Idén a korábbi rossz időjárás miatt én bizony kicsit megcsúsztam a paradicsomokkal. Elvileg kiültethetők lennének már, de most még nem látom őket annyira erősnek, hogy biztosan kibírják az esetleges május közepi fagyokat, így még nevelgetem őket a pet palackban.

 

Ám addig sem henyélek, mert elkészítem az ázalékot, amiről már korábban is szó volt:

 

Kerti munkára fel! A talaj előkészítése a pet palackos paradicsomok kiültetéséhez

 

Erre majd egyrészt a paradicsomok beiszapolásánál lesz szükség (amikor kiültetjük őket), másrészt egészen a bogyóképződésig használhatjuk, két hetente egyszer. Utána azért nem, mert a nagy nitrogén tartalma miatt felfújná a sejteket és bolti íztelen genetikai csodákat gyártanánk mi is (forrás)

 

Nézzük meg most lépésről lépésre, hogy hogyan is készül az ázalék:

 

 • Először is a legfontosabb, ahogyan már írtam, a hely kiválasztása, ahol tárolni szeretnénk. Mert ez a cucc büdös. Önmagában nem, de amikor majd keverni fogod naponta-kétnaponta, akkor majd megérted, hogy miről beszélek.

 

Legelőször azt hittem, hogy rosszul csináltam valamit, hogy „megromlott”, mert olyan szaga volt, mintha megöltek volna valakit és az én vödrömben próbálták volna elrejteni. Rá is kerestem a neten: „ázalék büdös”, és kiderült, hogy valóban az, nem csak nálam

 

büdös cipő

Az ázalék még ennél is rosszabb 😀 (forrás: tumblr)

 

 • Kell hozzá egy vödör. Na meg tető (lásd az első pontot). De erre bármilyen tárgy megfelel, én 2 kisebb deszkalapot használok, amire 1-2 nagyobb követ teszek, hogy ne mozduljanak el. Mert az nem lenne jó, ugyanis akkor a meztelen csigák belemásznak és az ázalékban lelik a halálukat, ami aztán tényleg undi.

 

 • Jöhet a gazolás! Először is, csalán és pitypang ez a legtöbb kertben van.

 

De nézzük még meg, hogy mi mehet még az ázalékba:

 

 • A már említett gyógyhatású gyomnövények, mint a csalán és pitypang
 • Káposztalevél
 • Hagyma és fokhagymahéj
 • Zsurló, ha van a közelben (tea is jó)
 • Gyógy- és fűszernövények
  • Turbolya
  • Zsálya
  • Levendula
  • Kifőzött tea filterek
  • Leszűrt gyógyteából a füvek

 

Erről jut eszembe:

Tudod hány gyógynövényt gazolsz ki nap, mint nap?

 

Amit nem szabad az ázalékba tenni: üröm, petrezselyem, pasztinák, lestyán

 

Nem kell egyben mindent beleszórni, elég elkészíteni az alapot csalánból és pitypangból, azaz a vödör nagy részébe gyűjtsünk ezekből, majd öntsük fel vízzel és zárjuk le.

 

Ha másnap éppen káposztás tészta lenne a menü, akkor a külső leveleit tegyük bele a készülő ázalékba, úgyis meg kell kevernünk. Ha iszunk egy teát, akkor annak a filterét is stb. Vagy ha éppen leszálazunk egy kis kakukkfüvet a vacsorához, akkor a szárát.

 

Utána arra figyeljünk, hogy pár naponta keverjük meg.

 

Elvileg naponta kellene, bár nálam simán előfordult, hogy elfelejtettem több, mint egy hétig és így is jó lett. Úgy 2-3 hét múlva már kész is a zöld trutymós lé.

 

2-3 hetes ázalék, szűrés előtt

Gusztustalan, de annál hatásosabb! Ha elkészül és fel szeretnéd használni, akkor szűrd át! (Bár én néha ezt is kihagyom :D)

 

Addigra lassan kiültethetők is lesznek a paradicsom palánták.

 

Így ültesd el a paradicsomokat – fotósorozat

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!