Egy hét múlva itt a karácsony, na meg közeledik a szilveszteri buli is, mindenki vidám (legalábbis akinek nem kell az utolsó napokban is ajándékokért rohangálnia) és élvezi a békés adventi időszak utolsó vasárnapját.

Ám rengeteg egyetemistának ez az időszak nem pont az áhítatról és nyugalomról szól, hiszen elkezdődött a vizsgaidőszak!

 

vizsgaidoszak-tanulni-kell

Van az a pillanat, amikor már nem halaszthatod tovább a tanulás elkezdését! (forrás: giphy.com)

 

Íme néhány túlélőtipp, hogy eredményesen zárd a vizsgaidőszakot!

 

  1. Halogattál, oké. De most már ne tedd! Ha eddig nem csináltad volna meg: készíts listát a teendőkről és tanulnivalókról

 

tanulás vizsgaidőszakban

(Forrás: demotivalo.net)

  1. Ellenőrizd, hogy meg van-e minden anyag, de ha hiányzik egy-két jegyzet, akkor lehetőleg ne facebookon próbáld beszerezni. Észre sem veszed és ott ragadsz, több időre, mint szeretnéd.
  1. Erről jut eszembe, ha már nekiláttál a tanulásnak, kapcsolj ki minden zavaró tényezőt! Kapcsold le a wifit a telefonodon is, hogy ne jelezzen a facebook stb. folyamatosan, hogy ne nézegesd 2 percenként. Ha notebookon tanulsz, akkor erre az időre be is kapcsolhatsz valamilyen weboldalblokkoló programot, ha nem bízol magadban. (Miután elolvastad ezt a bejegyzést, aktiválhatod is 😀 )
  1. Már tudod, hogy mikor lesznek a vizsgák. Készíts tervet! Te tudod, hogy milyen ütemben tudsz tanulni, próbáld beosztani a tanulnivalót és a napokat. Persze az egész simán borulhat, ha meghívnak egy buliba és másnap sem vagy formában. Közben arra gondolsz, hogy „Ej ráérünk még”, de ez csak illúzió. Lesz még buli az életedben, de ha borul a vizsgaidőszak menetrendje, később sokkal stresszesebben folytatod a tanulást!
Vizsgaidőszak alatt mondj nemet a bulira!

Forrás: kulker.hu)

  1. De azért a tanulási sorrendet nem árt, ha úgy állítod össze, hogy legyenek lájtosabb napok is, mert mi van, ha tényleg kihagyhatatlan az a buli…Legyen B terved!
  1. Használd a pomodoro technikát! Ezt a módszert egy olasz egyetemista találta ki, innen is a neve, mert egy paradicsom formájú konyhai időzítőt rendszeresített a tanulás közben. A lényege, hogy 25 percenkét beiktatott egy 5 perces szünetet. Állítólag nagyon hatásos! És ma már ilyen konyhai kütyüre sincs szükség, mert ingyenesen letölthető a pomodoro technika appja is!

 

By The original uploader was Erato at Italian Wikinews - Transferred from it.wikinews to Commons by Fale using CommonsHelper., CC BY-SA 3.0

A pomodoro technika erről az időmérőről kapta a nevét (Forrás: )

 

  1. De nem csak az a fontos, hogy mikor és mit tanulsz, tervezd meg azt is, hogy két tanulási időszak közben mit csinálsz! Ez talán még fontosabb is! Szakíts időt pihenésre és kikapcsolódásra is!

 

agytorna

(Forrás: tumblr)

 

  1. A pihenés mellett azonban iktass be egy kis mozgást is. Menj el futni (bár ebben a mínuszokban kinek van ehhez kedve), kapcsolj be egy zumba videót a youtube-on, vagy fiúk: elő a súlyzóval, ha van, vagy jöjjön néhány fekvőtámasz! Sokkal jobban fog majd az agyad utána! Aki akarja, a fejenállással is megpróbálkozhat két tétel között 😀 A napokban meg megosztok veletek egy agytorna technikát is.

 


Akár táncolhattok is egyet úgy, mint a matematikusok 😀

 

  1. Ha már a mozgásformákról beszélek: a pomodoro technika alkalmazásakor, az 5 percekben takaríts egy kicsi! Sokkal könnyebb úgy tanulni, ha rend van! De figyelj hogy a szünetben csináld és ne helyette, mert sokszor ösztönösen az ember sokszor tanulás helyett takarít és pakol, csak, hogy ne kelljen a tanulással foglalkozni!
  1. Az egyik legfontosabb tényező azonban a vizsgaidőszakban az, hogy mit és mikor eszel-iszol. Ugye nem fogsz kólán, kávén és csokin élni?

 

A következő bejegyzésben nemcsak a tanulási módszerekkel kapcsolatban adok tippeket, hanem olyan ételeket és italokat is bemutatok Nektek, amik segítenek a vizsgaidőszak leküzdésében és egy sikeres vizsga abszolválásban!

 

Tetszett a bejegyzés? Köszönöm ha megosztod és nyomsz egy tetszik gombot is vagy itt, vagy a facebook oldalunkra!