Ugye Ti sem?

 

clueless-honey-you-tried

 

Az édesanyák és háziasszonyok számára egyértelműen az egyik legnehezebb nap az évben a Szenteste napja. Sütés-főzés, esetleg még karácsonyfa állítás és díszítés titokban, az ajándékok alárejtése, majd a vacsora tálalása, mindezt mosolyogva, üdén, frissen úgy, hogy a hajtás talán már 23-án megkezdődött.

 

mézeskalács a fenyőfára

Elkészültek már a karácsonyi sütik: ez is egy jó móka a gyerekekkel, de lehet mézeskalácssütő bulit is tartani!

 

Én erre már nem vagyok hajlandó

 

Írtam már az ajándékok utáni hajszáról, gasztroajándék őrületről, a régi karácsonyokról és arról, hogy adventi naptár és édesség hegyek helyett már élményekkel töltjük az adventi időszakot. Sütit sütünk és társasozunk, kirándulni és moziba is megyünk majd.  24-re is majdnem minden kész, de kérlek ne gondoljátok, hogy valami csodabogár lennék, akinek minden könnyű. Nekem sem volt az.

 

De elegem lett a hajtós és sírós karácsonyokból

 

És olyan vagyok, hogy nem vagyok hajlandó csak lamentálni, inkább változtatok a dolgokon, ha valami nem működik vagy nem okoz örömet. Nem egyik napra lett minden egyszerű, hanem sok gondolkodás és tervezés előzte meg a mostani állapotot. Nincs nálam a bölcsek köve persze, mindenkinek más az élete, másképp szocializálódik, mások a hagyományai.

 

Ám azt mondom: ne féljetek megváltoztatni szokásokat, ha azok a számotokra nem megfelelőek, alakítsatok ki újakat, amik Benneteket boldoggá tesznek! Mert ha mi boldogok vagyunk, akkor a család többi része is az lesz – ez közhely, de valóban igaz. Így megosztok Veletek néhány ötletet, hátha van, akinek beválik.

 

karácsonyfa

forrás: giphy.com

 

Például a karácsonyfa állítási mizéria

 

Természetesen titokban kell végezni, hiszen az angyalka/Jézuska hozza. Vagy mégsem? Miért ne lehetne a fenyőfa díszítésből egy kedves családi együttlétet varázsolni, ha már nagyobbacskák a gyerekek? Így is nagy élmény marad a számukra, ha 24-én megjelennek az ajándékok, akkor miért szenvedjünk még ezzel is 24-én? Erről már említést tettem a régi karácsonyok réme című bejegyzésben, de hátha lemaradtatok róla. Szóval:

 

Olaszországban például sokan már december 8-án felállítják a karácsonyfát

 

fenyőfa

 

Mi is korábban állítunk, persze nem holnap, mert még közel s távol sehol sem kapható fenyőfa, és mégse mehetek ki a közeli erdőbe fát vágni 😀 Mert mi szeretjük az igazi fenyőfát (persze egy műfenyővel minden sokkal egyszerűbb lenne, de az számunkra nem az igazi)

De az is olyan jó érzés egyébként, hogy ezáltal meghosszabbodik a karácsonyi fíling és nem csak a tömött üzletekben láthatunk karácsonyfát, hanem az otthonunkban is. Persze nem kell egyből nekiugrani a díszítésnek a vásárlás napján, aztán meg a végén már idegeskedni, mert összegubancolódott az égősor, borul a fa és nincsenek meg a kampók!

 

Egyszer majdnem így jártam...

Egyszer majdnem így jártam…

 

Oszd fel a teendőket részfeladatokra:

 

  • Már most vedd elő, hozd le a padlásról, hozd fel a pincéből az égősort
  • és ellenőrizd (nehogy úgy járj, mint mi), hogy ég-e, vagyis még a szétszedés előtt dugd be a konnektorba.
  • Ha nem ég, akkor jöhet a sakkozás, hogy vajon melyik égett ki, van-e pótégő vagy venni kell-e újat.
  • Ha minden oké és tavaly nem gondosan csomagoltad el (én csak behajigálom a dobozba), akkor kezdődhet a játék: próbáljuk kibogozni idegbaj nélkül.

 

Egy másik nap nézzük meg, hogy vannak-e kampók a szaloncukorhoz.

 

Ha nincsenek, akkor döntsük el, hogy veszünk-e vagy idén kötözzük őket. És vegyük meg a szaloncukrot is, figyelem ma még akciós a pennyben! Mi már megvettük, de csak egy részét, mert először mindig kóstolunk, pl. a rumos-kakaós nem olyan finom, tavaly jobb volt. A marcipános oké, persze tudom, hogy marcipánt sose látott, viszont egy kicsit kemény. A zselés és kókuszos jobb, a többiről nem tudok nyilatkozni, mert a tejkaramellásat nem árazták le, azt majd később veszek, mert még magamban sem bízok 😀

 

Persze választhatunk exkluzívabb szaloncukrot is, sőt még van idő saját készítésűre is. Bár azt jobb jövőre elkezdeni, amikor az idei papírt félreteszed 😀 Mi minden évben készítünk vajkaramellát Orsi receptje alapján – isteni finom és pofonegyszerű, próbáljátok ki! – de azt nem tesszük a fára, hanem csak úgy eszegetjük és ajándékba adjuk (recept itt)

 

Szóval vedd meg a szaloncukrot és amit a karácsonyfára szánsz, dugd el

 

Egy másik nap aztán fel lehet őket kampózni és egy seprűnyélre akasztani akár. Persze ne arra, amit használsz, bár ez jó indok arra, hogy pár napig ne kelljen seperni, ha mondjuk utálod 😀

 

karácsonyfa

Ki mondta, hogy karácsonyfát állítani könnyű? Főleg titokban, amikor gyorsan kell csinálni

 

Újabb nap, valamikor a jövő héten: vedd meg időben a fenyőfát

 

Ez azért is jó, mert ilyenkor, első vásárlóként még alkudni is tudsz, amit a nagy dömpingben már nem, viszont a végén megint igen, de akkor már csak a csúnyácskák maradnak. Egy másik napon aztán jöhet a befaragás és a helyére állítás, esetleg kikötözés. Nem, nem kell még aznap feldíszíteni! Ha borulna, akkor inkább boruljon a díszek nélkül. Ha 1-2 napot kibírt állva, akkor jöhet az égősor. Ha van még energia aznap munka után, akkor a szaloncukrok is. Másnap a gömbdíszek és girlandok. Mint egy festő: ő sem egy nap festi meg a vásznat, sokkal jobb elfordulni tőle, a sarokba állítani a képet és később újra ránézni, az ember észreveszi, hogy hol javíthat rajta stb.

 

Így van ez a karácsonyfával is

 

Idegbaj nélkül, minden nap egy kicsit több díszt tenni rá. 2-3 nap alatt abszolválhatjuk azt, amit alap esetben pár óra alatt, 24-én tennénk sietve, fáradtan. Így sem veszítjük el a feldíszített fa varázsát, mert akárhányszor este felgyulladnak az égők, újra és újra átélhetjük az élményt és csodálhatjuk a karácsonyfát a teljes pompájában; csak ahogy már említettem: kicsit tovább, mintha 24-én díszítenénk.

 

karácsonyfa díszítés

Nem kell, hogy fárasztó legyen a karácsonyfa díszítés!

 

És, mint minden évben, idén is megfogadom, hogy szépen teszem majd el a díszeket és az égősort 😀 Jelentem: a kampókat már sikerült tavaly összecsomagolnom, így azokkal nem kell bajlódnom. Minden készen áll arra, hogy megjelenjenek az első fenyőfa árusok. A bódékat már láttuk!

 

Holnap adok ötleteket arra vonatkozóan, hogy hogyan süss-főzz előre, hogy ne gebedj meg 24-én a konyhában sem, de mégis azt az érzetet keltse az ünnepi vacsora, hogy frissen tálalta fel egy mesterszakács. Update 2: íme a karácsonyi főzés segítő bejegyzés: https://nagybetuselet.hu/ne-legyel-konyhaszolgalatos-karacsonykor/

 

Tetszett a bejegyzés? Köszönöm ha megosztod és nyomsz egy tetszik gombot is vagy itt, vagy a facebook oldalunkra! Gasztroajándékot készítenél? Itt Lia ad pár tippet>>

 

A fotók forrása: pixabay.com, giphy.com, tumblr,