Hamarosan itt van a szóbeli érettségi és a vizsgaidőszak réme is fenyeget. Ám ahogy az előző, tanulásról szóló cikkben is megjegyeztem: tanulni soha nem késő, bármikor elsajátíthatsz egy új készséget vagy beiratkozhatsz egy tanfolyamra.

Viszont a vizsgákra felkészülni elég stresszes dolog, még akkor is, ha előtte folyamatosan tanul az ember. Ha meg nem, akkor pláne!

Mivel az intenzív tanulás időszakában az agy ilyenkor nagyobb megpróbáltatásnak van kitéve, fontos, hogy olyan ételeket és italokat fogyasszunk, amelyek serkentik a működését.

 

a tanuláskor szükség van az agyműködés serkentésére

 

Akkor igyunk energiaitalokat nyakló nélkül?

 

Inkább ne! Már nem újdonság, hogy az energiaitalok a központi idegrendszerre hatnak és túlzott ingerlékenységet, szívritmus problémákat és álmatlanságot okoznak.

Ez utóbbi először lehetne akár jó hír is a tanulni vágyóknak, mert azt gondolhatják, hogy kevesebb alvással több idő jut a tanulásra, de jó tudni, hogy ahhoz, hogy a megtanult anyag a rövidtávú memóriából átjusson a hosszútávúba, megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra van szükség.

 

Azért sem jó, ha túltolod a serkentőket tanulás közben,

 

…mert utána hiába szedsz nyugtatókat, altatókat vagy nyúlsz alkoholhoz, hogy el tudjál aludni, mindezek gátolják az előbb említett memóriák közötti átíródást, tehát kimondottan kerülendők.

 

Energiaitalok helyett inkább maradj a teánál vagy limitált mennyiségű kávénál!

 

Tudtad, hogy a kávéról megállapították, hogy aktivizálja az emlékezőképességet?

 

Az amerikai John Hopkins Egyetem kutatócsoportja egyetemisták kávéfogyasztás utáni eredményeit vizsgálta és egy teszt során megállapította, hogy a kávét fogyasztó csoport sokkal jobban teljesített, mint azok, akik nem ittak kávét. (forrás: eduline.hu) De a kávéivást se vigyük túlzásba és este 6 után már ne fogyasszunk koffeintartalmú italokat!

 

Jó megoldás lehet kávé mellett teát inni,

 

…mely hatásmechanizmusában nagyon hasonlít a koffeinre, csak nem annyira „szívpörgető”. A teának számos jó tulajdonsága is van:  feszültségoldó és agyserkentő. A zöld tea fogyasztása azért előnyösebb, mert felszívódása egyenletesebb, kiegyensúlyozottabb, hosszabb ideig tart, valamint koffeintartalma alacsonyabb. (forrás: hazipatika.com)

 

Az egyik legfontosabb dolog a tanulás során a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel.

 

Ám ne felejtsük el, hogy a kávé vízhajtó hatású, ezért ne számítsuk a napi folyadék mennyiségbe bele, sőt! Igyunk sok vizet tanulás közben is, és ha lehet, hanyagoljuk a cukros üdítőket.

 

Az áfonya tanuláskor is jól jön!

 

Mit igyunk még a víz mellett?

  • Nagyon jó hatása van  az áfonyalének, ami élénkíti az agy vérellátását.
  • Az ananászlé, a magas C-vitamin és mangán tartalmával segíti sok és hosszú szöveget tanulását.
  • A sárgarépalé is javítja az emlékezetet, mert élénkíti az agy anyagcseréjét.
  • Egy jó limonádé, szőlőcukorral és friss citrommal (a C-vitamin tartalma miatt) frissít és serkenti a felfogó képességet, a szőlőcukorról meg köztudott, hogy az „agy tápláléka”.
  • A már említett zöld tea is jó megoldás lehet, de ne felejtsük el, hogy van koffeintartalma!
  • Ginzeng tea
  • Kaphatók különböző memóriateák is gyógynövény szaküzletekben, de akár mi magunk is nevelhetünk az otthonunkban egy szuper memóriaserkentő gyógynövényt!

Bacopa monnieri: az agyserkentő csoda (A kép forrása: http://www.akvaarioon.fi)

 

Van egy “csodanövény” a tanulás terén, amit úgy hívnak, hogy brahmi, más néven Bacopa monnieri.

 

Ez a növény elősegíti a figyelem, a munka- és rövidtávú memória, döntéshozatal javulását, valamint a memória megszilárdulását és növeli információfeldolgozás sebességét.

 

Otthon cserépben is nevelhető, én is tervezek pár Bacopa monnieri palánta vásárlását. Már csak azért is, mert arról is híres, hogy erősíti és táplálja a hajat.

 

Ha nem szeretnéd otthon termeszteni, akkor kapszulában is megveheted, mint például ebben a szuper agyserkentő készítményben: 

 

Az evés terén, a hatékony tanulás érdekében, a legfontosabb

 

…a jó minőségű szénhidrátokban (pl. teljes értékű gabonafélék, főzelékek, gyümölcsök) gazdag étkezés, hogy a leghatékonyabban érhessük el a szellemi teljesítőképességünk maximumát.

 

Az agy számára értékes szőlőcukorhoz friss gyümölcsökből, zöldségekből juthatunk, de érdemes por alakú szőlőcukorból is betárazni. Ezt keverhetjük müzlihez, zabkásába vagy akár gyümölcsjoghurtba is.

 

 

Mit együnk még?

  • Sok friss zöldség és gyümölcs. Főleg a már említett áfonya mellett a szőlő, ami amerikai kutatók szerint látványos mértékben javítja a memóriát és növeli a tanulás hatékonyságát.
  • Gabonafélék
  • Mogyorófélék
  • A már említett sárgarépa nyersen is fogyasztható, lereszelve akár, de kicsit megpárolva köretként is optimális választás.
  • Az avokádóról ismert, hogy a rövid távú emlékezet ásza.
  • Ha túl stresszesek vagyunk tanuláskor, akkor érdemes egy kis nyers karalábét vagy káposztát rágcsálnunk, mert csökkentik a pajzsmirigy aktivitását, így enyhítik az idegességet. Vigyázat: ha bármilyen pajzsmirigy probléma lehetősége fennáll az esetünkben, akkor viszont ne együk ezeket az ételeket főzés nélkül, mert golyvaképző hatásúak.
  • Néhány kocka jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládé is segíthet.
  • Sokaknak beválta halolaj kapszula fogyasztása is. De még jobb, ha friss halat is beiktatunk az étrendünkbe. Oké ez mondjuk egy albiban macerás. De vehetünk fagyasztott filét is, amit gyerekjáték kisütni, főleg, ha előző nap nem felejtjük el kivenni a fagyasztóból. Hogy ne felejtsük el, szedjünk halolaj kapszulát 😀

 

a szójabab tartalmazza a legtöbb és legértékesebb lecitint

 

Sokan a lecitin kapszulára esküsznek, hiszen bizonyítottan növeli a koncentráció képességet.

 

De ezeket az ételeket is ajánlatos nagyobb mennyiségben fogyasztani, mert jó lecitin források:

  • a szójabab, mert ez tartalmazza a legtöbb és legértékesebb lecitint
  • tojássárgája
  • hüvelyesek: babfélék, lencse, borsó
  • máj
  • búzacsíra, teljes kiőrlésű búza (bár ezekkel vigyázzunk, egy következő cikkben kifejtem, hogy miért)
  • diófélék (földimogyoró, dió, mandula stb.)
  • növényi magvak (pl. lenmag, napraforgó mag)
  • kukorica
  • élesztő

(Forrás: webbeteg.hu, hazipatika.com, eduline.hu)

A következő időszakban megosztunk veletek pár tippet,

 

…hogy milyen ételeket érdemes főznötök, ami gyorsan megvan és nem kell konyhai talentumnak lenni hozzá!

 

Még egy utolsó gondolat, Lia előző cikkével kapcsolatban (Amikor újból megfogadod, hogy soha többé nem iszol…avagy a másnaposságról):

néhány egyetemista fiatalember felfedezte, hogy ginzeng fogyasztása után „jobban hat a pia”, azaz nem másnaposak annyira, kevesebb is elég, nem fáj a fejük utána.

 

Tippek amik még segítenek:

Túlélőtippek vizsgaidőszakra

Még több tipp: https://nagybetuselet.hu/2017/05/29/tippek-az-eredmenyes-es-hatekony-tanulas-erdekeben/

Ami még fontos: Te tudod, hogy milyen tanulási stílusban vagy a legjobb?

 

Érdemes ezt is kipróbálni 😀 ! Neked vannak tippjeid? Oszd meg velünk kommentben vagy a facebook oldalunkon!

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.