Már csak alig pár nap maradt karácsonyig, úgyhogy kijelenthetjük, hogy elkezdődött a végső visszaszámlálás, így lássunk néhány utolsó praktikus tippet a hétre.

 

karácsonyi vacsora

Hogy fog minden beférni a hűtőbe a karácsonyi vacsi után??

 

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy hová tesszük a sok ételt karácsonykor?

 

Persze ebben a hideg időben mindig lehetséges opció a terasz vagy az erkély. De pont emiatt a hideg idő miatt (a jövő hétvégére -2, -5 fokot mondanak) nem szerencsés kint tárolni majd az elkészült ételeket. Hiszen mi történik? Vacsi után megy ki minden a teraszra, ami éjjel szépen megfagy, másnap bevisszük, melegítjük, aztán megy megint ki és megint megfagy.

 

Azt sokan tudják, hogy tilos újra lefagyasztani a fagyasztott cuccokat, a főételt különösen,

 

…de erre miért nem gondolnak? Hiszen ez is újra és újra lefagyasztásnak számít! Nézzük meg, hogy miért nem ajánlják az ételek többszöri mélyhűtését.

 

Nagyon fontos, hogy ne szakadjon meg a hűtőlánc folyamata!

 

Ez mit jelent? Azt tudjuk, hogy a kajáinkban lévő mikroorganizmusok főzés során nem pusztulnak el teljesen. Ahogy az étel el kezd visszahűlni, a bacik újra elkezdenek szaporodni. Ezt a folyamatot hűtéssel, fagyasztással is csak felfüggeszteni lehet, viszont a felolvasztás során az élelmiszer romlása újra felgyorsul, és a kiolvasztás után már ismét egy baktériumoktól hemzsegő ételt fagyasztanánk le. A sorozatos fagyasztás és kiolvasztás miatt nő egy esetleges mérgezésnek a kockázata.

 

A halnál az újrafagyasztás különösen veszélyes, mert a halhús nagyon gyorsan romlik!

 

Úgyhogy a halászlét ne tegyük az erkélyre majd  a hétvégén! Hasonlóan a darálthúsos ételeket se, például a töltött káposztát, aminek ugyan jót tesz a fagyasztás, de csak egyszer. A hűtőlánc megszakadásakor a mikroorganizmusok szaporodása mellett a néhány baci olyan toxinokat is termelhet, amik ételmérgezést is okozhatnak! Ne kockáztassunk!

 

giphy

 

Arról nem is beszélve, hogy a kiolvasztott és újrafagyasztott ételnek nem csak a tápértéke csökken, de az íze és állaga romlik, főként a víztartalmuk megolvadása és újrakristályosodása miatt, amit a gyorsfagyasztott ételek esetében a gyártó megfelelő mélyhűtési technikával ki tud küszöbölni, de erre az erkélyünk nem képes sajnos.

 

Mit tegyünk tehát? Jöhet mától a hűtő nagytakarítás!

 

Azaz nyissuk ki a hűtőnk ajtaját és első körben mérjük fel, hogy milyen élelmiszerek találhatók benne, majd írjunk egy listát róluk. Közben azért néha zárjuk vissza a hűtő ajtaját 😀 Kezdődhet is aztán a családi ötletelés, hogy az adott alapanyagokból milyen kaják készíthetők, és a következő hétben próbáljuk meg teljesen kiüríteni a hűtőnket! És lehetőleg már ne töltsük fel újra, és csak olyan dolgokat vásároljunk, amiket addig el is fogyasztunk, vagy maximum december 25-25-án elfogyasztandó joghurt maradjon benne.

 

this-banana

 

Nálunk például van a hűtőben néhány lekvár, úgyhogy a héten biztosan lesz palacsinta!

 

Van cheddar sajt, így Mac’N’Cheese is várható, amit meg nem eszünk meg, az megy majd a mélyhűtőbe, ahol viszont jelentős hely szabadul majd fel pénteken, amikor kiveszem a karácsonyi vacsora hozzávalóit és a már elkészített ételeket. A kolbászból rakott krumpli lesz, a tojások egyik feléből pedig tortilla española (spanyol krumplis-hagymás omlett). Ha már a karácsonyra lefagyasztott alapanyagokról és készételekről esett szó:

 

Adjunk elég időt, hogy kiolvadjanak az ételek!

 

Ha esetleg pulykát vagy csirkét mélyhűtöttünk volna egészben, akkor gondoljunk arra, hogy nem lesz neki elég, ha pénteken vesszük csak ki a fagyóból. Csütörtök reggel már tegyük át a hűtőbe (tudjátok, hogy ne szakadjon meg a hűtőlánc folyamata), hogy szombatra biztosan teljesen kiolvadjon! Egyéb készételeknek, kisebb darabokra vágott húsoknak, darálthúsnak vagy halaknak elég ideje lesz, ha pénteken tesszük át a hűtőbe.

 

Ne a pulton olvasszuk ki a fagyasztott dolgokat! Főleg ne a mikróban!

 

Gondoljuk át azt is, hogy milyen tároló dobozokba tesszük az ételeket, hogy elférjenek majd a hűtőben. Például pénteken már biztosan elkészítem a franciasalátát, de majd csak akkor teszem tálra, ha fel is szolgálom. A töltött tojás krémjét is dobozolom, az „üres” főtt tojásfehérjéket is külön. A megtöltött sonkatekercseket majd csak a tálon díszítem, addig szintén dobozban lesznek a hűtőben.

 

Szerencsére a halászlé nagy része nálam házi konzervben várja a sorsát, csak a halas részt kell kivennem a fagyasztóból. Amit nem eszünk meg 25-én, azt bedobozolom, mert a lábos nagy helyet foglalna el a hűtőben. Így persze eggyel több lesz a mosogatás majd, de ennyit megér. Még egy tipp, bár ez már főzés témakör:

 

Hogyan tartsuk melegen a pulyka/csirkesültet?

 

Főleg, ha hamarabb szeretnénk elkészíteni, hogy maradjon idő, hogy mi is ki tudjuk élvezni a gyerekekkel az ajándék bontása utáni időt.

 

 

Tegyük mélyhűtő ládába!

 

Mert ki mondta, hogy abban csak hidegen lehet tartani az ételt? Én például használom dunsztolásra is, pokrócok helyett befőzéskor. Az elkészült sültet tegyük tálra, óvatosan tegyük bele a kimosott ládába és gyorsan zárjuk rá a fedelét. Csak semmi kukucskálás aztán!

 

Végül pedig még időben nézzük meg a karácsonyi terítőt, hogy nem maradt-e foltos tavalyról vagy esetleg az egy év alatt, amíg nem használtuk nem sárgult-e be vagy néhány gyertyafolt éktelenkedik rajta még mindig, mert azt mondtuk, hogy majd megcsináljuk az ünnepek után, de aztán úgy maradt. Egy frissítő mosás egyébként sem fog neki ártani, ha tisztának tűnik is.

 

Kívánok mindenkinek idegeskedés és katasztrófamentes,

nyugodt és Békés Karácsonyi Ünnepeket!

 

Tetszett a bejegyzés? Köszönöm ha megosztod és nyomsz egy tetszik gombot is vagy itt, vagy a facebook oldalunkra!

 

Érdekelnek még karácsonyi tippek? Katt IDE! Még nem késő új ötleteket meríteni!