fejlődni, aztán meg engem szidtok majd, hogy hol az extra hozam. 🙂

 

Így fájó szívvel bár, de csak egy növénykét hagyunk meg, a  többit kihúzzuk.

 

Aztán egy újabb ismétlés: vigyázzunk arra is, hogy ne locsoljuk a palántákat agyon. Nem kell mindennap meglocsolni, csak ha már nagyon száraz a földje, akkor viszont alaposan úgy, hogy a szára és levele ne legyen nedves. Legjobb, ha alulról adunk neki vizet (ezért lyukasztottuk ki az elején a joghurtos poharakat, na meg azért, hogy jó legyen a föld vízelvezetése, ha felülről locsolnánk). Hetente elég 2-3x meglocsolni a palántákat, de ilyenkor aztán bőségesen!

A napfürdőzés közben néha átforgatom őket, hogy ne ferdén nőjenek (hiszen törekednek a fény felé), és szoktam velük beszélgetni, megdicsérem őket, hogy milyen ügyesen fejlődnek 😀

 

Már elkezdjük előkészíteni a pet palackokat is.

 

Ahogy már említettem az előző bejegyzésben, válasszunk olyan márkájú ásványvizet, aminek az alsó része elég magasra felér, mert úgy kell levágnunk, hogy befelé már ne szűküljön a palack, mert az nagyon megnehezítené az átültetést. Hogy erre mikor kerül sor? Még 1-2 hétig biztos nem, attól függően, hogy mikor álltunk neki a magvetésnek.

 

Különböző fajtájú paradicsomok, különböző időben vetve

 

Ezen a képen látszik a palánták közötti különbség.

 

A bal szélső már szépen halad, most növekszik a 2. levélpárja. Kicsit túl sok volt neki a meleg, ezét enyhén felnyurgult, de emiatt nem aggódok, mert a pet palackban majd „nyakig” beültetem. A jobb szélső is ugyanabban a fázisban van, de sokkal alacsonyabb, ő kevesebb meleget kapott. Az alsó 2 levél a sziklevél, ezeket nem számolom, és ha megjelenik a 3. levélpár, akkor indulhat az átültetés.

 

Addigra készen kell állni az ásványvizes palackoknak,

 

…néhányat már levágtam (a „nyesedék” meg ment szigorúan a szelektív kukába), illetve addigra kell beszereznem jó minőségű földet. Komposztom van készen, ha Nektek nem állna a rendelkezésetekre, akkor javaslom, hogy időben szerezzetek be érett marhatrágyát. Gazdaboltokban, de nagy áruházakban is megvásárolható.

Ne aggódjatok, egyáltalán nem büdös, fekete, földre emlékeztető göröngyök vannak a zacskóban. Por alakban is kapható. Igen, tudom, hogy komposzt vagy trágya nélkül is megnőnek a palánták, de most az extra hozam elérése a lényeg, ezért ha lehet, ne hagyjátok ki ezt a lépést.

 

Még egyszer a palántanevelés lépései:

  • Ha kibújtak a növénykék, akkor a fóliát vedd le
  • Sok fény
  • Ne legyen túl meleg
  • Ne locsold túl
  • Alulról öntözd, hetente 2-3x, bőségesen
  • Készülj fel az átültetésre: pet palack gyűjtéssel, jó minőségű föld vásárlással és komposzt vagy érett marhatrágya beszerzésével

 

Az átültetésről hamarosan részletesen beszámolok, fotókkal illusztrálva!

 

Ha szeretnél további tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!