Hihetetlen, hogy képesek vagyunk felrepülni a világűrbe, készítettünk már vasaló robotot, sőt az orvosok sikeresen átültettek egy emberi fejet is, de a náthára még mindig nincs gyógymód!

 

Szedhetünk immunerősítőket, vitaminokat, étrend kiegészítőket, de hiába: ha el akar kapni minket, akkor elkap és punktum.

 

forrás: i.imgur.com

 

Én is így jártam. Ha nem érdekel a történet, csak azok a praktikák, amik segítettek nekem a megfázás tüneteinek az enyhítésében, akkor KATTINTS IDE!

 

Annyira örültem, mert bár már minden családtagom taknyos volt, de én még mindig tartottam a frontot és nem betegedtem meg! Aztán elég volt egy kósza hajnali gondolat: „túl hideg van a hálószobában…” és másnapra én is benáthásodtam. Persze nem a hidegtől, hanem gondolom pont addigra telt el a nátha 2-3 napos lappangási ideje.

Van, amikor mindegy, hogy mennyit erősítetted az immunrendszeredet korábban, hogy mennyi vitamint és egyéb kiegészítőket vettél be…

 

Pedig jó ideje bőszen szedem a C-vitamint, a D-vitamint, cinket meg eszek gyümölcsöt, sok zöldséget, meg egyéb fittyfene kiegészítőket, tehát az immunrendszerem megerősítve, ha kimentem, felöltöztem, a benti pára megfelelő százalékon…

És mégis….ha mindenki beteg, akkor minimum karanténba kellett volna magam helyezni, hogy ne támadjon meg a nátháért felelős több százezer vírus valamelyike, és nem a saját kis kacsóimmal szedegetni össze a fiúk által hátrahagyott használt papír zsebkendőket – és persze nem mostam utána egyből kezet… 🙁

 

A nátha és megfázás megelőzésére a legjobb módszer a gyakori kézmosás!

 

Na erre rájött még aznap egy jótékonysági gála, ahol mindenki beteg volt az asztalunknál, és iszonyúan száraz, meleg levegő, így másnap reggel már brutál torokfájással is ébredtem.

 

A mókuskerék elkezdődött: fáj a torkom, aztán jön az orrdugulás és végül a köhögés.

 

Rohanhattam volna a gyógyszertárba, hogy vegyek valamilyen komplex készítményt aranyáron, ami akár 2 nappal is megrövidíthette volna a megfázás időtartamát 😉 (ami átlagban 8 nap ugyebár) – lásd reklámok -, de pénzügyi böjt időszaka van nálunk ismét.

Erről még nyáron írtam, de most is aktuális (annyi kitétellel, hogy a megrendelős, távolról érkezős karácsonyi ajándékok nem tartoztak a böjt fogalma alá):

Tarts néha pénzügyi böjtöt is!

Így nem volt mit tenni, házi gyógymódokkal próbáltuk enyhíteni a nátha tüneteit, ha már gyógyszer úgysincs rá.

 

Házi praktikák nátha és megfázás esetére I. rész

 

Először is, hogy ne kezdődjön el egy ördögi kör, amiben újra és újra körbefertőzzük egymást, mindenkit köteleztem a gyakoribb kézmosásra és felhívtam szíves figyelmüket, hogy a papír zsebkendőket legyenek szívesek nem szerteszét hagyni, hanem helyezzék el az erre a célra kirendelt konténerben.

Majd minden kilincset és csaptelepet áttöröltünk teafaolajos szivaccsal és áthúztuk az ágyneműket (mivel éjszaka én is hajlamos vagyok a használt papírzsepit betenni a párnám alá).

Még gyakoribbak lettek a szellőztetések, ami nálunk egyébként is sűrűn van, a cserépkályha miatt:

Mikor rájöttem, hogy milyen távhő nélkül élni

 

Ha távfűtéses lakásban laktok, akkor vegyetek egy páramérőt!

 

Vagyis a páramérő készülék beszerzését mindenképpen ajánlom, akárhol is laktok, mert fontos tudni, hogy túl kevés vagy éppen túl sok-e a levegő páratartalma, mert ettől függ, hogy lesz-e penész a lakásban/házban vagy éppen gyakoribban vendégek lesznek-e nálatok a felső légúti megbetegedések.

 

Ugyanis a száraz, meleg levegő irritálja a nyálkahártyát, így ha kevesebbet mutat a mérő, mint 50 %, akkor kezdjetek el párásítani, például radiátorra tett vizes tálkával, amibe lehet cseppenteni pár csepp illóolajat.

 

Én rettenetesen utálom, ha náthás vagyok, így minden lehetséges tünetenyhítő házi gyógymódot átnéztem és egyenként kipróbáltam. Ezek használtak igazán:

 

 1. nap: rettenetes torokfájás

 

 • Gargalizálás sós vízzel. (Most ez gargalizál vagy gargarizál? Tudom, hogy nyelvtanilag ez utóbbi a helyes, de még életemben nem hallottam hogy valaki így mondta volna, de leírva sem 😀 )
 • Gargalizálás papsajtmályva teával. Én a kertben szedtem, de drogériákban is kapható, és a kruppra is jó, de ne feledjétek, hogy hideg vízben kell áztatni:

Új gyógymódot találtunk a kruppra

 

 • Torokfertőtlenítésre: teafa olajos vízzel gargalizáltam. Ez nem túl jó ízű, de hatásos.
 • Méz. Persze csínján bántam vele, a vércukor problémák miatt, csak a legnagyobb fájdalomnál ettem belőle egy kis kanálnyit
 • Vajas zsemle, nagy szemű tengeri sóval. Marja ám a torkot, de leszedi róla a felgyülemlett nyákot, ami fájdalmat okozhat, mármint a nyák 😀
 • Ugyanilyen hatása van a gyömbéres teának is! (kértek receptet?)
 • Ha már a gyömbérteánál tartunk, készítettem indiai chai (tea) utánzatot is, tej nélkül, fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel (ennek fájdalomcsillapító hatása van, fogfájásra is jó) és a többi fűszerrel (+ egy kis cayenne borssal, mert az is tuti jó torokfájás estén). Én ízesítés nélkül ittam, de ti tehettek bele egy kis mézet.
 • Erőleves! Bizony, egy finom hús/csontlevesnél ilyenkor nincs is jobb!

 

Mondják ilyenkor az inhalálást. Mivel kiskoromban is sokszor gőzöltünk megfázáskor kamillával, most is egyből ehhez nyúltam. De nem esett jól, sokkal rosszabbul éreztem magam utána. Olvastam is, hogy a begyulladt nyálkahártyának nem minden esetben tesz jót a forró gőz. De vannak esetek, amikor beválhat!

 

 • Viszont a kamillatea jót tehet a gyulladáscsökkentő hatása miatt, de én utálom az ízét, így kihagytam.
 • Persze ha nagyon-nagyon fáj a torkunk, akkor vehetünk be valamilyen fájdalomcsillapítót, hiszen ez is csak egy fájdalom, és legalább kicsit pihenhetünk éjszaka, mielőtt megérkezik a megfázás követező fázisa: a brutális orrdugulás.

 

A taknyosságot még nehezebb viselem, mint a torokfájást, gondolom, ezzel nem vagyok egyedül, főleg éjszaka, mikor teljesen be van dugulva az ember orra és azon gondolkozik, hogy honnan jön ez a rengeteg váladék?

 

De erről majd holnap, találtam egy nagyon tuti módszert is az orrdugulás megszüntetésére!

 

Addig is, ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!