A napokban olvastam a wmn.hu-én D. Tóth Kriszta mókás cikkét arról, hogy hogyan tanulta meg a lánya A walesi bárdok című költeményt.

Azért is tetszett az írás, mert teljesen egybevág a mondanivalója a blogban már többször előforduló tanulási módszerekkel, melyeket mi is gyakorolunk.

Meg is osztottam veletek egy tesztet arról, hogy milyen tanulási típusba tartoztok, és hogyan tudjátok a legeredményesebben a magatokévá tenni információkat, melyik számotokra a legjobb tanulási stílus.

Tanulás mesterfokon – neked is menni fog!

Tóth Kriszta bejegyzése után azért felmerült bennem, hogy a lánya 12 éves, az én középső fiam is…Hm..Hm..

Neki nem kell megtanulnia? Biztos mondta volna…

Lehet, hogy Lola 12 évesen már hetedikes…

  Aha,  ez lehet a megoldás!

 

Közben kitört az őszi szünet

 

Ma reggel éppen gyújtok be és a tavalyi füzetekből pont a fiam magyar füzete került a kezembe. Mi nem tartogatjuk a füzeteket évekig vagy akár évtizedekig, mert már a nagyfiam után tudom, hogy soha nem fogjuk őket újra fellapozni (esetleg az elsős füzetekből tettem el 1-2-t és a viccesebb fogalmazás füzetekből). Szóval a következő fűtési szezonban eltüzeljük őket.

 

1. óra: memoriterek – olvasom

 

Ez egy Isteni jel! – gondoltam és megkérdeztem:

Nem adtak fel az őszi szünetre memoritert?

Dehogynem, – hangzott a válasz –  A walesi bárdokat!

 

Na szép eset. Oké, még csak kedd van, de akkor is, mikor akart nekiállni ez a gyerek?

 

Közben a háttérben a hangfalakból elkezdett búgni Sinkovits Imre hangja, ahogy a verset szavalja… A férjem poénkodott, pedig ő nem is olvastam a wmn-es cikket. 😀

 

 

Hát akkor rajta fiam, tanulj meg 6 versszakot, én meg nekiláttam elkészíteni az ebédet – paprikás csirke lesz a menü. Feltettem dinsztelni a hagymát és benéztem a fiamhoz, mi újság.

Persze ott ragadtam, hiszen említettem nektek a tanulási teszt  cikkében, hogy ő társas és auditív típusú tanuló, így a végén már együtt tanultuk a verset és értelmeztük a „pártos honfivért”.

 

Megyek vissza a konyhába, hoppá hoppá, mi ez a szag…

 

Ja, a hagyma. Szénné égett. Még szerencse, hogy a cserépkálya begyújtása miatt éppen a szellőztetős fázisban vagyunk. Erről nemrégen írtam:

Mikor majdnem levágtam baltával az ujjamat

Gyorsan kivittem az edényt a kertbe, remélve, hogy a szomszédok nem hívják ki a tűzoltókat, aztán replay…

 

 

Gondolom, amíg ezt a bejegyzést körmölöm, éppen a csirke ég oda 😀 Nektek volt a héten konyhai katasztrófátok? Meséljétek el kommentben!

 

De hogy ne legyen ilyen “hiábavaló” ez a bejegyzés, nézzük meg, hogy mitől lesz a paprikás csirkének finom szaftja. Nem, nem a csirkepaprikásról beszélek, amit tejföllel behabarunk a  végén, hanem a paprikás csirkéről.

 

Persze ez nem pörkölt, így a hús sem kerül megpörkölésre az elején, ezért soha nem lesz olyan szaftja, mint egy valódi sertéspörinek, de azért nem kell, hogy híg lé legyen a husi mellett, miután tálaljuk (rafináltabb szakácsok étkezési keményítővel sűrítik be, ha elrontanák).

 

Tudtad, hogy:

 

…jobb, ha nem olajban, hanem zsírban dinszteled a hagymát?

…nem kell sok hagyma? (attól csak édes lesz a paprikás csirke vagy akár a pörkölt is)

…nem szabad alá sok vizet önteni? A hús majd kiereszti a levét, attól lesz finom! Néha azért nézz rá és pótolj egy kis vizet, ha szükséges. Jut eszembe, kimegyek, megnézni, mi a helyzet…(megúszta)

…jobb, ha lassú tűzön párolod a húst?

…egy kis paprika és paradicsom sem árt neki?

…ha csak csirkemellből készíted, akkor nem lesz soha sűrű szaftja? Ha nem is szereted a csontos húst, akkor is tegyél mellé egy kis csontot (pl. olcsón lehet kapni csirkemellcsontot), max. kidobod a végén belőle.

 

Na még magamnak is meghoztam a kedvet, hogy csináljak egy valódi sertéspörköltet, úgyis akciós a lapocka több nagyobb üzletben is. Akkor majd leírom a pontos menetét az ifjabbaknak, akik még nem főztek pörköltet.

 

Bár mi biztosan nem esszük akkor meg a napokban, nem szeretek egyforma ízvilágú ételt tálalni pár nap eltéréssel, így befőzöm házi konzervnek, a külföldi egyetemen senyvedő nagyfiamnak vagy akár később magunknak, ha egy nehéz nap után finom házias kosztra vágynánk, de gyorsan 😀

Készétel konzervek gyártása otthon? Lehetséges!

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!