Mindig kérdés, hogy a csirkemell filé vagy a csontos olcsóbb-e vagy megéri-e a faros csirkecomb. Sokan a csirkemell filére esküsznek, volt aki megpróbálta kiszámolni, hogy grammra melyik éri meg jobban például, és legtöbbször arra az álláspontra jutnak, hogy hiába olcsóbb a csontos csirkemell, a kilónkénti ára feldolgozás után ugyanannyira jön ki, mint a csirkemell filének, akkor meg miért szenvedjünk?

Igen ám, de ők figyelmen hagynak egy fontos tényezőt:

 

a csontnak és bőrnek is vannak ám rejtett lehetőségei, és még pedig ugyancsak finomak! Ez a téma mostanában jutott eszembe, mert megint akciós a faros csirkecomb. Korábban a kedvenc fórumomon (majd mesélek róla) kifejtettem, hogy hogyan éri meg ezeket a húsokat feldolgozni, természetesen akkor, ha akciósak.

 

Például a csontos csirkemellet legtöbbször 990 Ft/kg-ra akciózzák, a faros csirkecombnak a kilója most 399 Ft. A csirkemellet kifilézem egy jó éles és vékony késsel (filézőkés), és olyan darabokra vágom, amilyen ételekhez később használni szeretném:

 

A bőrt lefejtve:

  • Nagyobb szeletek a roston sütéshez, rántott csirke mellhez
  • A “nyesedéket” apróbb kockákra, csíkokra a tacohoz, csirkecurryhoz

Volt, amin rajtahagyom a bőrét:

  • Egészben (csak a csontot távolítottam el) az egyik kedvenc Jamie Oliver-féle receptünkhöz, amikor bazsalikommal és mozzarellával töltjük a bőrös egész csirkemellet és serpenyőben készül ÍGY
  • felezve serpenyős, rozmaringos-citromos csirkének
  • (És persze volt, amit csonttal együtt teszek el nagyobb darabokban a paprikás csirkéhez)

 

A faros combot szétvágom far és comb részre, lefejtem a plusz zsírt róla, és a far részről a bőrt is. A melleket és combokat bezacskóztam és mennek a mélyhűtőbe.

Ha kevés a hely, akkor néhány adagot fel is lehet dolgozni egyből, különféle módokon elkészítve lehet 1-2 napig csirkét enni, ha nagyon muszáj, nem?

 

Ám a csirkemellcsont, farrész és a bőr sem megy kárba!

 

Ki ne dobjátok! Ezeket külön bezacskózom és fagyasztom.

Hogy miért?

 

sült csirke

 

Ha csirkét sütök, akkor előző nap kiveszem a fagyasztóból a csontokat és a bőröket, és berakom kiolvadni a hűtőben. Másnap a bőröket és a zsírt, ha van, berakom egy kis olajjal sülni egy kis lábasba. Közben előkészítem a csirkét (vagy csak combokat), amiket sütni szeretnék.

Amint kiolvad egy kis zsír a bőr+csirke zsírjából, beleöntöm a tepsibe, ahol sütni szeretnék és beleteszem a csontokat is. Így kevesebb napraforgó vagy olíva olajat használok a sütéshez, mert a csirke szinte a saját zsírjában sül majd. Kis só a csontokra és irány a sütő, amit eddigre már előmelegítettem 180 fokra.

Kb. 15-20 percig sütöm, addigra elkészül a csirke fűszerezése (amit már korábban a pultra tettem, hogy szobahőmérsékletű legyen, amikor sütőbe kerül), és ráhelyezem a csontokra, amik így egyfajta sütőrácsként szolgálnak, így nem tapad oda a csirke bőre a tepsi aljához. Amikor elkészült a csirke, kiveszem, pihentetem, a csontokat és bőröket még sütöm tovább, amíg jól lepirulnak, illetve a bőrökből isteni „töpörtyűszerűség”  lesz.

 

Ti is szoktatok versengeni a finom csirkebőrért?

 

Akkor ezekért a falatokért közelharc lesz, garantálom! A csontok olyan finom ropogósak lesznek, hogy ilyenkor rá kellszólnom magamra, hogy ne egyem meg az egészet (szinte az egész elrágcsálható ), mert az a sötét alapléhez lesz.

 

Ezt általában még aznap este összedobom különösebb fakszni nélkül:

 

  • beleszórom a csontokat, amit megmentettem magam elől, ha egész csirke sül, akkor a maradék csontokat is (pl. farhát stb.),
  • felöntöm vízzel, leszedem a habját, ami nem olyan sok ilyenkor, hamar megvan.
  • Majd megy hozzá egy kis répa, zeller, fehérrépa, egész héjas hagyma (megmosva és csak a külső réteget leszedve, a lé színe kedvéért), fokhagyma és ami még van otthon (nálam a mélyhűtőben mindig van akciós zellergumó és karalábé konyhakészen bezacsizva), de nem gondolom túl a zöldségezést.
  • Só, egész bors, egy babérlevél és mehet lassú tűzön főzve akár egész éjjelre vagy amíg ébren vagyunk.

 

Az alaplé isteni lesz, millió dologhoz felhasználható, eltehető a mélyhűtőbe, de húslevesnek is jó és másnap ehető. A csontok vajpuhák lesznek, minden falat rajtamaradt hús leehető, a porcogók nyami (állítólag az ízületeknek is jót tesz), és a csont nagy része is (én szeretem a csontot 😀 ). Alig marad valami, amit kidobnánk.

 

Így megéri a faros csirkecomb és csontos csirkemell is.

 

A fogyókúrázók meg még csak véletlenül se kóstolják meg a külön sült ropogós bőrt, mert igazi diéta elleni bűntett, nagyon-nagyon finom!! Hamarosan megosztok Veletek több sült csirke receptet is!