Amikor a bőre ropogós, a húsa pedig szaftos és kellően fűszeres és a mellehúsa sem szárad ki. A mai témánk egy ilyen isteni sült csirke elkészítési módja lesz.

A bemutatkozásomban és a „küldetésemben” már említettem, hogy egyrészt nagyon szeretek főzni, másrészt a legnagyobb fiam, David hamarosan egyetemre megy, önálló háztartásba kezd, de a kisebb gyerekeknél is hamar elrohan az idő és mielőtt kirepülnek a fiúk a házból, szeretném átadni nekik a főzés tudományát.

 

Így ha meg akarnak tanulni főzni, sok étel mellett a sült csirke az egyik legfontosabb étel, amit jó elsajátítani, még akkor is, ha egy egész csirke egy vagy két embernek nagyon sok lenne, de a „maradékból” többféle étel is készíthető másnap vagy harmadnap, legyen szó akár húslevesről (amit a sült csontjából főzhetsz), de nagyon finom a csirkesaláta vagy a csirkehusi tacoban és pitában is.

 

sült csirke

Egy isteni, ropogós bőrű sült csirke a vasárnapi ebéd sztárja lehet! A maradékokból pedig több étel is nyerhető

 

Sokféle sütési módszer létezik, most egy alaprecepttel kezdjünk,

 

…azon belül egy nagyon fontos módszerrel, ami ahhoz szükséges, hogy a végén a csirkénknek ropogós bőre legyen. Első számú „szabály”: tedd be a csirkét egy éjszakára a hűtőbe úgy, hogy nem feded be semmivel. Ha nem takarjuk le a csirkét, akkor szépen „megszárad”: ez az első lépcső a ropogós bőr felé. Másnap vedd ki időben, hogy szoba-hőmérsékletűre melegedjen.

 

Már többször említettem a „hamis sütőrácsot”, amit alkalmazni szoktam: vagy zöldségágyat készítek vagy csirkemell és farhát csontokat fektetek a tepsibe. Ezt azért teszem, mert ha nem érintkezik a csirke bőre a tepsivel, nagyobb az esélye, hogy nem ragad le és szakad el, és a sütés során felgyülemlő finom szaftot is hasznosíthatjuk később.

 

Lássuk a zöldség ágyas verziót:

 

A zöldségek lehetnek hagyma félbe vagy negyedbe vágva, sárgarépa és szárzeller kockák. Ha nincs szárzeller, az sem nagy baj (én akkor szoktam alátenni, ha éppen ragut – bolognai – főzök és marad még belőle), ha csak hagyma van, az is elég, de ebben az esetben csak félbevágjuk a hagymákat. Teszek mellé 1-2 babérlevelet, 2-3 gerezd fokhagymát hámozás nélkül, pár szem szemes borsot is és megsózom, majd meglocsolom egy kis csirkezsírral. Ezzel a módszerrel nem csak megemeljük a csirkét, hanem a zöldségek csodás plusz ízt is adnak a húsnak.

 

Csirkecsontos hamis rács:

 

Beledobálom a csirkecsontokat a tepsibe, sózom, borsozom, majd teszek rá egy kis csirkezsírt is és betolom a sütőbe, hogy piruljanak, amíg előkészítem a csirkét.

 

Következő lépésként készítek egy zöldfűszeres vajat:

Ehhez szobahőmérsékletű vajra van szükség, melyet tálba teszünk. Fontos, hogy ne a hűtőből vegyük ki, mert csak puha vajjal tudunk dolgozni. Adjunk hozzá sót, borsot, apróra vágott salotta hagymát vagy zöldhagymát (ha nincs egyik sem, akkor sem gond), és szárított vagy friss zöldfűszereket, ízlés szerint. Nagyon finom a bazsalikomos-oregánós, vagy a kakukkfüves és a rozmaringos verzió is. Jól keverjük össze, majd tegyük félre. Ennek a fűszervajnak az a nagy haszna  a későbbiekben, hogy beleolvad a bőr és hús közé, majd a sütés során a csirkemell húsába, amitől fantasztikusan jó íze lesz és nem engedi kiszáradni azt, így igazán zamatos és szaftos marad, nehezebb túlsütni.

 

A csirkét alaposan fűszerezzük: kívül-belül jól sózzuk és borsozzuk meg. Ne feledjük, hogy minden a jó fűszerezésen múlik, ne sajnáljuk!

 

Tömjük meg a csirke belsejét: mehet bele félbevágott citrom, zöldfűszerek és egy egész fokhagyma pucolatlanul, amit szintén félbevágunk, vagy nagyon finom az is, ha egy egész almát tömünk bele, szintén hámozatlanul. De ne feledjük, hogy ha bármilyen töltelékkel teletesszük a csirke belsejét, akkor több idő kell ahhoz, hogy teljesen átsüljön! A töltött csirke recepttel most nem foglalkozok, az már hosszabb lélegzetvételű dolog lenne, maradjuk az egyszerűbb verziónál. Ha nem szeretnél a csirke belsejébe nyúlkálni, akkor vagy vegyél egyszer használatos gumikesztyűt vagy csak a popójánal fogva tartsd a csirkét és úgy próbálj meg beledobni a hm nyílásba pár gerezd fokhagymát és beleszórni a sót, borsot és a zöldfűszereket.

Még egy ötlet, ha kevesebb időd van megsütni, akkor ne töltsd meg, hanem vágd szét a csirkét a mellcsontjánál és terítsd ki, így hamarabb átsül!

sült csirke

 

Ezután jöhet a fűszervaj: a mellehúsa és bőre közé nagyon könnyű benyúlni a mell felsőrészénél. Válasszuk el a bőrét óvatosan, hogy ne szakítsuk el, és kezdjük el beletölteni a fűszervajat, amennyi sikerül. A maradékkal pedig kenjük be a mellét és a combjait, mintha csak a naptejet kennénk a kedvesünkre a strandon. A csirke is hálás lesz érte! Szép arany barnára pirul majd! Ha semmilyen zöld fűszer nincs otthon, akkor csak simán puha vajjal kend be.

 

Ha ezzel készen vagyunk, mossunk kezet (ha hússal dolgozol, akkor minden egyes fázis után, amikor csak máshoz nyúlsz, kötelező!), majd lazán kössük össze a csirke lábait. Ne szorosan, hogy egyenletesen sülhessen át, de azért ne meredezzenek égnek a csirkelábak, ami akkor fordulna elő, ha nem kötnénk össze őket. A csirke is jobban megtartja a kötözés miatt a formáját. Van egy bonyolultabb(nak tűnő) kötözéses mód is, azt majd máskor videóban megmutatunk.

 

Szépen helyezzük el a csirkét a zöldségágyon és toljuk be a 200 fokra előmelegített forró sütőbe. Körülbelül 80-90 perc kell neki, attól függően, hogy mekkora a csirke. Az a szabály, hogy első 20 perc 200 fokon (nagyjából 7-es fokozat), utána 180-190 fokon (6-os fokozatra lecsavarva) kg-ként kb. 35-45 percre van szükség. Fontos az is, hogy a csirkét néha locsold meg az alatta felgyűlő szafttal!

 

Én kb. a sütés felénél meg szoktam óvatosan fordítani a csirkét – a bőrére nagyon vigyázva –  , hogy a mellehúsa álljon “lefele”, így biztosan nem szárad ki, mert a nedvesség tartalma a gravitációnál fogva a mellébe tódul. Hú, milyen “tudományosan” írtam le, remélem érthető 😀 Majd a sütés vége felé ismét visszafordítom, és újra ropogóssá pirul. Ez egy kicsit nehéz művelet, mert a bőr könnyen szakad, ha nagyon kezdők vagytok a konyhában, hagyjátok nyugodtan ki. Néha én is megkérdezem magamtól, hogy miért kellett??? Ha éppen elszakítom a bőrét a mellehúsán 🙁

 

Honnan tudod, hogy készen van a sült csirke?

 

Ha van húshőmérőd, akkor annyival könnyebb, hogy a combjába szúrod, és ha a csirke belseje eléri a 72-74 fokot, akkor a csirke átsült. Ha nincs hőmérőd, akkor úgy tudod megállapítani, hogy átsült-e rendesen, ha megszúrod a comb legvastagabb részét, és ha a kifolyó húslé tiszta, akkor a csirke kész. Ne felejtsd el pihentetni a húst tálalás előtt! Addig pont tudsz még a zöldségeken pirítani vagy meg tudsz teríteni!

 

Ha zöldségágyon sütötted a csirkét, akkor a megpirult zöldségeket használhatod köretként is és a szaftról se feledkezz meg! Ha akarsz a zöldségekből és szaftból készíthetsz gravy mártást is. Ha pedig csontokon sült a hús, akkor a szaftból picit vegyél ki egy tálkába, a csontokat meg pirítsd le teljesen. Vagy még aznap vagy másnap készíthetsz belőle sötét alaplevet, de akár húslevesként is fogyasztható.

 

sült csirke baconnel

A csirkét beboríthatod baconnel is

 

Ha szeretnéd és van otthon, akkor a csirkét betakarhatod baconnel. Ebben az esetben, ha már látod, hogy nagyon pirulna a bacon, vedd le róla, nehogy megégjen, és így a bőre is ropogós lesz alatta. A bacont pedig tálalhatod a csirke mellett.  Hogyan vágjuk fel a csirkét ezután? Hamarosan videóban megmutatjuk, ahol a 11 éves fiam áll neki ennek a feladatnak, demonstrálva, hogy ha neki megy, akkor bárkinek 🙂

 

A végére egy kis humor:

sültcsirke

Érdekes felvetés 😀 a kép forrása: ITT

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.