Mindenhol véget értek az írásbeli érettségik. Eddig még, úgymond meg lehetett oldani akár kevés tanulással is a dolgot, mert az írásbeliken leginkább a készségeket mérik, de a szóbelire való felkészülést már nem lehet ellébecolni.

De nem csak az érettségizőknek kell tanulniuk. Közeledik a vizsgaidőszak is, vagy éppen elküldtek miket egy továbbképzésre, szükség van egy nyelvvizsgára vagy csak úgy, magunktól álltunk neki egy új dolog megtanulásának.

 

Régóta készülök egy minisorozatra, ami a hatékony tanulás témakörét öleli fel.

 

 

Mi itthon szeretünk tanulni. De tényleg. Folyamatosan új és új technikák után kutattam az elmúlt több, mint 20 évben. Előtte ösztönösen alakítottam ki a sajátomat. Talán tanárnak kellett volna mennem 😀 De ahhoz nem lenne türelmem.

Aki ismer, tudja, hogy mára már könnyen megy bárminek a megtanulása, bármilyen készség elsajátítása (akár a bútorfestés vagy kőműves munkák is, ha úgy adódna :D). és a családban a többieknek sem nehéz a tanulás már.

De hosszú utat kellett ehhez bejárnunk, mert ahányan vagyunk a családban, annyifélék is, és annyi fajta tanulási módszer vált be nekünk.

 

Talán ez a kulcsa az egész tanulási mizériának:

 

Nem vagyunk egyformák. Ami valakinek csodamódszer, az a másiknak fabatkát sem ér. Ezért ne dőljünk be a hangzatos ígéreteknek: 1 hét alatt megtanulhatsz egy nyelvet vagy ez a módszer garantáltan segíteni fog! Lehet, hogy igen, de lehet, hogy neked egyáltalán nem lesz megfelelő.

 

Először is a legfontosabb kérdés, hogy TE milyen típusú tanuló vagy.

 

Erre akkor döbbentem rá, mikor a középsőm, Roli iskolába ment, és azt hittem, hogy ugyanolyan egyszerű lesz, mint Daviddel. Ám kiderült, hogy ő az apukájára ütött és teljesen más módon képes feldolgozni az információkat, mint én vagy David.

 

Vizuális típus vagy? Csendre van szükséged? Vagy pont az ellenkezője?

 

Szerencsére hamar rájöttünk, hogy míg én vizuális típus vagyok, addig ő auditív, azaz én ránézek a szövegre vagy képekre és feldolgozza az agyam, addig Rolinak hallania kell az adott anyagot ahhoz, hogy bekerüljön a memóriájába. Akkor viszont ő hosszú távra rögzíti, már már szinte megdöbbentő módon (hónapok után is képes előhívni az adott tanult anyagot, míg én hamar lecserélem valami másra).

 

Ő lehet, hogy lassabban, de sokkal alaposabban tanul

 

És azt hiszem ő a „szerencsésebb”. Már ha lehet szerencséről beszélni a tanulás terén. Sokan mondják, hogy nekem ehhez nincs érzékem, főleg a nyelvekkel kapcsolatban. Én hiszem azt, hogy bárki meg tud tanulni bármilyen nyelvet, hiszen egyszer már sikerült. Nem? Nem is akármilyet :D, hiszen a magyar az egyik legnehezebb nyelv a világon!

 

Most azonban nem szeretném a nyelvtanulás felé elvinni a témát, talán egyszer majd részletesen írok róla, mert ez is egy szenvedélyünk (David már lekörözött, több nyelven beszél, mint én).

 

Egy teszt található a bejegyzés végén. Megcsináltattam Daviddel, és nagy volt a meglepetésem a végeredményt látva. Én azt hittem, hogy ő – hozzám hasonlóan – vizuális típus, de kiderült, hogy inkább auditív. Ezért ment neki könnyen az iskola mindvégig, mert elég volt figyelnie órán, és már majdnem teljesen megjegyezte a dolgokat. Viszont a vizuális típusra is magas pontszám jött ki, tehát hazaérve elég volt ránéznie  a könyvre és már rögzítette is.

 

 

A tanulásról szóló minisorozat első részében nézzük meg tehát, hogy ki milyen tanuló típus.

 

Hidd el, ha erre rájössz, akkor sokkal hatékonyabban tudsz bármit megtanulni! Soha többet nem gondolsz majd úgy magadra, hogy:

 

 • „nekem nem megy a tanulás”
 • „nem megy a fejembe az anyag”
 • „nekem ez magas”
 • „másoknak könnyű”
 • „soha nem leszek képes ezt megtanulni”

 

Dehogynem! A tanulás képessége eddig is benned volt, csak nem tudtad megfelelően előhívni! És az sem számít, hogy hány éves vagy! Tanulni mindig jó dolog, egy új képesség elsajátítása nem csak a munkaerő piacon emeli az értékedet, hanem frissen tartja az elmédet, tovább maradsz fejben fiatal!

 

 

Tudod, a jó pap is holtig tanul!

 

Milyen tanulási stílusok vannak tehát? Több szempont alapján különböztetjük meg őket. Először is:

 1. Vizuális típus
 2. Auditív típus
 3. Mozgásos típus

 

Lehet, hogy rád csak az egyik jellemző, de lehet, hogy akár több stílus jegyeit is magadon viseled a tanulás szempontjából. Én például régen úgy tudtam a leghatékonyabban tanulni, ha először elolvastam az anyagot, lefényképeztem a szememmel, utána pedig úgy rögzítettem, hogy visszahívtam az információt, mégpedig egy elég bizarr módon: hangosan ment a zene én pedig az ágyamon ugrálva hangosan mondtam fel, mintha felelnék vagy valakinek el akarnám magyarázni. Tehát én egyrészt vizuális típus vagyok, másrészt a motoros tanulási stílushoz tartozom.

 

A gondolkodás tekintetében pedig kétféle típust különböztetünk meg:  reflektív és impulzív típusokat.

 

Azt is fontos meghatározni, hogy ki milyen környezetben tud a legjobban tanulni. Nem mindenkinek jön be a csendben magolás. Lehet, hogy eddig ez volt a hiba nálad is? Sőt, te lehet, hogy a tanulás tekintetében interperszonális típus vagy, azaz egyedül nehezen megy a tanulás, de csoportban (vagy akár ketten is) sokkal könnyebben menne a fejedbe az információ?

 

Roli fiam is ilyen. Egyrészt ugye auditív, másrészt impulzív típus, valamint ő nem igazán intraperszonális, azaz nem szeret egymagában tanulni. Ha bárkivel megbeszélheti az anyagot (tehát hallja), akkor hihetetlen gyorsan a fejébe megy.

A környezet pedig nála változó kell, hogy legyen, egyszer itt, másszor ott, így megy a legjobban. Kellett egy kis idő, mire rájöttünk, hogy milyen az ő tanulási stílusa, hogyan tud a leghatékonyabban tanulni. Azóta megy minden, mint a karikacsapás.

 

A megfelelő környezet kiválasztása is kulcsfontosságú a tanulás szempontjából! Nem mindenkinek a csendes szoba a legjobb megoldás!

 

Nálad is meghozhatja végre a sok tanulás a gyümölcsét, ha sikerül rájönnöd, hogy melyik típusokba tartozol!

 

Van egy szuper teszt, Szitó Imre: A tanulási stratégiák fejlesztése című munkájából.

 

Most kérlek, végezd el ezt a tesztet>>

 

A teszt egyáltalán nem nehéz, csak el kell olvasnod pár mondatot, és eldöntened, hogy az öt válasz közül melyik jellemző rád.

1 = azt jelenti, hogy nem jellemző rád
2 = azt jelenti, hogy inkább nem jellemző rád, mint igen
3 = nem tudod eldönteni, talán igen is, nem is
4 = inkább jellemző rád, mint nem
5 = igen, jellemző rád

Ennek a tesztnek az alapján a következő tanulási stílusok kerülnek meghatározásra:

 1. auditív stílus
 2. vizuális stílus
 3. mozgásos stílus
 4. társas stílus
 5. egyéni stílus (csendet igénylő)
 6. impulzív stílus
 7. mechanikus stílus

Forrás: Szitó Imre (pedagógiai szakpszichológus)

Készen vagy a teszttel? Ugye nem volt nehéz?

 

Nem szereted azokat a feladatokat, amelyeken törnöd kell a fejed? Mechanikus típus vagy!

 

Kiértékelés már kicsit bonyolultabb:

 

A kérdőív skálái:

 • Auditív: 2, 6n, 8, 14, 23, 32n
 • Vizuális: 4, 5, 19, 22, 29
 • Mozgásos: 7n, 9, 12, 16, 33, 34
 • Társas: 3, 18, 20, 24n
 • Csend: 11n, 21, 25, 26n
 • Impulzív: 1n, 13, 17, 28, 31n
 • Mechanikus. 10, 15, 27, 30

Mit jelentenek ezek a számok? Azt, hogy meg kell nézned, hogy például az auditív stílushoz hozzárendelt kérdésekre hányas számot írtál. Az „n” betűvel jelzett pont értékét úgy kapjuk meg, hogy 6-ból kivonod azt a számot, amit az adott kérdésre írtál. A 11. sorszámú kérdésnél tehát, ha pl. az 5-öst írta be valaki, akkor 6–5=1 értéket kell nekünk a skálaérték számításánál figyelembe venni.

Érthető? Nem?

 • De nézzük meg pontosan. Megcsinálod a tesztet, minden kérdéshez van egy válaszod, ami egy szám 1-től 5-ig.
 • Megnézed először az auditív skálát és összeadod, hány pontod jött ki, azaz, hogy milyen válaszokat adtál azoknál a kérdéseknél.
 • Utána megnézed a többi skálát is. Az egész nem tart tovább 5 percnél.

 

Például nálam ez így néz ki:

A 2. kérdésre a válaszom 2 volt.

A 6-ra 5 pontot adtam, azaz “Jól tudok úgy tanulni, ha csak némán olvasva átveszem a leckét.” ami ugye nem igazán jellemző az auditív stílusra. A kiértékelés szerint itt szerepel egy “n” betű, ami azt jelenti, hogy 6-ból ki kell vonnom az általam adott értéket, ami 5, azaz a pontszám: 6-5=1

A 8. kérdésnél 5 pontot adtam, a 14-nél 2-t, a 23-nál 1-et, a 32 kérdésnél szintén “n” betű szerepel, azaz mivel 5 pontot adtam, így 6-5=1.

Az auditív skálán összesen 12 pontot értem el.

 

Nézzük a vizuális skálát: itt a 4, 5, 19, 22, 29 számú kérdések a mérvadók.

Nálam ez így alakult: 5+5+5+5+4=24 pont. Tehát egyértelműen vizuális típus vagyok.  És így tovább, végigszámolod az összes stílust.

 

Így már érthető?

 

Az egyes skálaértékeket pedig akkor tudjuk megfelelően összehasonlítani, ha átlagokkal számolunk, tehát:

 • az auditív  típushoz 6 szám tartozik, ezért a végösszeget osztjuk 6-tal (tehát nálam pl. auditív: 12:6=2)
 • a vizuális típushoz 5 szám tartozik, ezért a végösszeget öttel osztjuk. (vizuális: 24:5=4,8)
 • és így tovább…

 

Sikerült megtalálni a tanulási stílusodat?

 

Vagy akár többet is, ami Rád jellemző? A következő cikkben bemutatom, hogy hogyan érdemes tanulnod, hogy a leghatékonyabb legyél!

Majd a sorozat többi részében egyesével átvesszük a tanulási módszereket és technikákat, a tudományosoktól azokig, amik kevésbé azok, de ez nem jelenti azt, hogy ne működhetnének 😉

Ezekből csemegézünk majd:

 • Cornell-módszer
 • Feynman-technika
 • Lozanov módszer
 • MURDER-módszer
 • PQ4R módszer
 • Pomodoro technika
 • Tanulókártyák

 

Az elmetérkép egy hasznos eszköz a tanuláshoz

 

Alternatív módszerek:

 • Agykontroll
 • Brain Sync
 • Meditáció
 • Kineziológiai gyakorlatok
 • Elmetérkép

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!