Kéz és hajápolással egybekötve!

Van, amikor nem pizzára vágyunk. Vagy nincs hozzá valamilyen hozzávalónk. Vagy egyszerűen szeretnénk valami isteni finomsággal megörvendeztetni a vendégeinket.

 

Ilyenkor tökéletes választás lehet az olasz lepénykenyér, a focaccia!

 

a kép forrása: robadadonne.it

 

A focaccia hasonlít a mi langallónkra, már ami a tésztáját illeti, de azért nem teljesen ugyanolyan.

Ez egy olyan recept, amit érdemes kipróbálni. Fontos, hogy ne adj hozzá pluszban lisztet, akármennyire azt gondolod, hogy kellene még! Ja és ne nyúlj bele kézzel. Arra majd később lesz szükség.

 

Mert nem vicceltem, közben valóban kezet és hajat is ápolunk egyben.

 

Ezért szeretek nagyon időről-időre focacciat sütni, na meg az íze miatt!

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 470 gr liszt
  • 5 gr szárított élesztő
  • 115 gr tej
  • 230 gr víz
  • 45 gr olívaolaj
  • 16 gr cukor
  • 12 gr só

 

Rozmaringot érdemes ablakban is nevelni!

 

A tetejére:

  • Rozmaring
  • Nagyszemű tengeri só
  • Olívaolaj

A végén, a meglocsoláshoz: olívaolaj+víz+nagy szemű só emulziója

 

Elkészítési mód:

  1. Egy tálban keverd össze az élesztőt és cukrot
  2. majd add hozzá a lisztet
  3. aztán, miközben egy fakanállal vagy spatulával kevered, öntsd hozzá a vizet és a tejet (természetesen ezt géppel is végezheted, úgy egyszerűbb)
  4. Lassan öntsd hozzá az olajat, közben úgy keverd a tésztát – ha kézzel csinálod -, hogy alulról megemeled, minden oldalán.

 

Tulajdonképpen kicsit olyan, mintha az aranygaluskához szeretnéd a tésztát hólyagosra dagasztani. Azért nem ajánlom, hogy kézzel dagassz ebben a fázisban, mert rendkívül ragacsos a tészta, de ennek ilyennek kell lennie.

 

  1. Pár perc dagasztás után add hozzá a sót is, majd folytasd 15 percig. Még mindig nyúlós lesz, de ne törődj vele, ezért csináld fakanállal.
  2. Ha ez kész, akkor egy spatula segítségével borítsd lisztezett felületre, majd szintén a spatulával hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra kétszer háromszor. Azért így csináld, mert kézzel gyúrni még mindig nem tudod a tésztát, annyira lágy.
  3. Mehet egy kiolajozott kelesztőtálba (vagy bármilyenbe, csak fedd le fóliával, konyharuhával vagy zuhanysapkával) és keleszd 2 órán át vagy addig, amíg nem nő a duplájára.

 

Nem jó, ha túl meleg helyre teszed, ne siettesd. Mindenféle kenyértésztának jót tesz a hosszú kelesztési idő, ettől lesz igazán finom ízes. Ezért nem értettem sosem a fél órás pizza tészta fogalmát…

 

  1. Miközben kel a tészta, kenj meg olajjal egy 35×28 cm méretű tepsit – vagy bármilyet, ami van otthon. Ha biztosra akarsz menni, hogy ne ragadjon le, akkor használj sütőpapírt, de ha az nem az olajos barna fajta, akkor az alá is menjen olaj. Sokkal gazdaságosabb hosszútávon, ha beszerzel egy szilikon „sütőpapírt”, amit elég csak elmosni, olaj sem kell alá.
  2. Ha duplájára nőtt a tészta, akkor borítsd egyből a tepsire, majd jöhet is a kézápolás része: tegyél olíva olajat a kezedre és nyomkodd szét a tepsiben. Ha közben túl rugalmas lenne a tészta és nem hagyná magát, mindig visszaugrana, akkor várj egy kicsit, hogy újra megnyúljanak a gluténszálak.

Közben dörzsölgesd a kezedet az olívaolajjal, hogy minél többet szívjon fel belőle.

 

Hiszen kézápolásról is szó volt! 😀

 

  1. Ha elterítetted a tésztát, akkor takard le egy konyharuhával és keleszd még 1 órán át. Hát igen, ez nem az a gyors vacsora témakör, de megéri belefektetni az időt, ezt garantálom!

 

Hajápolásról is beszéltem az elején:

 

Az olajas kezedet még csak véletlenül se mosd meg, hanem simítsd végig a hajadon vagy csak a hajvégeken, kend bele az olíva olajat a hajadba, hajvégekbe. Mivel még egyszer olajos lesz a kezed, ezért ne készülj a hajmosással 1 ½ óránál hamarabb.

 

Nem kell, hogy tökéletes formája legyen a focaccianak!

 

  1. Ha letelt az idő, akkor megint olajozd be az ujjaidat és csinálj krátereket a tésztában, kb. minden négyzetcentiméteren egyet 😀 Na jó, tényleg sokat. Biztos láttál már focacciat.
  2. Locsold meg bőven olajjal, szórj rá nagy szemű tengeri sót és rozmaringot, ami lehet szárított vagy akár friss is.
  3. 180 fokra előmelegített sütőben süsd 35-40 percig, inkább az alsóbb szinteken (de ne legalul)

 

Az alap receptben csak olaj, só és rozmaring van, de máshol készítik friss oregánóval, szárított paradicsommal vagy éppen olíva bogyóval is! te döntöd el, hogy mit teszel rá!

 

Közben persze az olajos kezedet megint kend bele a hajadba, hogy egy csepp se menjen kárba!

 

  1. Amíg sül a tészta, készíts 1 evőkanál olíva olajból, 1 kávéskanál nagy szemű tengeri sóból és egy evőkanál vízből emulziót (a víz és az olaj elegyedjen teljesen, amíg megváltozik az olaj színe, a sónak nem kell teljesen feloldódnia)
  2. Ha már szép aranybarna, akkor vedd ki és locsold meg az emulzióval.

 

Majd nem marad más, mint, hogy felvágd és élvezzétek az isteni focacciat!

 

Bár annyira finom, hogy nem valószínű, hogy maradna belőle, de akár 2 napig is eltartható, jól záródó zacskóban.

 

Próbáljátok ki!

 

Szeretnél további hajápolási tippeket?

Hajnövesztő és hajápoló otthoni hozzávalókból

Állandóan kócos a hajad reggel? Válts selyem párnahuzatra!

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!