Az idei időjárás eddig eléggé kibabrált velünk, de most talán végre tartósan bejött a jóidő. Épp ezért én is ezerrel belevetettem magam a kertészkedésbe, magamhoz képest jócskán megkésve. Máskor április elején már kész dzsungel vett körül. Mivel nekem nincs olyan szépséges kertem, mint Eszternek, csak egy 4 négyzetméteres erkélyem, így itt élem ki a földtúrási vágyaimat.

 

Higgyétek el, sokkal többre elég ez, mint elsőre gondolnátok!

 

Persze itt előrelátóan és okosan kell tervezni, sokszor le is kell mondanunk egy-két ötletünkről, de azért sok lehetőségünk van a hely maximális kihasználására. Manapság szerencsére elég “menő” az urbánus kertészkedés, úgyhogy a gyártók is gondolnak ránk.

 

Nekem a legnagyobb találmány a korlátos cserép,

 

…amióta ezt felfedeztem 3 évvel ezelőtt a Kik-ben, megduplázódott az erkélyem kapacitása. Létezik egymásra rakható cserépkészlet is, és a falfelületeket is jól kihasználhatjuk. (Mondjuk nálunk olyan marha nehéz fúrni kintre, hogy a Férj nem nagyon örül ennek az opciónak 😛 )

Korlátra rakható cserép – megváltás az erkélyen kertészkedőknek

 

Annyit, olyat és úgy ültessetek, ahogy tetszik.

 

Aztán majd úgyis elválik, hogy mi az ami szeret nálatok (ugyebár nagyon sokat számít az erkély fekvése, hogy mennyit éri a nap és mikor), mi az amivel nektek van kedvetek és időtök foglalkozni.

Mindenhonnan azt hallottam, hogy epret aztán minden botanikai analfabéta tud nevelni, azzal semmi gond, csak él és terem. Ehhez képest én három éven át képes voltam elszúrni, 10 szem ha termett rajtuk. Mármint nem egy évben, hanem összesen! 😛 A bazsalikommal ugyanez, a saját termesztésű mindig tiszavirágéletű volt.

 

A legfontosabb, hogy nektek jó legyen, boldogan menjetek ki a növénykéitek közé,

 

…és örömmel foglalkozzatok velük. Ez itt egyértelműen nem a haszonról szól, valószínűleg többet költök rá, mint amennyi megtérül, sosem mertem még utánaszámolni.

 

Első években még nagyon azon voltam, hogy csak ehető, “hasznos” növényeket ültessek.

 

Most, hogy a 7. balkonkertészeti szezonomat kezdtem, már rég túl vagyok ezen a felfogáson, és van minden, ami tetszik. Régen haszontalannak tartottam anyukám kertjében a sok virágot, de úgy tűnik öregszem, mert most már nekem is örömet okoz egy-egy Pistike, nefelejcs, vagy törpedália.

 

Miért ne lehetne a létra is virágtartó?

 

Idén emellett minden eddiginél több fűszernövényt ültettem, és persze nem maradhatott el a paradicsom sem, amivel 7 éve az egész kezdődött.

 

Itt az első emeleten már nem kell tartani a talajmenti fagyoktól, így a héten meglátogatott Eszter, és megajándékozott 2 PET palackos paradicsommal, sőt el is ültette őket helyettem. Nagyon kíváncsi vagyok az eredményre, alig várom már a nyarat, hogy leszedhessem az első érett szemeket!

Tavaly nyáron már meséltem neki egy különös projektemről, és most kertészkedés közben hitetlenkedve kérdezte, hogy EZ AZ?!

Jól sikerült a rozmaring projekt

 

Aki ismer, tudja, hogy egyik hobbim a növény-mentés.

 

Sok sok haldokló virágot, fűszert, zöldnövényt cipeltem már haza különböző boltokból, több-kevesebb sikerrel. 40-70-100 Forintokat megért minden próba, és sokan még ma is díszei a lakásnak.

 

A szóban forgó kísérlet egy rozmaringgal történt.

 

Nem, nem cserepes! Vágott, étkezésre szánt, abból is sárgacímkés a lejárós hűtőből. Egy része a fetasajtos édesburgonya köretben végezte, de pár szálat vízbe állítottam az ablak elé, egy sima műanyag pohárban és vártam. Pár hét múlva ketten kidőltek a sorból és rohadni kezdtek, de boldogan vettem tudomásul, hogy a többi gyökeret eresztett.

 

Vártam, amíg úgy 5 centis, szép ágas-bogas gyökérzetük lett, és akkor kiültettem őket az erkélyre.

 

Szerencsére megmaradtak, sőt az egész telet is kint töltötték hóban-fagyban, de meg sem kottyant nekik. Nagyon örülök nekik, pláne, mert a régi szép nagy rozmaringomat megölte a menta, aki gerilla módon utat tört magának a szomszédba és egész egyszerűen körbeszőtte, megfojtotta a rozmaring gyökerét.

 

Mindig vigyázzatok a mentával, mert egy agresszív állat, nő amerre neki tetszik!

 

Mivel nagyon szívós, nyugodtan vigyétek haza ha pár Forintért utánatok vágják a boltban, bármilyen rosszul is néz ki. Kiültetés után új erőre kap, aztán majd nem győzitek kordában tartani. Ja, és ő is nyugodtan kint maradhat télire az erkélyen. Nálam ez fontos szempont, mert egyrészt bent a lakásban már teltház van, másrészt ott másmilyen agresszív növényölő állatok laknak, melyeket egész egyszerűen csak macskáknak hívunk. 😀

 

Remélem kedvet kaptatok ti is a földtúráshoz,

 

…és nem számít hogy mennyire kicsi helyen, de körbeveszitek magatok valami zölddel. Vigyázat, függőséget okoz! 😀

Érdekelnek titeket bővebben a balkonkertészkedés rejtelmei? Legyen még erről cikk? Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod.

Ha szeretnél még több képet látni a növényeimről, és tippeket kapni a városi kertészkedéshez akkor lájkold a facebook oldalunkat!