Mármint nekünk új és bevált! Biztos lesznek néhányan, akik ismerik, és előrebocsátom, hogy sajnos ez a “gyógymód” nem mindenki számára és nem mindig elérhető, a vidékiek előnyben vannak talán.

Újra támad a krupp

 

„Megint visszajött” – állt elém szombat délután a kisfiam.

„Ki jött vissza kincsem?” –kérdeztem tőle.

„A kutyás köhögés” – válaszolta, és már mutatta is a jellegzetes kruppos köhögést.

 

Nagy sóhajjal vettem tudomásul, hogy alig kezdődött el az ovi (csoportváltás miatt Beni csak múlt hétfőtől járt oviba), máris itt a gyűlölt és rettegett betegség: a krupp.

 

Már írtam róla itt a blogban.

Hogyan ismerjük fel a kruppos rohamot az első alkalommal

Hiába tudom, hogy nem olyan veszélyes, főleg az ő korában, azért mégis megrémít, ha meghallom így köhögni, mert azt jelenti, hogy éjszaka nemigen alszunk, ráadásul tényleg annyira ijesztő, mikor úgy hörög szegény és úgy tűnik, nem kap rendesen levegőt!

 

Szerintem a krupp a gyerekeknél legalább annyira félelmetes, mint a felnőtteknél a pánikroham.

 

Szóval lelkiekben elkezdtem előkészülni az éjszakára (a kortizol szint csökkenése miatt általában akkor durvul be a köhögés), fagyit kínáltam Beninek (a hideg jót tesz a gyulladt gégének), meg kívülről is „jegeltük” a torkát.

 

Közben járt az agyam:

köhögés….gyulladás…..gége….gyógynövények….köhögés….

Melyik is volt az a gyógynövény, amit egy facebook csoportban valaki említett, hogy elmúlt tőle az anyukájának a köhögése?

 

Hát a papsajtmályva!

 

Szerencsére ebben az évben rengeteg terem a kertemben, a kávé abbahagyása miatti fájó lábaimat ezzel is borogattam. Emlékeztek, hogy mi történt velem, miután abbahagytam a kávéivást?

 

Amióta nem gazolok annyit, tele a kertem gyógynövényekkel

 

Egyből utána olvastam Maria Treben: Egészség Isten patikájából című könyvében és ezt találtam: „A papsajt a gyulladt nyálkahártyák gyógyítására alkalmas tea formájában, …. a szájüreg gyulladásos megbetegedéseinél…Elhúzódó hörghurut és bronchitis, köhögés és erős rekedtség esetén különösen ajánlott, de heveny gége– és mandulagyulladás ellen is alkalmazható.”

 

A papsajt nem csak finom, de rengeteg mindenre jó! A kép forrása: napidoktor.hu

 

Gondoltam kipróbálom a papsajtmályvát a krupp ellen.

 

Kiszaladtam a kertbe, szedtem belőle egy marokkal és hideg vízbe áztattam (a papsajtmályvát nem szabad forró vízbe tenni, mert elveszti jótékony hatásait). Vártam egy kicsit, majd mivel közeledett az este, folyamatosan kis kortyokat kezdtem itatni a kisfiammal belőle.

 

Éjszaka aztán megint felébredt és elkezdett köhögni. Ilyenkor szokott jönni az órákig tartó szenvedés, a nyitott ablak, a hideg ital stb. Most csak adtam neki egy pohárral a papsajtmályva teából, megitta és pár perc múlva köhögést mintha elvágták volna, Beni pedig egy pillanat alatt visszaaludt. (Az más kérdés, hogy én nem aludtam egész éjszaka, mert aggódtam és már hajnaltól iszonyú migrénem volt – erre is kéne találni valamilyen gyógynövényes megoldást 🙁 )

 

Reggel ébredés után még kicsit köhögött, akkor is kapott egy pár kortyot a „teából”, aztán utána már délután egyáltalán nem „ugatott”, másnap (hétfőn) meg már mehetett oviba, mert semmi baja nem volt.

 

Alig akartam elhinni, hogy ilyen egyszerűen letudtuk ez alkalommal ezt a gyűlölt betegséget.

 

Persze sajnos ez a “gyógymód” nem alkalmazható mindenkinél, mert városban elég nehéz papsajtmályvát találni. Talán kutyakaki és pisimentes parkokban, ahol kevésbé gyakran nyírnak füvet. Vidéken sincs mindenhol. Nekem szerencsém van, hogy idén, ahogy már említettem, tele van vele a kertem.

Azaz a szerencse mellett a tudatosságnak is van hozzá köze, mert ezen a nyáron, az új “gyógynövény ismereteimnek hála” (amik még azért elég hiányosak), már nem gazolok annyit ugyebár.

Tudod hány gyógynövényt gazolsz ki nap, mint nap?

Most azon gondolkozom, hogy hogyan tudnám a papsajtmályvát télre “tartósítani”.

 

Gondolom, a fagyokig vígan elvan, de ez nálunk októberben már tarol. Szárítva elveszíti a hatása nagy részét, bár azért így is teszek a kamrába. (Gyógynövényboltokban lehet egyébként kapni szálas szárított teafű formában, de az ugye nem annyira hatásos)

Talán ha lefagyasztanám a leveleket? Vagy az elkészült teát, jégkockatartóban? Megmaradna jobban a benne lévő nyálkaanyag, ami maga a hatóanyag? Kipróbálom.

Ha tehetitek, kiránduljatok majd, ha visszajön a jobb idő a hétvégén, hátha rábukkantok erre a hatékony kis növényre, ami nem csak a gégének jó, de a:

  • gyomornak, beleknek
  • szemnek
  • kéz- és lábdagadásra
  • ahogy már említettem, a vénáknak is
  • és ha hiszitek, ha nem, lábcsonttörés esetében is segít!

 

Hamarosan újabb háztartási praktikákkal jelentkezem, aztán mesélek majd arról, hogy milyen kísérletbe fogtunk itthon és persze pótolom azokat a bejegyzéseket, amiket ígértem!

Úgy érzed, hogy hasznos volt a bejegyzés? Köszönöm ha megosztod és nyomsz egy tetszik gombot is vagy itt, vagy a facebook oldalunkra!