A maradék rizzsel kapcsolatban két dolgot különböztethetünk meg. Az egyik, amikor elszámoljuk magunkat vagy valaki kevesebbet vesz belőle, mint vártuk (bár ez elkerülhető, ha mi tálaljuk az ételt, mint az étteremben:), a másik pedig amikor kifejezetten több rizst főzünk, mert a maradékból szeretnénk egy második ételt készíteni.

Ha csak az adott étkezésre szeretnél rizst főzni, akkor fejenként 80-100 gramm rizst számolj (gyerekeknek kevesebbet, Te tudod, hogy kb. mennyit esznek). Ám így is előfordulhat, hogy marad a rizsből, mert valakinek kisebb volt az étvágya vagy éppen a rizst nem kívánta. Én viszont sokszor szoktam több rizst főzni, mert, ahogy a bevezetőben említettem, energiát és időt lehet megspórolni, ha a „maradék” rizsből a következő napon egy teljesen új ételt varázsolunk.

 

Mire jó a maradék rizs tehát?

 

Fotó: https://www.flickr.com/photos/stevendepolo/

Fotó: Steven Depolo

  • A rizs saláta szuper felhasználása a maradék rizsnek: keverd össze a hideg rizst felkockázott zöldségekkel (ha esetleg maradt volna a mexikói zöldségkeverékből is, az duplán jó a maradékok felhasználása terén), borsó mindenképpen legyen benne. Tehetsz bele sajtkockákat, gépsonkát, olívabogyó szeleteket, tonhalkonzervet, virsli karikákat, ecetes uborkát, hagymát, paprikát, paradicsomdarabokat: a lényeg, hogy minden egyéb hozzávaló kb. egyforma nagyságú legyen. Sózd, borsózd és locsold meg egy kis olívaolajjal és helyezz a tetejére négybe vágott főtt tojás. Tedd a hűtőbe, és fogyaszd egészséggel!

Munkába vagy iskolába vinni ebédre is tökéletes választás!

 

  • Frittata rizsből: Verj fel 3-4 tojást, tegyél bele sót, borsot és egy kis parmezánt, ha van otthon. Tedd bele a maradék rizst és egy kis reszelt sajtot és jól keverd össze. Ha szeretnéd, dúsíthatod még maradék zöldségekkel is. Forrósíts olajat a serpenyőben, és öntsd bele a keveréket, kicsit süsd, majd told be a 200 fokos sütőbe 15-20 percre, amíg szépen megpirul a teteje. Ha nincs sütésálló serpenyőd (azaz a fogantyúja megolvadhat), akkor süsd készre a tűzön, úgy, hogy ha már bekukkantva alá azt látjuk, hogy aranybarna, akkor ügyesen megfordítjuk (ha szétesik, se dobd ki, kit érdekel 😀 )

 

paella

Turbózz fel egy bolti fagyasztott paellát a maradék rizzsel!

 

  • Akciós a kész, fagyasztott paella? Tegyél bele maradék rizst, egy kis sáfrányt, ha van otthon, ha nincs, akkor egy kis paprikát a színe miatt, mehet bele fagyasztott borsó, pár karika kolbászt és máris 2 fő helyett négyen ehettek belőle!
  • Rizskrokett: a rizst sajttal és tojással összekeverjük, golyókat formázunk belőle, panírozzuk és kirántjuk (hasonló az olasz arancinihez, lásd lejjebb)
  • Készíts rakott valamit! A változatok száma szinte végtelen, attól függően, hogy mi akciós, mi van otthon: kelkáposzta, borsó, karfiol, cukkini darált hús és még sorolhatnám! Ne felejtsd el, hogy tejföl jó, ha van hozzá otthon, ne kelljen emiatt külön a boltba szaladni! Ha nincs, akkor a tejszín is jó vagy készíts besamelmártást!

 

sushi maradék rizsből

 

  • Olaszországban tanultam egy nagyszerű receptet, amit főtt rizsből kell elkészíteni, ez az „arancini”, azaz olasz rizsgolyó. Nagyon finom, próbáld ki! Most maradék rizsből készítjük:Melegítsd fel a tűzhelyen a rizst egy kis vízzel, hogy ne tapadjon le az edényben (vagy mikróban). Keverd össze egy kis vízben feloldott sáfránnyal,vajjal, parmezán sajttal (vagy grana padanoval –itt írok róla>>). Várj, amíg a vaj beleolvad, majd tedd egy tálba és hűtsd ki és tegyél bele tojást (a maradék rizs mennyiségétől függően 1-2-t). Vágj fel apróra egy hagymát és egy másik edényben vagy serpenyőben forrósíts olajat és tegyél bele egy kis kocka vajat is. Lassú tűzön párold üvegesre a hagymát 10-15 percig, majd adj hozzá egy kis darált sertéshúst (azért nem lehet pontos mennyiségeket megadni, mert nem tudni, hogy mennyi a maradék rizs) és pirítsd fehéredésig. Önts hozzá egy kis vörösbort és forrald kicsit, hogy elpárologjon az alkoholtartalma, majd mehet bele egy kis paradicsompüré, annyi kb. mint a darálthusi. Sózd, borsozd, a főzési idő vége felé adjál hozzá mélyhűtött borsót vagy konzervborsót. Alacsony tűzön főzd a ragut kb. 30 percig, lényeg, hogy elfője a levét, ne maradjon túl nedves. Közben kockázz fel egy lecsöpögtetett mozzarellát. Ezzel kész is vagy a hozzávalók előkészítésében.

 

arancini rizsgolyó

Fotó: Stuart Spivack

 

Így formázd az aranciniket: Vegyél egy „maroknyi” rizst (ha bevizezed a kezed, kevésbé fog ragadni), lapítsd le és a közepébe tegyél ragut és sajtot. Készítheted mozzarellával és gépsonkával is. Formázz golyókat vagy csúcsos formákat (az eredeti receptben ez van), és ügyelj, hogy jól be legyenek „zárva”, hogy sütés közben ne folyjon ki a töltelék. Panírozd be duplán, majd hagyd pihenni fél órát a hűtőben, ha ez letelt, süsd ki őket bő forró olajban. Az elkészítésről találhatsz itt videót (olaszul, én kicsit másképp készítem, ott eredeti szicíliai recept alapján nem tojással paníroznak, hanem lisztből és vízből készült keverékkel helyettesítik, és utána teszik bele a morzsába).

 

Még pár olasz recept maradék rizshez:

 

  •  Riso al salto: Ez a ropogós finomság egy eredeti lombardiai recept, melyet kifejezetten a maradék rizs felhasználása miatt találtak ki. Így készítsd: a rizshez szórjál parmezán sajtot és ha szükséges, még egy kis sót, jól keverd össze. Egy lapos tányéron vagy sütőpapíron formázd a rizst kör alakúra, akkorára, amekkorát csak szeretnél, lehet több darab is. Egy serpenyőben forrósíts vajat (ez fontos, hogy vaj legyen), majd óvatosan tedd bele a”rizsfrizbit” és közepes lángon süsd aranybarnára és ropogósra az alját, majd fordítsd meg, és a másik oldalát is pirítsd. Ha elkészült, csúsztasd rá egy tányérra, vágd cikkelyekre és ha akarod, szórd meg még egy kis sajttal.

 

 

  • Rizs és cukkini torta: igen ilyen is van! Egy finom sós torta, amely leveles tészta felhasználásával készül. (Mindig legyen leveles tészta a mélyhűtőben, ha akciós, tárazz be belőle 2-3-at!)Egyszerű az elkészítése: vágd kockára a cukkinit, apróra vágott hagymát párolj olajban üvegesre, majd tedd rá a cukkini kockákat és párold meg, Sózd, borsozd, majd hagyd kihűlni. Keverd össze a maradék rizst a cukkinivel, tegyél bele 1-2 tojást, hogy összeálljon, parmezán sajtot, vagy ha az nincs otthon, akkor bármilyen sajt jó. Egy tűzálló tálat bélelj ki a kinyújtott leveles tésztával, tedd bele a tölteléket és a tetejére is tegyél tésztát. Zárd le jól, úgy, hogy az alsó réteg tésztát ráhajtod a tetejére, aminek a szélét tejjel vagy vízzel bekened, és az ujjaddal rányomkodod finoman. Kenj tojássárgáját a tetejére, kicsit szurkáld meg, hogy egyenletesen sülhessen és a keletkező gőz elpárologhasson és süsd meg 180 fokon, 25-30 percig.

 

Ha nem volt túl sós a rizs, akkor desszert is készülhet belőle

 

rizspuding

Egy finom rizspuding vagy tejberizs?

 

  • Készíthetsz belőle gyümölcsrizst: keverd el egy kis tejszínnel és vaníliás cukorral. Várj egy kicsit, hogy felszívja a nedvességet és az aromákat. Adj hozzá olyan gyümölcsöt, amilyet csak szeretnél, például idénygyümölcsöket vagy fagyasztott málnát, epret, erdei gyümölcsöket. Lehet vacsora utáni desszert, de önálló kisétkezésnek is kiváló.
  • A maradék rizs pudingnak is finom: a főtt rizsbe tegyél egy kis tejet és kicsit főzd picit tovább, ügyelve, hogy ne égjen le tovább. Kevés vajat vagy margarint (kb. 2 evőkanál, a rizs mennyiségétől függ) keverj el tojássárgájával (250 gramm vagy egy bögre rizshez 4-et számolj, ha ennél kevesebb, oszd le a mennyiségeket), tegyél bele cukrot (4 kanállal vagy ezt is leosztva), ha van reszelt citromhéjat és add hozzá a kihűlt rizst. 4 tojásfehérjét (vagy amennyi a rizs mennyiségéhez kell) verj kemény habbá, és keverd a masszához óvatosan (először az 1/3-adával lazítsd fel a rizses keveréket, majd csak utána keverd bele gyors mozdulatokkal a habot). Kikent pudingformába tedd és állítsd a formákat gőzfürdőbe, azaz egy magasabb falú tepsibe önts vizet, és ebbe állítsd a pudingokat. Előmelegített sütőben 175 fokon süsd 20-25 percig. Ha nem akarsz ennyit bajlódni vele, akkor egyszerűen dúsítsd a tejben felforralt rizst margarinnal, cukorral és vaníliás pudinggal.
  • Tejberizst is csinálhatsz maradék főtt rizsből. 15 dkg rizshez adjál 5 dl tejet, forrald fel, de vigyázz, hogy meg ne égjen a tej. Adjál hozzá 1 evőkanál vajat vagy margarint, vaníliaaromát vagy vaníliás cukrot. Ha már jól felforrt, akkor pár perc múlva tegyél rá alufóliát és fedőt, húzd félre a tűzről, hogy a saját gőzében párolódjon. Közben villával kavargasd néha. Ha a nedvesség már teljesen elpárolgott, akkor tegyél bele 5 dkg cukrot. Mi a tejberizst hidegen szeretjük és cukrozott kakaóporral szórjuk meg.

 

  • A rizsfelfújt se maradjon ki a sorból: majdnem ugyanaz, mint a rizspuding, de ez nem gőzfürdőben készül. Ha marad egy bögre rizsed, akkor felöntöd tejjel, felforralod és belekeversz 2 evőkanál margarint. Adj hozzá cukrot ízlés szerint (az eredet recept ¾ bögrét írt nekem, de ezt túl soknak találtam), egy kis reszelt citromhéjat. Hagyd kihűlni, majd keverj hozzá 4 tojássárgáját, majd a felvert tojásfehérjét, és ezt is előmelegített sütőbe tedd, 175-180 fokra, 30 percre. Lekvárral ízesítheted.
  • És a végén: fahéjas-citromos rizspalacsinta. Ez is egy olasz recept, végtelenül egyszerű: keverj össze maradék rizst cukorral (300 grammhoz számolj 30 grammot), 2 tojást, mazsolát, fahéjat, citromhéjat és 60 gramm lisztet. Hagyd állni hűtőben fél óráig, majd forró serpenyőben süsd ki (csak egy pici olajat tegyél alá) mindkét oldalát

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.