Mi minden évben ezt tesszük. Nem töltünk fél napokat a leendő karácsonyfa kiválasztásával. Megyünk, 1-2 helyen megnézzük az árakat, aztán elmondjuk, hogy Nordmann fenyőt szeretnénk, legyen magas, de karcsú, és azok közül, amiket megmutatnak, az egyik hirtelen megszólít minket, akkor is, ha nem tökéletes a “kicsike” (általában túlozunk és nagy lesz a kiválasztott helyre, ami a nappali átrendezésével keletkezik, de megoldjuk).

 

Nordmann vagy Normand?

 

Nagy a káosz ennek a gyönyörű fajta fenyőfának  a megnevezésében: normman, normann, normand vagy nordmann fenyő – ezek mindegyike rossz. Sőt, olyannyira zűrzavar kering a fa neve körül, hogy a helyes megoldást, azaz a Nordmann fenyőt alá is húzta  a nyelvhelyesség ellenőrző, hogy szerinte az Normann. Pedig nem.

Ennek a kaukázusi jegenyefenyő latin megnevezése: nordmaniana (az “Abies” nemzetiségből) és Alexander von Nordmann finn zoológusról nevezték el Nordmann-fenyőnek a kaukázusi jegenyefenyőt, a 19. században. (forrás)

 

Most, hogy ezt tisztáztuk, lássuk, mi történik a fenyővel a megvásárlása után.

 

Először is, bele kell faragni a talpba. Későn láttuk, hogy ezt a több órás műveletet ott, ahol a fát idén vettük, az árusító fiúk pár perc alatt megoldják egy stihlfűrész segítségével. De akkor mi lenne a férjem célszerszámaival: egy húsvágó bárddal és egy kalapáccsal?

 

A munka felénél

 

Szóval pár óra múlva áll a fa.

 

Bevisszük, a helyére állítjuk, kibontjuk, vizet teszünk alá. Mi ilyenkor hagyjuk egy kicsit, hadd szedje össze magát, hadd simuljanak ki az összekötés és szállítás okozta “ráncai”. 😀

Ebben a bejegyzésben már említettem, hogy mi nem kapkodjuk el a karácsonyfa díszítést:

Nem akarok december 24-én meggebedni!

Így elkerülhető az idegbaj, aminek úgyis az a vége, hogy még a fa is felborul.

 

Ha már kipihente a fa a fáradalmait, és látjuk a végleges formáját, akkor elővesszük a sövényvágót, metszőollót vagy idén, mivel már sötét lett és nem akartunk a hidegben a kerti bungiban vaksötétben tapogatózni: a konyhai ollót. Mivel a sima verzió nem működött, jött a brutál csirkecsontátvágó olló:

Ez tuti viszi a fenyőágakat is, csak a gyantát nehezebb lemosni róla (erre is jó a sebbenzin)

 

Mivel nálunk a nappali hosszabb, mint szélesebb, így egy terebélyes karácsonyfa nem nagyon férne el. Persze minden évben ilyet választunk, mert valahogyan az utcán sokkal kisebbnek tűnik a fa, mint mikor bevisszük a nappaliba.

Ez nálatok is elő szokott fordulni?

Ezt úgy orvosoljuk, hogy egyszerűen megmetsszük a fa hátulját, hogy jól neki tudjuk tolni a falnak. Idén szerencsések voltunk, mert olyan fát találtunk, ami “szépséghibás” volt, lapos volt az egyik fele, a többi meg gyönyörű, pironkodott az eladó, mi meg annyira örültünk, mert egy csomó munkát megspórolt nekünk 😀

 

Aztán csak az alsó ágakat metsszük le, majd kezdődhet a karácsonyfa díszítés

 

Nem tudom, hogy nálatok mi a szokás, de mi ebben a sorrendben csináljuk:

  1. Égősor. Ezután várunk legalább 1-2 órát, mert ha közben elromlik vagy villogni kezd, akkor legyen idő cserélni, és ne kelljen az egész karácsonyfát megbolygatni.
  2. Szaloncukor. Ilyenkor még jól el lehet rejteni őket 😉 Mindenkinek meg vannak a dugihelyei, amit persze később más talál meg hamarabb 😀
  3. Gömbök. Ennél már figyelünk egy ki szimmetriára.
  4. Apróbb díszek. Ennél a kettőnél vannak hosszabb és rövidebb szálra hagyott cérnák vagy kampók, amivel az esetleges lyukakat ki lehet tölteni.
  5. És a végén jönnek a girlandok, meg az aranyszál, amivel sokat javíthatunk a fa kinézetén, ha nem lenne tökéletes a fenyőfa.

 

A végén pedig ismét elő a metszőollóval!

 

Mert ki mondta, hogy nem lehet itt-ott lecsippenteni az ágak végéből? Utána úgysem látszik majd! A teljes fenyő díszítés után a férjem még órákig, vagy akár még másnap is képes úgy fazonírozni a fát, mintha Hajas László lenne.. Az eredmény pedig csodás.

 

Ugye nem is nagyon látszik, hogy hol lett megmetszve az ág?

 

Most persze lesz, aki azt mondja, hogy beleőrülne, ha napokig készülne a karácsonyfa…

 

De nekünk pont az a lényeg, hogy ilyenkor együtt vagyunk, élvezzük, hogy szépül a fa, de közben nem kapunk agybaszást idegbajt, mert hamar le akarjuk tudni.

Szóval nálunk mikor már állt a fa, bekapcsoltam a Karácsonyi vakáció című filmet és nekiálltunk a gyerekekkel kampózni (idén nem kötöztük fel előre a szaloncukrokat, mert nem volt időnk). Utána pedig szépen lassan megcsináltuk 2 nap alatt a díszítést és fazonra vágást.

 

Így szenteste előtt már 1 héttel élvezhetjük a karácsonyfánkat.

A legkisebb mondta is, hogy már most karácsony van!

Szóval ne aggódjatok, ha nem tökéletes formájú a fa, simán lehet rajta igazítani! Ez mindig eszembe juttatja apukámat. Az egyik évben túl későn ment fenyőfát venni, és már csak egy olyan darabot kapott, amin volt középen egy nagy rés. Sebaj, levágott hátulról egy ágat, fúrt egy lyukat és oda beillesztette. Igaz, hogy az az ágról hamarabb kezdtek el lepotyogni a tűlevelek, de sebaj! 😀 😀

 

Ha van kedvetek még karácsony témakörben olvasgatni:

 

Gasztroajándék tippeket pedig itt találhattok: 

gasztroajandek

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!