Igen, annyi. Nem egy jól hangzó cím, vagy azok a Jamie Oliver-féle 15 perces kaják, amikhez fél óráig kell előkészíteni a hozzávalókat, aztán ha minden megpucolva, szeletelve ott áll a pulton, akkor indítható a stopper.
Persze ehhez a recepthez is szükséges némi előkészület korábban. De mire a főzéshez jutunk, már el is felejtettük a korábban belefektetett melót. Recept a bejegyzés végén! (ígérem nem lesz hosszú előtte a monológom 😀 )
Mindig propagálom a készétel konzerveket.
Nem véletlenül! Egy kis plusz munkával, akár egy hétvégi napon, akár alvállalkozók bevonásával: családi segítséggel, a gyerekekkel közösen, rengeteg időt megspórolhatunk máskor.
De nem csak időt, hanem pénzt is.
Előfordul például, hogy akciós a darált hús, nekünk meg nincs egy négyzet centiméternyi szabad hely sem a mélyhűtőnkben. Vagy az is lehet, hogy lejárós, és nem is szívesen tennénk a fagyasztóba, mert akár ott is megromolhat – tudjátok, az nem egy hibernálógép!
- Fogjuk tehát az akciós darált húst és 1-2 hagymát.
- A hagymát üvegesre pirítjuk egy kis zsíron, majd beletesszük a darált húst.
- Addig sütjük, amíg kifehéredik, majd öntünk hozzá egy kis vizet, és megsózzuk.
- Közben tisztára mosunk 2-3 befőttesüveget, és a mikróban egy kis vízzel sterilizáljuk így>>
- A hagymás-darált húsos keveréket beleöntjük, rázárjuk a tetejét és kuktába vagy egy nagy lábasba tesszük.
![](https://www.nagybetuselet.hu/wp-content/uploads/2017/06/konzervek.jpg)
Már nem is emlékszem, hogy pontosan mikor készítettem azokat a jobb oldali darált húsos-hagymás konzerveket. A bal oldalon bolognai szósz látható.
Tulajdonképpen készétel konzerv helyett alapanyag konzervet készítünk.
Ha letelt a 100 perc, hagyjuk kihűlni, majd mehet a kamrába. És nyugodtan elfelejthetjük, akár egy évre is. Ahogyan én tettem. Most tényleg a recept jön!
Isteni thai-indiai fúziós rakott cukkini
Mitől fúziós? A fűszerektől, amiket használtam, amik a távol keleti konyha (ezúttal thai és indiai) alapjai, csak most úgy éreztem, hogy vegyíteni szeretném őket. Én egyébként is szeretem keverni különböző nemzetek ízeit olykor-olykor 😀
Hogyan készül 5 perc alatt? (plusz a sütési idő persze)
- Hazaérsz a melóból vagy a suliból. Hulla fáradt vagy, egyáltalán nincs kedve főzni.
- De azért gyújtsd be a sütőt.
- Fogj egy darált húsos – hagymás konzervet, öntsd be a serpenyőbe.
- Szórj rá egy csomó kedvedre való fűszert (hamarosan jön a milyen fűszereket érdemes beszereznünk? Című cikkünk). Ezúttal a következőket használtam, csak úgy hasraütésszerűen:
- Gyömbér
- Curry
- Kurkuma
- Garam masala
- Chilipehely
- Fokhagymapor
- Paprika
- Oregánó
- Citromfű (lemongrass, nem a kertben termő citronella!!)
- Szójaszósz
- Só és bors
![](https://www.nagybetuselet.hu/wp-content/uploads/2017/06/spices-1914130_640.jpg)
Fűszerek nélkül el lennék veszve. Egy lakatlan szigetre is vinnék magammal 😀
Hogy miért éppen ezeket a fűszereket használtam most? Nem is tudom.
Valahogy érzésre mentem, miután David kijelentette, hogy nem szereti a rakott cukkinit. Na meg ott van a másik fő finnyás: Beni (6 lesz szeptemberben). Gondoltam, hogy ő úgyse fogja még csak megkóstolni sem, lehet kicsit pikánsabb. Hát nem lett igazam.
Egy a baj: mivel érzésre szórtam bele a fűszereket, közben kóstolgatva, lehet, hogy soha nem tudom már reprodukálni a végeredményt! 😀
Ha szeretnél még gyorsabban a vacsorához jutni, akkor a darált húsos konzervet már az elején befűszerezheted! Csak akkor 3-4x kell ugyanazt az ízesítést enned és nem tudsz variálni vele!
Így folytattam a rakott cukkinit:
- Hoztam a kamrából egy tavalyi cukkini konzervet (tavaly főztem, kerti cukkiniből),
- és kivettem a fagyasztóból egy kis maradék rizst (sokszor főzök többet lásd: A maradék főtt rizs felhasználása)
- Elkezdtem rétegezni: rizs, húsos keverék, cukkini, tejföl (azért választottam egyébként ezt az ételt, mert nagy vödröst tejfölt vettem, mert rakottkrumplit sütöttem az előző napokban és a fele megmaradt)
![](https://www.nagybetuselet.hu/wp-content/uploads/2017/06/SAM_0595.jpg)
A rizs még fagyos volt, de majd kiolvad a sütőben 😀 De egy csomó időt spóroltam, hogy nem kellett frissen megfőzni
![](https://www.nagybetuselet.hu/wp-content/uploads/2017/06/SAM_0596.jpg)
A húsos keverék + fűszerek, az 5 percből ennek az előkészítése hármat vett igénybe, beleértve, hogy kihoztam a kamrából a házi konzervet
Na jó, így még nem igazán guszta. Nem véletlenül nem használtam el eddig a cukkini konzervet. tavaly csináltam először, és nem nagyon tetszett, amit az üvegben láttam. Majdnem kidobtam! Kár lett volna érte, ebbe a receptbe – a látvány ellenére – nagyon szuper volt!
![](https://www.nagybetuselet.hu/wp-content/uploads/2017/06/SAM_0598.jpg)
Semmi fakszni, simán rákentem a tejfölt. de egyszer kipróbálom tejszínnel és sajttal is, mint a rakott krumplinál! Úgy is isteni lehet!
- ..majd még egyszer ugyanez. A tetejére rizs és tejföl került, amibe most beleszórtam ugyanazokból a fűszerekből, amit a húsra is tettem.
- Irány a sütő és 180 fokon addig sütöttem, amíg aranybarna nem lett a teteje.
Miért illettem ezt az ételt „isteni” jelzővel?
Hát mert hihetetlenül finom lett, még magam is meglepődtem a végeredményen! A legfinnyásabb kicsi 3x kért belőle repetát! (Elsőre nem mertem neki sokat adni, mert, hogy biztos nem fog neki ízleni) Az utolsó falatig elfogyott, tényleg mindenki odáig volt érte.
![](https://www.nagybetuselet.hu/wp-content/uploads/2017/06/SAM_0610.jpg)
Hát így egy kicsit kutyakaja kinézete van, de annyira éhesek voltak a fiúk, hogy nem vártam meg, hogy kihűljön a “profi” fotó kedvéért 😀 Utána meg nem maradt egy csepp sem.
Ez az étel biztosan bent marad a repertoárban!
A vicces az, hogy ezeket a darált húsos konzerveket már tényleg el is felejtettem. A cukkini „befőttek” meg tésztára nem voltak jók, így tényleg azt terveztem, hogy vagy kidobom őket, vagy elteszem katasztrófa esetére 😀
Ebbe az ételbe meg pont tökéletes! Most már csak megint várnunk kell egy hűvösebb napra.
Mert nyaranta csak akkor használom a sütőt, ha rossz idő van, de olyankor aztán több mindent is sütök benne, például chili con carne-t, utána húsos táskában is, vagy triplacsokis-diós muffint, aminek a receptjét hamarosan megosztom veletek!
Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.
Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!
Legutóbbi hozzászólások