A múlt héten kezdtem el egy minisorozatot a nátha legyőzésére, mégpedig házi praktikákkal.

Nátha, te fránya – házi praktikák a tünetek kezelésére

Mivel a megfázásra nincsen gyógyszer, ezért felesleges egy csomó pénzt kiadnunk a patikában olyan szerekre, amik enyhítik ugyan a nátha tüneteit, de drágák és sokszor még rosszabbat is tesznek, mint amennyit használnak, mint például az orrdugulás esetében.

A sorozat előző része a torokfájásról szól, most pedig nézzük meg, hogy mi a helyzet amikor ellepi a takony, hm a váladék az orrunkat.

 

A náthára nincs gyógyszer!

 

Nem tudom, hogy ti hogyan vagytok vele, de ezt még nehezebb viselem, mint a torokfájást, főleg éjszaka, mikor teljesen be van dugulva az ember orra és azon gondolkozik, hogy honnan jön ez a rengeteg váladék?

 

Néha tényleg azt érzem ilyenkor, hogy van egy mini-takony-erőmű az orromban, ami megállás nélkül működik, vagy van valami titkos feketelyuk a fejemben, ami egy másik univerzumból szippantja át ezt a rengeteg váladékot, mert egyszerűen elképzelhetetlen, hogy honnan jön egyébként ez a mennyiség: miután az ember totál kifújja az orrát, egy másodperc alatt újra bedugul.

 

Utána is néztem, hogy mi ez a cucc valójában:

 

A Wikipédia ezt írja róla:

 

„Az orrváladék – hétköznapi nevén: takony – az orrnyálkahártya mirigyei által termelt folyadék. Hígabb és sűrűbb (nyálkásabb) fázisból áll, és beborítja az orrüreg és orrmelléküregek falát.”

 

Ha irritáció éri, akkor a szervezet védekező mechanizmusa turbó sebességre kapcsol és a váladékképződés mértéke jelentősen megnő. Oké, érthető.

 

Na de amit biztosan nem tudtok:

 

„Mirigyeink naponta mintegy egy liternyi orrváladékot termelnek. Ennek nagy része az orrüreg hátsó nyílásán keresztül lecsurog a garatba, mi pedig lenyeljük, anélkül, hogy tudnánk róla.”

 

Hát mondhatnánk: FUJJ! Remélem éppen senki nem evés közben olvassa ezeket a sorokat.

 

Most már tudom, hogy honnan jön, de ez sem segít abban, hogy a közérzetem jobb legyen, ha nem kapok levegőt az orromon, mert akkor ha a számmal veszem a levegőt, megfájdul megint a torkom és beindul az ördögi kör.

 

Persze vannak jó kis „kidugító” szerek a patikában, ám ezeknek sajnos átmenetileg segítenek és az orr fellélegezhet, de valójában hosszabb távon még erősebb orrdugulást okoznak és az orr nyálkahártyát is károsítják. (Forrás)

 

Mit tegyél, ha bedugul az orrod?

 

Nézzük meg, hogy otthon mit vethetünk be az orrdugulás ellen!

 

Nekem ezek segítettek:

 

 • Forró fürdő, citromolajjal
 • Nagyon forró bodzavirág tea, közben forró lábfürdővel (kakukkfűvel és 2 evőkanál tengeri sóval), ahogyan Füves Gyuri bácsi javasolja. A bodzát még nyár elején szedtem, de nem főztem belőle szörpöt és milyen jól tettem! De ne aggódjatok, lehet venni bodzateát is minden drogériában.
 • Zsebkendőre cseppentett eukaliptusz vagy citrom olaj.
 • Házi torma! Már maga a reszelés is segít, ráadásul meg is van a vacsi: virsli tormával.
 • Ismét megemlíteném a gyömbérteát, illetve a maradékból borogatni is lehet: mikor már nem forró, belemártunk egy ruhazsebkendőt vagy kisebb kéztörlőt és az arcunkra téve relaxálunk 10 percig. Kifogásnak is jó, hogy legyen az embernek egy kis nyugija: most ne zavarjatok, gyógyulok!
 • FONTOS: a pihenés! Nátha esetén próbáljunk meg kicsit pihenni a napi teendők áradatában! ha máshol nem tudunk időt spórolni, akkor rendeljünk kaját, vagy nyissunk ki a házi konzervet.
 • Például egy lélekmelegítő a csilisbab! Ugyanis a cayenne borsban található kapszaicin lazítja az orrváladékot a chili pedig baktériumölő hatású, ha éppen nem (csak) vírus okozná a tüneteinket!

Egy isteni, lélekmelengető chili con carne

 • Ha már jobban vagyunk és megy a főzés, akkor itt az ideje a hagymapucolásnak és aprításnak! Sírunk egyet, orrot fújunk (tudtátok, hogy a könny is az orrváladékba ürül? Ezért folyik az orrunk sírás közben/után) és a hagyma illóolaja is segít a nátha tüneteinek kezelésében. A héjáról meg a következő bejegyzésben lesz szó, a köhögés kapcsán.
 • Gőzölés: ami a torokfájós fázisban inkább ártott, az most használhat. Kakukkfű (simán a fűszer) és borsmenta (termesszetek a kertben, megéri! Ha nincs házi szárított verzió, akkor lehet kapni drogériában nem filteres változatot) keverékét tegyétek vízbe, forraljátok fel, aztán egy törölközőt terítve a fejetekre lélegezzétek be, lehetőleg orron keresztül a forró gőzt. Papírzsepit tartsatok kéznél! Addig folytassátok, amíg elég meleg a víz. Utána viszont legalább fél óráig ne menjetek ki és jól takarjátok be bent is a nyakatokat, fejeteket. Ha már úgyis bent kell maradni, akkor igyatok egy csésze mentateát!
 • Tengervizes orrspray, házilag elkészítve, mert ki a fene akar egy 15 milliós cuccot az orrába spriccelni
 • Ragtapasz az orra. Biztos láttatok már focistákat ragtapasszal az orrukon. Megkönnyíti a légzést. Ugyanezért kicsit masszírozhatjátok az orrotokat is, az orr aljánál, az orrcimpa felett.
 • Megfelelő orrfújás!

 

Bizony, sokan nem tudnak orrot fújni felnőttkorukban sem.

 

Így csináld helyesen: hajtsd lefelé a fejedet, utána a papír zsebkendővel fogd be az egyik orrlyukadat és fújd meg erősen, majd a másikat, soha nem egyszerre és soha nem az ágyban hanyatt fekve. És persze a durva nátha idején a kisgyerekeseknél bevált orrszi-porszit sem szégyen használni!

 

 

Ezek átmeneti enyhülés hoztak, a közérzetem is jelentősen javult, ám ami igazán segített az egy – számomra – új praktika bevetése volt!

 

Már elég régen olvastam az orrmosó kancsóról, de nálunk nem lehet kapni, a netről meg soha nem jutott eszembe rendelni, mert mire ideérne, már jobban voltam, amikor meg nem náthás az ember, akkor nem jut eszébe utánajárni.

 

Most azonban megint felöltött bennem, hogy utánanézhetnék, hogy mi is ez. Furán hangzik a működése: az egyik orrlyukamba vizet öntök és az a másikon folyik ki, mi a fene?

 

Bizony, ennyire egyszerű!

 

Megfelelő koncentrációjú sós vizet kell keverni, majd a kancsó segítségével egyszerűen átmoshatjuk az orrunkat. A megfelelő koncentrátum (1 gr só 1 dl vízhez)  fontos, mert ha túl sós a víz, akkor csípheti az orrot, de akkor is, ha túl kevés, mert akkor meg olyan érzés, mint amikor víz megy az orrodban az uszodában.

 

 

 

Valami hihetetlenül jól működik! Utána végre kaptam levegőt, és bár a nátha még mindig tart egy kicsit, picit még folyik az orrom, de azóta egyszer sem volt totál bedugulva az orrom!

 

Ez egyébként allergia esetén is hatásos, nézd meg, hogy mit mond Dr Juhász Zsuzsanna allergológus az orrmosás előnyeiről!

 

Persze most sem állt a rendelkezésemre egy orrmosó kancsó, és rendelni sem tudtam „iziben”, de nem én lennék, ha nem néznék utána, hogy hogyan lehet ezt „házilag” megoldani.

 

Mint mindenre erre is van videó a YouTube-on:

 

 

Már majdnem nekiálltam egy pet palackot feltrancsírozni, amikor az egyik konyhai polcra esett a pillantásom és mit látok? Egy réges-régi ajándékot, amit az anyósomtól: egy kávéskannát, amit összesen egyszer használtam, mert rögtön kihűl benne a kávé, ha beleöntöm.

 

 

Hát pont akkora a mérete, mint egy Neti kancsónak, bár a kiöntő nyílás kicsit szélesebb, mint az orrom, de kit érdekel, ha egy kicsi sós víz melléfolyik? Simán működik! Ismét megspóroltam pár ezer forintot!

 

Próbáljátok ki az orrmosást ti is!

 

Jelentősen lerövidíti az orrdugulásos időszakot a náthában, anélkül, hogy felsértené a nyálkahártyát! A nátha elleni küzdelemről szóló minisorozat következő része a köhögés lesz a héten, gyertek vissza!

 

Addig is, ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!