A krupp minden kisgyermekes szülő egyik rémálma. Azoknak is, akik még nem élték át, főleg azért, mert bár rémtörténeteket hallottak róla, hogy milyen szörnyű, de leginkább attól félnek, hogy ha esetleg megtörténik, hogyan tudják felismerni, hogy ez AZ?

Erről szól a mai bejegyzés, ami bár nem pont egyetemistáknak vagy frissen kirepülteknek való, de hozzátartozik a Nagybetűs Élethez, a problémamegoldás nehéz helyzetekben, és az olvasók közül talán vannak, akiknek segíthet: nemcsak az első gyerekeknek, de esetleg egy nagymamának, akinél ott alszik a kisunoka, vagy éppen egy fiatal, aki babysitterkedést vállalt a késő órákig.

 

Mert a krupp lesből támad.

 

Sokszor semmi előjele sincs, a gyerek vígan elvan, lehet, hogy egy kis hőemelkedése van csak, amit a játék hevének titulálunk, de lehet, hogy az sincs. Intő jel lehet egy fura, ugatásra emlékeztető száraz köhögés, ám ez sem feltétlenül jelentkezik a rohamot megelőzően nappal, és az se biztos, hogy ha szárazon köhög, abból krupp lesz. De jobb felkészülni, mert a legfontosabb dolog ilyenkor a szülő (vagy más felügyelő) nyugalma, és tapasztalatból mondom, hogy ezt a legnehezebb ilyenkor megőrizni!

 

Egészen friss az élményem, ugyanis sajnos az elmúlt napokban volt alkalmunk újra átélni.

 

Beninek (5) egyszer már volt kruppos rohama 2 éves korában, akkor szerencsére egyből felismertem és tudtam, hogy mi a teendő. Most is az egyik pillanatban még teljesen egészséges volt, a következőben meg elkezdett „ugatni”, más tünete nem is volt. Még reménykedtem benne, hogy megússzuk egy kis száraz köhögéssel, de aztán éjszaka elkezdődött a rémálom.

 

krupp

Ilyen a kruppos légcső duzzanat (forrás: wikipedia)

 

Mi az a krupp?

 

A krupp egy légúti megbetegedés, amelyet a felső légutak vírusos fertőzése okoz. A fertőzés következtében a gége belsejében duzzanat keletkezik, ami megzavarja a normál légzést. A krupp tünetei: az „ugató” köhögés, a sípoló légzés és a rekedtség, melyek gyakran rosszabbodnak az éjszaka folyamán. (wikipedia)

 

Ilyen a kruppos ugató köhögés:

 

https://www.youtube.com/watch?v=XpPVYmALPoA

Hogyan ismerheted fel, hogy krupp vagy asztma?

 

A kruppnál a belégzéskor van egy sípoló, hörgő „zörej” (kilégzés helyett sokszor ugató köhögés jelentkezik), az asztmánál pedig pont fordítva, a belégzés csendes, a kilégzés pedig nehezére esik, az is olyan hörgésszerű, „vékonyhangú”, „sípolósabb” (nehéz pontosan körülírni).

 

Ha az éjszaka folyamán hirtelen elkezd ugatva, szárazon köhögni a gyermeked,

 

és hallod ezt a furcsa belégzést is, akkor nézd meg a mellkasát is: ha a kulcscsont felett és/vagy a mellcsont alatt furán behorpad és a bordák is szinte kilátszanak belégzéskor, akkor szinte biztos, hogy kruppos rohammal állunk szemben. Ezen a videón ez jól látszik:

 

 

Egy kruppos roham annyira szörnyű látvány és annyira ijesztő, hogy azt látod, hogy a gyerek nem kap levegőt – jajj Úristen mindjárt megfullad, mit tegyek, mit tegyek???Pedig tényleg a legfontosabb, hogy első körben villámgyorsan magadat nyugtasd meg! Ha nem picibabáról van szó, és NEM KÉKÜL A SZÁJA, akkor bár a légcső nyálkahártyája megduzzad valóban, ezért van ez a nehezített légzés, de MÉG nincs életveszélyes állapotban, és gyorsan segíthetsz is neki!

Azért írom ezt, mert tényleg az első és legfontosabb, hogy legelőször MAGADAT nyugtasd meg!! Mert ha arra gondolsz, hogy jajj Istenem, mindjárt meghal a gyerekem, mert nem kap levegőt, akkor nem fogod tudni azt a nyugalmat árasztani magadból felé, amire neki nagyon nagy szüksége van!

 

A következő lépés aztán:

 

  • Sapkát, kesztyűt fel, és tárd ki az ablakot, ültesd elé vagy fogd az öledben (te is öltözz fel), vagy vidd ki az erkélyre vagy teraszra! (nyáron nyisd ki a hűtő ajtaját és üljetek elé )
  • Közben lágy hangon mondd neki, hogy: „Tudom, hogy most nagyon rosszul érzed magad és nagyon sajnálom, de ez egy varázslevegő, ha lassan, mélyeket lélegzel, akkor hamarosan sokkal jobban leszel!”

 

A hideg levegő ugyanis segít a duzzanat csökkentésében, mert a hideg nyálkahártyában összehúzódnak a vérerek, de ugyanennyire fontos, hogy megnyugodjon a kicsi, mert az izgatottság a szervezet oxigénigényét fokozza, így a helyzet rosszabbodik.

 

A kruppos rohamon segít a hideg levegő

A kruppos rohamon segít a hideg levegő

 

Nálunk is először az vált be, hogy egyrészt kinyitottam a nappali ablakát, Benit beöltöztettem sapkába, kabátba és kapott még egy paplant is, először az ablakhoz közel ültettem a díványra, ahogy már említettem és kértem, hogy mélyeket lélegezzen, az ablak felé fordulva.

Közben elszaladtam a táskámért, amiben mindig tartok egy-két homeós bogyót. Ilyen esetekben (ha éjszaka jelentkezik a krupp) az első szer, amit adni lehet az aconitum. Nálam ez mindig van, a pánikrohamok miatt, de valahogy egy 5 évesnek még nem mernék adni, mert mi van ha…tudom, hülyeség, ez az én parám.

Viszont a sedatif PC-ben is van aconitum és belladonna is (ez is javallott krupp esetén), ezért adtam neki egy szemet. Féltem, hogy az ugató köhögés miatt félrenyelheti, ezért kértem, hogy gyorsan rágja el és nyelje le

Ez egy szuper rágótabletta, amitől gyorsan jobban leszel! – felszólítással, és a bizakodva meg is tette

Majd bekapcsoltam neki az egyik kedvenc rögzített meséjét. Az ismerős történet lekötötte, elvette a figyelmét a félelméről (jajj rosszul vagyok, mi történik velem, nem kapok levegőt), közben melléültem és a paplan alatt simogattam a hátát.

 

Mikor egy kicsit már lenyugodott, akkor hoztam neki hidegvizet és pár kortyot itattam vele, ez is nagyon sokat segít ilyenkor. Mondtam neki, hogy a hideg annyira jót tesz a torkának, hogy holnap bizony fagyit fogunk venni és ez annyira feldobta, hogy még jobban érezte magát.

 

Mikor kérdeztem, hogy jobban van-e, egyértelműen igen volt a válasz.

 

Mondtam is neki, hogy a varázshideglevegő és a csodarágótabletta segített, mire ő azt válaszolta, hogy nem, mert a „hátsimi” volt az 😀 Ezért is mondom, hogy a legfontosabb a saját nyugalmunk megőrzése, akármennyire is félelmetes a helyzet. A köhögés lassan csillapodott,a mese már harmadszorra indult újra ő pedig elaludt.

 

Másnap persze egyből irány az orvos, ő majd meghallgatja a gyerek tüdejét és egyből látja, hogy mi a helyzet. A kruppnál ugyanis teljesen tiszta a tüdeje, és a jellegzetes ugató köhögés is felismerhető. Kaptunk vész esetére, a szokásos szteroidtartalmú kúpot, remélhetőleg nem lesz rá szükség, illetve a doktornő ajánlotta a Homeovox nevű homeos tablettát is (aconitum, belladonna és spongia van benne többek között).

 

Kruppos roham után vigyük el a gyereket orvoshoz!

Mindenképpen vigyük el a gyereket orvoshoz, még ha másnap sokkal jobban is érzi magát!

 

Nagyon fontos:

 

Ha bármilyen kétely felmerül benned, akkor mindenképpen hívd a gyermekorvosi ügyeletet! Ha pici babáról van szó, vagy a hideg levegő ellenére nem javul a gyerek állapota és nagyon súlyos fokú a légzési nehezítettsége, akkor feltétlenül hívj mentőt!

 

A külföldi orvosok egyébként nem annyira rémülnek meg a krupptól, ez a doki (Dr Paul) nagyon mókásan vizsgál meg a kruppos kisfiút és nyugtatja meg a szülőt is:

 

 

Nem akarom elbagatellizálni a krupp kérdését, mert tényleg ijesztő és kisbabáknál nagyon veszélyes, sőt életveszélyes is lehet, de az sem jó, ha démonizáljuk, félünk, rettegünk tőle, mert akkor kulcsfontosságú pillanatokban nem tudjuk megőrizni a nyugalmunkat.

 

Tehát fő a nyugalom, de még inkább a legjobb a megelőzés!

 

A gyerekszobában ne legyen 19 foknál melegebb, és kerüljétek a száraz levegőt! A hideg párásító a legjobb a célra. Nálunk 17-18 foknál soha nincs melegebb és 55%-nál sem kevesebb soha a pára (inkább több), így nem nagyon betegek a gyerekek.

 

Miért volt most mégis rohama Beninek?

 

Azért, mert az egyik szobában rosszul lett felhúzva a redőny (kamaszlendülettel 😉 ) és az leszakadt. Pont abban a szobában van a gázkazánhoz tartozó „távirányítós” hőmérsékletmérő (rádiófrekvenciás szobatermosztát), ráadásul az ablakhoz közel, mert a házunknak 60 centis falai vannak, és csak innen érzékeli a kazán, és mivel elég hidegek voltak a napokban, a hideg ablak miatt többször beindult a fűtés éjszaka és emiatt melegebb, szárazabb levegő volt a szobákban. Náthás is az egész család.

 

Másnap Benivel aludtam, éjjelre levettük a fűtést a szobájában, szellőztetünk lefekvés előtt, és nem is köhögött egyszer sem, sőt harmadnaptól már teljesen jól volt, felszakadt a köhögése és jelentősen csökkent is a száma.

 

Az egyik legszörnyűbb éjszakai élményem egyébként az, amikor az egyik kisgyerekes ismerősömnél aludtunk Budapesten. 25 fok meleg, és 20-25 %-os páratartalom! Alig szellőztettek, mert a gyerekek megfáznak (akik egyébként 2 hetente kerültek orvoshoz vagy kórházba, állandó kruppos roham és tüdőgyulladás). Rettenetes volt, hogy alig kaptam éjszaka levegőt, és mindannyian betegek lettünk másnapra, akik a családból ott aludtunk.

 

Akkor tanultam meg értékelni a hűvös házunkat,

 

…(nálunk általában 18-19 fok van, a mi hálószobánkban 16,5-17,5-nél nincs melegebb éjszaka – saját döntésünk miatt!)  és azóta is figyelek, hogy este még szellőztessünk egy nagyot, lefekvés előtt. Pizsama, jó kis termopaplan és ha kell, még egy plusz takaró, de betegek nem vagyunk szinte soha.

A két nagyobb mindig lázad, hogy bezzeg a többiek állandóan betegek és hiányoznak a suliból, ők meg sosem (ezért ki is kértem tegnapra a középsőt /11 éves/ és elmentünk a Balatonra korizni, mert Beni is jól volt már, és Roli tényleg nem hiányzik sosem).

 

Ma pedig redőnyt szerelünk 😀

 

Úgy érzed, hogy hasznos volt a bejegyzés? Köszönöm ha megosztod és nyomsz egy tetszik gombot is vagy itt, vagy a facebook oldalunkra!

Pánikrohamokkal küszködsz? Nem vagy egyedül!