Az előző cikkben azt taglaltuk, hogy milyen ételeket és italokat célszerű fogyasztani a vizsgaidőszak alatt. Most nézzük meg, hogy még milyen egyéb praktikák segíthetnek abban, hogy még jobban tudjunk tanulni.

 

Elsőként említsük meg a mozgás fontosságát

 

Oké, nem szeretsz futni. Annyi a tanulnivaló, hogy nem szívesen áldoznál fel egy percet sem, pláne nem arra, hogy nekiállj valamit mozogni, ha egyébként sem szoktál.

 

De érdemes átgondolni, hiszen egy egészen kevés sport is nagyon sokat segít a koncertráció képesség növelésében!

 

Ez a saját tapasztalatom is. Mindegy, hogy milyen mozgásformát választasz: menj el futni 20 percet, vagy bringázz egy kicsit, vagy kapcsolj be a YouTube-on egy ingyenesen elérhető fitness csatornát és tornázz egy kicsit.

 

😀 ne aggódj, már sokkal jobb tornavideók is megtalálhatók a videómegosztó portálokon, ráadásul ingyen! (giphy.com)

 

Vannak már 8-10 perces videók is, tényleg nem mondhatod, hogy nincs ennyi időd!

 

Utána egy gyors zuhany és úgy érzed, hogy kicseréltek, az agyad is jobban fog majd! De ha tényleg nem tudod rávenni magad a sportolásra (de azért ugye megpróbálod??), akkor is bizonyos időközönként kelj fel, menj pár kört, nyújtóztasd ki magad! Nyisd ki az ablakot, szívj friss levegőt, igyál egy pohár vizet! Vagy ezek közül fogyassz bármit: Ezt edd és idd a tanulás ideje alatt, hogy jobban fogjon az agyad!

 

Még egy érv a mozgás mellett: a fokozott aerob jellegű mozgás amellett, hogy stressz csökkentő hatású és csökkenti az alvásigényt is. Ez azért jó, mert bár időt pazarolunk rá, de mégis megéri, hiszen kevesebb alvással is kipihentebbek leszünk, és így az információ könnyebben átíródnak a hosszútávú memóriánkba, ahogy azt az előző cikkben már említettem. (forrás: webbeteg.hu)

 

Bátrabbaknak ajánlom: próbálják ki, hogy reggelenként 5 percig fejen állnak! 😀

 

 

Tényleg hatásos! További tippek ezzel kapcsolatban egy korábbi cikkünkben: Vizsgaidőszak: túlélőtippek, 1. fejezet

 

Ezeket is próbáld ki:

  • Párologtass rozmaring vagy mentaolajat, tehetsz hozzá akár valamilyen citrusos illóolajat is. Igazán élénkítő a hatásuk!
  • Viszont a mentából ne tegyél túl sokat, maximum egy cseppet, nehogy csípje a szemed.
  • Az olajak masszírozásra is nagyon jók, 1-1 csepp rozmaring vagy mentaolajjal finoman masszírozd meg a halántékodat, ha már úgy érzed, hogy semmi sem megy a fejedbe, meglátod milyen jó hatással lesz rá!

 

Fontos még megemlíteni a megfelelő testtartást!

 

Akár ülve tanulsz, akár állva vagy ugrálva (lásd az egyik korábbi cikkünket a témában: Tanulás mesterfokon – neked is menni fog!)

 

forrás: giphy.com

 

Még egy tipp: a vizsgaidőszak előtt ellenőriztesd a szemed.

 

Nem romlott? Jó még a szemüvegedet vagy újra van szükség? Vagy lehet, hogy eddig nem kellett, most már igen? Ne ezen múljon a hatékony tanulás!

 

Hallgass zenét!

 

Ugyanis a jól megválasztott zene segít feloldani a vizsgák miatt érzett szorongást és feszültséget, így meggátolva a memóriát erősen tompító kortizol nevű stresszhormon felszabadulását. (forrás: vs.hu)

 

Hamarosan jönnek a tanulási módszerek bemutatása, melyekről itt beszéltem (Most éppen tesztelés alatt vannak 😀 )

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!