Hogyan lehet egy darab csirkéből egy öttagú családnak 3 étkezése? Erről szól a mai bejegyzés.

David (19) bejött egyik este a konyhába, és naivan megkérdezte: “Á, húslevest főzöl? Azt úgy kell, hogy beteszed a húst meg a zöldségeket és főzöd?” – „Hát nem egészen…”- válaszoltam, és ha már így alakult, akkor elkezdtem Ádámnál és Évánál az egész sztorit. Nem véletlenül. Hiszen jövőre egyetemre megy – erről szól az egész blog -, és jó lenne ha egyre több mindent megértene, hogy hogyan lehet a konyhában varázsolni kevés pénzből.

 

Tehát a csirke története, amit kénytelen volt végighallgatni:

 

csirke

Mi legyen egy csirke sorsa?

 

Akciós volt a múltkor a friss csirke, vettem is gyorsan egy szép, másfél kilós példányt. Persze nem tanyasi csirke, de hát ez van, ebből kell gazdálkodnunk. Gondolkodtam, hogy mit készítsek belőle ez alkalommal. 2 napig törtem a fejem, aztán egyik este már tudtam: döntenem kell, mert nem tarthatom tovább a hűtőben [friss húsokat 2 napnál tovább ne nagyon tároljuk a hűtőben, hanem dolgozzuk fel, főzzük meg vagy  pácoljuk be]

 

„Megsüthetném persze egyben is, zöldségágyon, ami nagyon finom és mutatós lenne” – gondoltam, ám a körettel együtt elég magas lenne a vacsora költsége, ami ebben a hónapban nem fér bele, így nekiláttam feldarabolni.

 

Az elmúlt időben ettünk már paprikás csirkét, thai csirke curryt és sült csirkét is, így ezeket kihúztam az ötletlistából. Az idő sürgetett, így levágtam a combokat, kettévágtam alsó és felső részre, és betettem őket egy mélyhűtő zacskóba. A szárnyakat is feldaraboltam, a kicsi combokra emlékeztető csirkeszárnytövek is követték a combokat.

 

Amerikai déli (southern) rántott csirke lesz belőlük, amolyan KFC-szerű isteni finomságok!

 

Persze 2 alsó- és 2 felsőcomb, valamint 2 szárnytő még nem lenne elég egy öttagú családnak, ezért „még pótolok hozzá csontos csirkemellet, ha akciózzák” – gondoltam.

Update: holnaptól akciós is lesz a csontos csirkemell – így teljesüljön minden kívánságom! Bár ezzel a részével nincs is gond, mert általában eltervezem, hogy mit szeretnék akciósan venni, megrendelem az Univerzumtól és már érkezik is. Erről majd mesélek még, mert nagyon mókás játék!

 

amerikai rántott csirke

Szeretnéd tudni, hogy hogyan készül a KFC csirkéje? Kattints a képre!

 

A mellét kicsontoztam, de ügyeltem rá, hogy egyben maradjon, és a bőre is sértetlen legyen. Gyorsan bepácoltam olíva olajjal, kakukkfűvel és borssal, és ment vissza a hűtőbe. Így pácolva még egy napot kibír, ahogy már említettem, másnap lett belőle vacsora. A farhátról levágtam a bőrt és a zsíros részeket, ezeket is bezacskóztam, fantasztikusan finom, ropogós csirkebőr és csirketöpörtyű lesz belőlük a következő sült csirke alatt!

 

Maradt a végén farhát, szárnyak végei (2 ízületes) és a csirkemellcsont, némi kis husikával. Irány egy lábosba, vizet rá, alágyújt és készülhet is a húslevesnek ne nagyon nevezzük, de mondjuk csirkecsontleves. Nem nagy mennyiségben, egy vacsorára pont elég lesz, és talán egy alaplére is futja majd!

 

húsleves

Egy finom leves egy hűvös, őszi estén?

Kezdők számára az elkészítési mód:

 

  • Tedd a csontokat/húsokat egy lábosba (az a magas falú és keskenyebb szájú edény)
  • Önts rá hideg vizet, majd gyújts lángot alatta. Villanytűzhelyen ez nem fog menni, mármint a láng, emiatt ne aggódj, nem kell máglyát rakni. Szóval kapcsold be.
  • Lassú tűz legyen! Ne lobogjon a víz, mert akkor zavaros lesz a végeredmény! Finoman gyöngyözzön! Ez mit jelent? Picit bugyborékol, de nem nagyon. Egészen finoman.
  • Valami gusztustalan trutyi lesz a tetején. Habos izé. Erre két irányzat van. Az egyik azt mondja, hogy szedd le egy szűrővel. A másik, hogy ha elég ideig hagyod, akkor elfő. Jamie Olivert úgy tanították, hogy szedje le, így eldöntheted, ha szimpi Neked, akkor szedd te is le, ha nem, akkor ne 😀
  • Közben készítsd elő a zöldségeket. Nem nagy kaland, ne gondold túl. Pár sárgarépa, nem baj, ha a hűtő aljából (ott tartjuk a zöldségeket ugyebár) bányászod ki és már nagyon ronda, gond egy szál se, levesbe még pont jó. Pucold meg egy zöldséghámozóval, mert ki a fenének van kedve kaparni. Van aki még ezt sem teszi, csak megmossa. Pl. a Filléres konyhában is így csinálják.

 

sárgarépa

 

  • Most leszek megkövezve: ha nincs valamelyik zöldségből, nem gond. Például, ha nincs fehérrépa otthon, kit érdekel? Az olaszok se tesznek bele! Vagy ha hiányzik a zeller vagy a karalábé, semmi baj! Bár ha teli a kamrád, vagy a mélyhűtőben tárolsz pár darabot és ezeket mindig pótolod, ha fogyóban van, akkor nem lesz gond. Ha szép színt szeretnél, akkor tegyél bele egy megmosott, de nem hámozott hagymát! Csak a külső, sérült réteget szedd le! Szép színe lesz a levesnek, sáfrány nélkül is! Mehet bele még 1 fokhagyma, héjastól, pár szem egész bors és babérlevél (ezek legyenek a kamrában). Kinek van kedve teatojást elmosni? Mert ezeket ebbe szokták beletenni, de úgyis leszűrjük a végén, akkor meg? Ha van otthon krumpli, akkor hámozz meg egyet vagy kettőt és azt is dobd be a levesbe egészben. Ha véletlenül elsóztad, akkor ezzel még meg is mentheted az ételt!
  • Mikor már nincs mit leszedni, akkor bedobod a zöldségeket, sózod (módjával, de azért ne sajnáld) marad a láng takarékon, teszel rá egy fedőt úgy, hogy egy fakanalat teszel a lábos szájára, így nem fog nagyon forrni, de nem fő el a leves leve sem.
  • Megnézel egy filmet vagy kettőt, aztán kapcsold le a lángot, a fakanalat vedd ki a fedő alól, majd másnap szűrd le a levest. Persze akár egész éjszaka rotyoghat a leves a tűzhelyen, és csak reggel kapcsolod le, sokan csinálják így, de valahogy én sosem bíztam ebben 😀 nem vagyok bátor, na 😀

 

Most ezt a procedúrát megcsináltam a csirkecsontokkal,

 

…ekkor lépett be David és tette fel a kérdését, amit első körben gondolom meg is bánt közben (“miért kellett jófejkednem és jártatnom a számat, pedig csak arra lettem volna kíváncsi, hogy mi lesz  a vacsora?”), de aztán egyre érdeklődőbben hallgatta.

 

Végül, mikor megkérdeztem tőle, hogy szerinted ez neked is menne egyetemistaként? – a válasza igen volt.

 

Hiszen nem nagy kaland egy jó késsel egy csirke feltrancsírozása, amiből után 3-féle étel is nyerhető! És milyen jól is tud esni egy finom meleg leves egy ilyen hűvös, késő őszi estén! Vágd bele a zöldségeket és a farhátról, mellcsontról is sok-sok husi nyerhető. Tedd vissza az egészet a levesbe, forrald fel, és tegyél bele levestésztát, majd a végén még fagyasztott zöldborsót, főzd még pár percig és már készen is van! Tartalmas, laktató étel, így mellé elég valami egyszerű második. Vagy madárétkűeknek az sem kell. Ne gondold, hogy albérletben vagy akár a koliban nem lehet húslevest főzni! Dehogynem! Gyerekjáték az egész, semmilyen konyhai jártasságot nem igényel!

 

A levest megettük, sőt, maradt még belőle egy adag alaplé, ami szintén a fagyasztóban landolt.

 

Isteni francia hagymaleves lesz belőle! Hogy a csirkemellből mi készült? Holnap kiderül! Annyit elárulok, hogy Jamie Oliver receptje alapján, amit a 30 perces sorozatából tanultam. (Update: itt olvasható>>)

 

És, hogy mi készülhet a húslevesben főtt zöldségek maradékából? Itt kaphatsz egy tippet!