Mi az a kacsolás? A pet palackos paradicsomnevelés következő lépéshez érkeztünk el. Azaz ez nem egy különleges technika a pet palackosokhoz, ezt minden paradicsomnál el kell végezni, ha nem akarjuk, hogy befülledjen a növény és megtámadja valamilyen betegség.

 

Már mindenki kiültette a paradicsom palántákat, ki hamarabb, ki később.

 

Úgy tűnt, hogy az április végi hóesésnél már nem lehet rosszabb, de a május közepi fagyosszentek alapos riadalomra adtak okot azoknak, akik korábban kitelepítették a növényeket. Nálam is nagyon rútul néztek ki, az egyiket egyből temettem, de a többiek is olyanok voltak, mintha megégtek volna.

 

De itt jön a képbe a pet palackos nevelés eredménye!

 

Nem csak, hogy túlélték, de ahogy összeszedték magukat – még az is, amelyikről már teljesen lemondtam – irdatlan iramban elkezdtek fejlődni. Ilyen volt fagyott állapotban, amelyik még a “legjobban” nézett ki:

 

 

Ilyen pedig ma:

 

Kicsit nehéz érzékelni a nagyságát, a háttérben lévő mustár miatt (magfogás céljából meghagytam a zöldmulcsnak vetett mustár néhány példányát)

 

Azt még számítsátok hozzá, hogy a földben 40 centis a gyökérzete, tehát ha normál módon ültettem volna el, akkor mára 80-90 cm magas lenne. Azért ez egy üvegház nélkül nevelt, szinte halálra fagyott paradicsomhoz képest nem rossz teljesítmény 😀

 

De mi ugye nem a magasságra megyünk (bár az meglesz később, mert futni fog, mint a fene), hanem a nagy hozamra.

 

Ennek érdekében nem egy szárra hagytam őket, hanem kettőre. Közben “alattomos módon” egy másik, szintén elfagyottnak minősített példány növesztett még két plusz hónaljhajtást, amit nem vettem észre.  Ezeket ki kellett volna törnöm még pár milliméteres állapotukban.

 

Kissé zsúfolt lett a paradicsomtő, lehet, hogy meg is lesz ennek a böjtje később… Emellett is látszik a mustár, de már a magok is érlelődnek

 

Na ez a paradicsom kacsolása.

 

Bokorparadicsomnál ezt nem kell túl sűrűn elvégezni, csak éppen annyira, hogy ne fülledjen be a növény, futóparadicsomnál pedig csak egy szárat szoktak meghagyni, hogy felfelé nőjön a paradicsom, és minden fürtöt ki tudjon nevelni.

 

De nálunk ugye azt hiszi magáról a paradicsom, hogy ő 3-4 (5-6) bokor, ezért nyugodtan meg hagyhatunk néhány hajtást.

 

Én az egyes karókat késbb összekötöm madzaggal és azon futtatom az oldalhajtás új szárát, mintha kordonos szőlő lenne. Lia pedig az erkélye korlátján teszi ezt, remélem, hogy hamarosan hoz képet erről Nektek.

 

Itt az hónaljhajtás, még „kiskorában”

 

 

Tehát a szár és a levél „hónaljában növő kis hajtás, amiből új szár lenne, ha hagynánk: ez a kacs. Ha szellősen ültettétek a paradicsomokat, akkor akár 3 szárat is nevelhettek.

 

Nézzük meg, még milyen tennivaló van a paradicsomok körül.

 

Ha még nem mulcsoztatok volna, tegyétek meg. Így tényleg minimálisra csökken a gyomlálások száma, és öntözni se kell túl gyakran.

Így ültesd el a paradicsomokat – fotósorozat

Ahogy említettem, mehet rá levágott fű, a csalánt is meghálálja a növény vagy a pitypangot, de akár bármilyen konyhai zöldhulladékot rádobálhattok. Persze nem lesz olyan szép, mint egy frissen kapált veteményes…

 

Ilyen az én egyik magaságyásom:

 

 

Még kerül bele 1-2 dolog, most paradicsom, paprika, szárzeller, jégsaláta, bazsalikom és mustár nő benne. A háttérben csicseriborsó próbál bejutni 🙂 A keret már nem is látszódik a salátáktól 😀

 

És ilyen a szomszéd kertje. Ő naponta locsol (mégis cserepes a föld) és gyomlálnia is gyakorta kell.

 

 

Hát, ahogy elnézem, itt lenne az ideje a gyomlálásnak.

 

A locsolás:

 

A múlt heti rossz idő előtt beüzemeltünk egy kis kerti medencét. Én teafa olajat szoktam bele tenni a gombásodás ellen. Utána ez a víz tökéletes a kert locsolására, főleg az esős idő elleni megbetegedésekre, amit szintén gomba okozhat.

 

Ha locsoltok, akkor az ne permetszerű legyen, hanem 10-20-30 liternyi víz menjen minden paradicsom tövéhez, illetve, ahol a gyökerét beiszapoltátok. Vagy a beépített gégecső-petpalack „locsolórendszerbe”. Utána két hétig feléje se kell nézni, mármint öntözés ügyben, ha esik az eső, akkor még ritkábban.

 

Ültettetek már bazsalikomot a paradicsomok mellé?

 

Ez a példány a fagyok elmúltával került ki, mára már 60 centis (+40 a földben), két szárú paradicsom. A tövénél lila bazsalikom védi

 

Tudjátok: távol tartja majd a vándorpoloskákat (alias büdösbogarakat, amik kiszívják a paradicsom levét, fujj). Még most sem késő, akár boltban venni vagy magot cserépbe vagy helyre vetni!

 

A paradicsom szereti a zeller szomszédságát is, így ha éppen szárzellert vásárolnátok, a tövét őrizzétek meg, hogy új növény fejlődjön, ahogy arról már itt írtam.

 

Egyébként most ekkora az egyik „újrahasznosított” szárzellerem:

 

 

Nem tudom, hogy érzékelhető-e a növekedés 🙂 A jobb oldali képen látszik, hogy a halványítás miatt egy WC papír gurigát húztam a szárzellerre.

 

De vannak új példányok is, megint vettem akciós halványító zellert:

 

A jobb oldali a szárzeller, a bal oldali pedig magról vetett görög bazsalikom

 

Még egy kép:

Ezek a legutolsóként kitelepített paradicsomok, május végén kerültek ki. Ez a magaságyás a legújabb a kertemben, csak idén készült el, és a NÖDIK-féle, génközpontos magminták külön neveldéje. Csináltam egy tesztet, pet-palackos és sima módszerrel is neveltem paradicsom palántát.

A különbség itt látható:

 

 

A bal oldalon található a pet palackos paradicsom. Fajtáját tekintve tápiószelei tájfajta (a NÖDIK-es program lényege, hogy hazai tájfajtákat termesszünk, génbanki mintából és, hogy újra terjedjenek el ezek a fajták).

70 centi magas (+ a földben még 40), két szárú, már a 4. fürtöt hozza, az egyik már bogyós, a többi virágos, pedig csak három hete van kint, és akkor eltávolítottam az összes virágot róla. Már rengeteget kellett kacsolni, ha nem figyelek, pikk-pakk növeszt egy új szárat 😀

Mellette két normál nevelésű, ezeknek még csak most kezdett nőni egy-egy hónaljhajtás, amit meghagytam 2. szárként. Éppen, hogy csak 1-2 szem virág van rajtuk. 2 méteres karók majd a héten érkeznek, lehet, hogy azok is kevesek lesznek 😀 A pet palackosat valószínűleg meghagyom 4 szárra is később.

 

Eddig meggyőző számomra a pet palackos előnye.

 

 

Már nagyon várom, hogy friss, házi paradicsomot ehessünk!

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!