Az extra hozamot biztosító, otthoni paradicsom magvetés második fejezetében bemutatom a módszer lényegét, a pet palackban való palánta nevelést.

 

Kibújtak már nálatok a kis paradicsom növénykék a földből?

 

A múltkori bejegyzésben megbeszéltük, hogy a múlt héten már el lehetett kezdeni a paradicsom magról vetését. Aki lemaradt volna, az se keseredjen el, mert még nem maradt le semmiről. Még a héten is nyugodtan nekiláthat a magvetésnek, ennek a menetét és feltételeit ITT találjátok.

 

Ilyen kis paradicsom palánta. Hihetetlen, hogy később mekkorára fog megnőni! Forrás

 

Ha a palánták kicsíráztak, akkor nagyon fontos, hogy innentől kezdve megtaláljuk a számukra legmegfelelőbb helyet. Sok-sok fényre van szükségük, tehát mindenképpen állítsuk ablakba őket, viszont fontos, hogy ne legyen nagyon meleg.

Körülbelül 18 fokra van szükségük, de nem kell megijedni, nem a lakás hőmérséklete számít, nem kell emiatt fagyoskodni otthon, ugyanis az ablakban hidegebb van, ezt könnyen le is ellenőrizhetjük egy hőmérő segítségével. A túl meleg sajnos nem jó, mert akkor a palánták szára nagyon megnő és „felnyurgulnak”, ezért figyeljünk arra, hogy tényleg viszonylag hűvösebb helyen legyenek.

 

Másik nagyon fontos dolog a locsolás:

 

Egyrészt nem kell őket agyonlocsolni, minden másnap-harmadnap pont elég lesz, és soha ne locsoljuk őket közvetlenül a tövüknél, hanem mindig csak alulról. Ez mit jelent? Azt, hogy pont ezért lyukasztottuk ki a joghurtos poharak alját, hogy innen kaphassák a vizet, tehát a poharakat tartó tálba vagy mélyebb tálcára öntsük a vizet, és a palánták szépen felszívják majd.  A levelüket nem szabad, hogy víz érje, mert akkor megjelenhet a palántadőlés.

 

locsolás

Így NE locsoljuk a paradicsom palántákat! 😀 Forrás: giphy.com

 

Bonyolultnak hangzik ez így? Nem az egyáltalán:

 • Hűvös ablak
 • Ne locsold túl
 • Alulról öntözd

Nagyjából ennyi az egész. Vagyis még arra figyeljünk, hogy minden locsolásnál fordítsunk egyet a palántákon 45 fokot (amúgy tökmindegy, hogy mennyit, elő ne vegyétek a szögmérőt), mert észreveszitek majd, hogy a kis növény a fény felé törekszik, és nem akarjuk, hogy görbe legyen a szára 😀

 

Még 1 levélpár és kezdődhet az átültetés (régebbi kép, nem túl jó minőségű, élőben más színük van a palántáknak, nem rózsaszínűek 😀 )

 

Közben lelkesen isszuk az ásványvizeket,

…vagy szólunk a szomszéd néninek, hogy ne dobja ki a palackokat. Ez ezért is jó, mert a szomszéd néni úgyse nyomja össze őket, és így a szemétszállítás díja is csökkeni fog, mert a tárolóban lévő szemét mennyiség térfogata ezáltal jelentősen csökken majd 😀 Mert persze a szelektívbe se viszi el, pedig csak 5 méterrel van messzebb, mint a sima konténer.

 

Lehetőleg olyan ásványvizet válasszunk, aminek nem szűkül be a teteje

 

Ezt személyes tapasztalatból mondom, nagyban megkönnyíti az átültetést majd, sőt a paradicsom palánta élete múlhat rajta 🙂 Mert ha a joghurtos-tejfölös pohárban a növényünk elérte a 10-15 cm magasságot (én ezt úgy szoktam meghatározni, hogy a szikleveleken kívül megjelenik rajta a 3. levélpár – azaz már összesen 8 levél lesz rajta, bár lehet, hogy ekkora a sziklevelek már leestek, így maradjunk annyiban, hogy 6 db cakkos szélű levél legyen), akkor átültetjük őket a pet palack aljába.

 

Mi az a sziklevél?

 

Biosz óráról lehet, hogy emlékeztek rá 🙂 Az első két kis levélpár, ami megjelenik, miután a palánta kidugta a fejét a földből, és ezeknek az a funkciója, hogy táplálja a növényt az első időben. Később ezek elsárgulnak és leszáradnak, nem kell megijedni, nem haldoklik a paradicsomunk, csak, mint az embernél a köldökzsinórra sincs szükség ár a születés után, a növényeknél a sziklevélre sincs már szükség, ha kifejlődött már a táplálék felvételéhez szükséges szerv, a gyökérzet.

 

pet palackos módszer a paradicsom termesztéséhez

Ez a pet palackos módszer még a cicának is tetszik! Az elején persze még nem így néz ki, mert csak egy pici palánta lesz a palack mélyén 🙂

 

Szóval megjelent a 3. levélpár, jöhet az átültetés.

 

Addigra van időnk beszerezni még virágföldet és komposztot. Így csináld:

 • A pet palackoknak vágd le a tetejét. Fontos, hogy ne dőljön befelé a palack oldala, addig vágd le, amíg egyenes nem lesz (azért mondtam, hogy figyelj, hogy milyen formájú palackot vásárolsz)
 • Lyukaszd ki az alját 3 helyen. Én ezt simán ollóval szoktam csinálni, mert a palack alján álló „lábak” alkalmasak arra, hogy ollóval belecsippentsünk. Ne legyenek azért óriásiak a lyukak.
 • Újságpapíron vagy egy lavórban keverj össze 1:3 arányban komposztot (1/3) és földet (2/3). Ha nem kapsz komposztot, akkor se búsulj, menni fog nélküle is (persze most az extra hozamért dolgozunk, ezért érdemes egy kicsit megerőltetnünk magunkat)
 • Szórj egy kis keveréket (kb 3-4 cm) a palack aljára
 • Alaposan locsold be a palántákat
 • Rendkívül óvatosan törd le a sziklevelet (NE VÁGD!) és a felső levélpáron kívül mindegyiket! Csak a felső kettő maradjon meg.
 • Majd nagyon óvatosan próbáld meg kiszedni a növénykét a pohárból úgy, hogy az egyik kezeddel CSAK az egyik levelét fogod (még csak véletlenül SE FOGD MEG a szárát!!!!), a másikkal pedig gyengéden nyomod a joghurtos poharat, hogy kicsusszanjon a növény a földdel együtt.
 • Ha kijött, akkor óvatosan tedd alá a másik tenyeredet a földes rész alá, engedd el a levelét, és tedd az egészet egy evőkanálra
 • Majd próbáld nagyon óvatosan beletenni a növénykét a palack aljára. Valószínűleg kicsit neki fog dőlni a palack falának.
 • Ekkor az egyik kezeddel fogd meg a levelét, nagyon gyengéden húzd meg felfelé, hogy egyenesen álljon, a másik kezedben meg legyen az előbb használt evőkanál, amivel annyi földet kanalazz rá, hogy nyakig betemesse a palántát.
 • Kicsit nyomkodd meg a földet, hogy ne maradjon benne levegő, öntözd meg óvatosan, hogy a levele ne legyen nedves, és ha a föld még tömörödik, akkor szórj rá még SIMA földet (tehát ne a komposztos keveréket)

 

Most ez nagyon hosszadalmasnak és bonyolultan hangzott, ugye?

 

Pedig, ha nekilátsz, akkor meglátod, hogy mennyire egyszerű. Csak egy kis kézügyességre van szükség, vagy megfelelő számú palántára 😀 Ha véletlenül letöröd a felső levél valamelyikét, ne ess kétségbe! Vagy használj egy másik palántát, vagy egyszerűen bízz meg a paradicsom túlélési ösztöneiben és adj neki egy esélyt!

A legfontosabb, hogy NE ÉRJ a szárához! De ha bármilyen baj történne: ezért mondtam, hogy nevelj kb dupla annyi palántát, mint amennyit tervezel kiültetni. A paradicsom mag, főleg ha saját 😉 nem olyan drága, ha több palántád sikerül, akkor később bizniszelhetsz is vele.

 

Ennek a módszernek az a lényege,

 

…hogy a nóduszoknál (ahol letörted a leveleket) újabb és újabb gyökér fog fejlődni. Persze nem állunk meg a levélpárok letörésével. Ahogy nő  a paradicsom, újabb levélpárokat fejleszt, melyeket újra és újra letörünk (érdemes megvárni 2-3 új levélpárt), és a palackot újra és újra feltöltjük a növény „nyakáig”, azaz az utolsó levélpárig.

 

pet palackban nevelt paradicsom palánta gyökere

Itt látszik a pet palackos paradicsom palánta nevelés lényege: a gyökerek ami a végén 30-40 centis, sűrű gyökérzet lesz. Emlékszel tavalyról hogy mekkora a kertészetben vett paradicsom palánta gyökere? Na ugye!

 

Lényegében a paradicsom, a kiültetés után azt fogja hinni, hogy ő nem is egy bokor, hanem legalább 5 vagy akár több, és ennek megfelelően ontja a gyümölcsét. (Mert a paradicsom gyümölcs, ez már köztudott 😀 ). Ezt a technikát egyébként Papitól tanultam még sok éve, örök hála neki!

 

A pet palackoknál is fontos, hogy hűvösebb és világos helyen legyenek tárolva, és az alulról locsolást se felejtsük el!

 

Ezért nem kell naponta locsolni, csak 3 naponta alaposan megöntözni, azaz annyi vizet önteni alá, amennyi belefér az alsó tálba. Az egész “levélletörés-feltöltés” procedúrát addig folytatjuk, amíg fel nem érünk a palack tetejéig. Én kb. háromszor szoktam feltölteni földdel.

Utána már csak várjuk, hogy elérkezzen április közepe és reménykedjünk, hogy szép idő lesz addigra, utána mehetnek is szabad földbe. De előtte még szoktatnunk kell a palántákat a kinti léthez, de erről majd a következő fejezetben írok.

 

pet palackos palánta nevelés

Még egy cicás kép 🙂 Ezen látszik, hogy a régi házunkban hogyan oldottuk meg a palánták napozását 🙂 Itt több verzióban is készültek, ez volt a teszt év a pet palackos módszerhez

 

Hamarosan folyatom tehát a talaj előkészítésével és a palánták kiültetésével, csak előbb megvárom, hogy elolvadjon a hó és elmúljanak a fagyok, mert szinte hihetetlen ennyi hideg után, hogy idén is lesz tavasz.

Addig is készül a bejegyzés a balkonkertészkedésről, Lia tollából, valamint, hogy hogyan tervezd meg a kiskertedet a növénytársítás jegyében, hogy a lehető legkisebb területen a legnagyobb egészséges (és lehetőség szerint bio) hozamot érd el.

Ha még nem fogtál volna neki a paradicsom magvetésnek, akkor itt elolvashatod a csínját-bínját:

Hamarosan kezdjük a paradicsom magvetését otthon! Mi? Megőrültél?

 

Tetszett a bejegyzés? Köszönöm ha megosztod és nyomsz egy tetszik gombot is vagy itt, vagy a facebook oldalunkra!