Ezt a receptet még azok is kedvelhetik, akik alapvetően nem szeretik menzás spenótfőzeléket. Igazán gazdag ízvilágú, friss és egészséges étel, ráadásul munkába vinni is tökéletes! Jól melegíthető, de hidegen is finom. Előre megsüthető, fagyasztható, egyszóval egy igazán univerzális fogás.

 

Mi az a calzone?

 

Tulajdonképpen egy zárt pizza 😀 De felfoghatjuk hústalan húsos táskának is, ha úgy gondoljuk. A ricottáról meg bizonyára már mindenki tudja, hogy mi fán terem. Állagra hasonló a mi túrónkhoz, de más eljárással készül, kevésbé savanyú és krémesebb. A ricotta  a sajt készítése során, a felmelegített tejből visszamaradt savó, amelyet újra melegítenek, s amit ebből leszűrnek, az a ricotta. A neve is erre utal: “újra főtt”.

 

Na jó, ha nem kaptok ricottát, akkor helyettesíthetitek túróval is, úgy is finom lesz a végeredmény!

 

A hozzávalók egyszerűek, egy kis gyakorlattal a tésztagyúrás is menni fog. Akkor meg miért ne készítsetek egy finom ricottás spenótos calzone-t? Főleg ilyenkor érdemes nekilátni, mikor a spenót a nagy melegben már felmagzana, szedjük hát gyorsan le!

 

Hogyan készül? Lássuk tehát:

 

Kell hozzá egy nagy adag friss spenót

 

Az sem baj, ha fagyasztott, de ne a spenótfőzelékhez való, darált “trutymós” változatot vedd meg, hanem keress fagyasztott spenótleveleket.

 

 

Tényleg sok kell belőle, mert aki párolt már spenótot, az tudja, hogy egy óriási halomból éppen, hogy a fél fogunkra elég marad a végén.

 

 

Kell még hozzá egy doboz ricotta és parmezánsajt

 

Én mindkettőből tárolok a mélyhűtőben. A parmezán (vagy Grana Padano) sajtot lereszelem és úgy fagyasztom. Kiolvasztás nélkül felhasználható, akár a tésztára is szórható.

 

 

A ricotta is fagyasztható (olyankor szoktam venni, ha nagyon akciós és ezt is bedobom a mélyhűtőbe). Viszont tudni kell, hogy a kiolvasztás után megváltozik az állaga. Szemcsésebb, nedvesebb, kvázi vizesebb lesz. De semmi baj, ebbe az ételben az egy is jó.

 

Kell még tojás, só, bors és szerecsendió

 

 

A megpárolt spenótot ki szoktam centrifugázni

 

…mégpedig a salátacentrifugával, így eltávozik belőle a felesleges nedvesség. Közben előkészítem a ricottát. Teszek bele 1 tojást, némi reszelt parmezánt (na jó, sokat), sót, borsot és egy naaaaagy csipet őrölt szerecsendiót. Vagy kettőt. Ezt ne hagyjátok ki, ettől lesz igazán finom!

 

 

Jól összekutyulum az egészet

 

 

…és tésztát gyúrok

 

Mellesleg az egész folyamatot ezzel kell kezdeni, hiszen a tésztának szüksége van időre, hogy megkeljen. Ez lehet pizzatészta, de jobban szeretem a húsos táskához való receptet, mert akkor finom puha lesz a végeredmény, nem keményedik annyira be, mint a pizzatészta.

 

A receptek:

 

pizzatészta:

  • 580 gr liszthez teszek 1 tasak sütőélesztőt.
  • Ha friss élesztőd lenne csak otthon, akkor fél kocka kell belőle. Fél deci meleg vízben futtasd fel egy kis cukorral. Kezdőknek: meleg vízbe morzsold az élesztőt és szórj rá egy kis mokkáskanálnyi cukrot. Várj addig, amíg “habos” nem lesz az élesztő és már szinte i akar mászni a tálkából, bögréből, amibe tetted.
  • Adj a liszthez 1 kis kanál sót, majd  280 ml langyos vizet. Ha a friss élesztőt használsz, akkor a fél decit vond le a folyadék mennyiségéből.
  • Dolgozd össze az egészet. Ha pizzának szeretnéd és kedveled a ropogós széleket, akkor adhatsz hozzá 1 evőkanál olíva olajat. Ehhez a recepthez erre nincs szükség.

Úgy a legegyszerűbb összedolgozni, ha az elején még nem nyúlsz bele kézzel, hanem elkezded adagolni a vizet a liszt közepében kialakított kis gödörbe, közben egy kanállal elkezded kavargatni. Amikor már nem tudod a kanalat használni, mert összeállt a liszt a vízzel, akkor válts a kézi gyúrásra. Persze a kezdetektől használhatod a kezedet, de akkor nagyon ráragad a tészta. Persze később lejön, főleg, ha jól gyúrod a tésztát, de szerintem jobb a kanalas verzió, főleg kezdőknek.

 

Szépen gyúrod a tésztát, nagyjából mindegy, hogy hogyan, rá fogsz érezni.

 

Kell neki egy kis idő, míg szép sima nem lesz a felszíne, akkor kész. Én ezért szeretek egyszerre dupla mennyiséggel dolgozni, akár dupla adagot készíteni, mert akkor a maradék tésztát kiporciózva lefagyasztom és így legközelebb időt spórolok.

Egy kelesztő tálba teszed (háztartási boltokban szinte fillérekért beszerezhető), ha nincs, akkor egy bármilyen tálba, csak tegyél fóliát a tál tetejére – vagy egy zuhanysapkát 😀 Van aki kiolajozza a tálat, én erre nem pazarlok az értékes olíva olajból. Kijön anélkül is.

 

Húsos táska tésztája:

 

  • 1/2 kg liszt
  • 1 tk só
  • 1 kis tejföl vagy joghurt
  • 1/2 kockaélesztő 1/2 – 1 dl tej+cukorban kell felfuttatni. Ha nincs friss élesztő, instant is megfelel, akkor persze nincs szükség a futtatásra, csak elég beleszórni a lisztbe, viszont ez esetben lehet, hogy szükség van egy kis plusz folyadékra

A gyúrás menete megegyezik a pizzatésztáéval. Ez egy univerzális recept, a táskába bármit tehetsz, akár csilis babot is:

Hogyan ehetjük a chili con carne-t?

Próbáljátok ki ezt a receptet is!

 

De lássuk tovább a ricottás-spenótos calzone készítését.

 

 

Ha megkelt a tészta (tehát a duplájára nőtt), egy deszkára borítom, majd 8-10 golyót formázok belőle, attól függően, hogy mekkora calzone-t akarok készíteni. Lehetnek különböző méretűek is, felnőtteknek-gyerekeknek.

 

 

10 percig pihentetem, majd kinyújtom kör alakúra egy sodrófával. Vagy borosüveggel 😀 És nagyjából kör alakúra. nem számít, hogy mennyire tökéletes vagy szép. Nem kell pizza nagyságúra nyújtani! Túl vékony se legyen, mert akkor nehéz áthelyezni a tepsire.

 

 

Az egyik felére teszek a töltelékből

 

 

Majd ráhajtom a másik felét

 

 

Utána jöhet a lezárás

 

Ez kétféleképpen történhet. Egyrészt csipkézéssel, másrészt egy villával. Mindegy, hogyan állsz neki, a lényeg, hogy ne szivárogjon a töltelék.

 

A csipkézéshez találsz egy videósegédletet a facebook oldalunkon ITT

 

 

Ez sem kell, hogy tökéletes legyen! Kit érdekel, ha csálé, nem a Mesterszakácsban fogja zsűrizni Gordon Ramsey 😀

 

Villával így csináld:

 

Lisztezd kicsit be a villát, hogy ne ragadjon!

 

A tetejére ne felejts el két kis lyukat bökni, hogy a gőz eltávozhasson:

 

 

Sütés előtt kend meg felvert tojással, hogy szép fényes legyen.

 

180 fokon 25 percig sül, illetve addig, amíg szép aranybarna nem lesz. ha elfelejtetted lekenni tojással, akkor viszont ne várd, hogy ilyen szép színe legyen 🙂

 

Spórolós tipp: ne egy egész tojást használj, mert nem fog elfogyni, a maradék meg alig valamire jó (esetleg hozzáadhatod egy omletthez aznap este). A fehérjét tedd el a fagyasztóba, a sárgájához meg adj egy kis vizet és úgy verd fel! A tojásfehérje meg számtalan dologra jó, erről majd még mesélek!

 

 

Jó étvágyat!

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!