Már írtam néhány trükköt a mosogatásra, hogy ne kelljen gusztustalan zsíros lébe könyékig mászni, hogy azt a pár kiskanalat is megtaláljuk, ami még a mosogató mélyén lapul. Ám van, amikor nincs olyan sok mosogatnivaló, mert az albérletben csak magadra mosogatatsz például.

 

Ismét jöjjön egy víztakarékos, tehát pénztárcakímélő tipp a virtuóz mosogatáshoz:

  • Csak pár tányér, evőeszközt kellene elmosni, a fazékkal együtt, amiben a vacsora készült?
  • Vagy sürgősen kellene egy nagy lábas, mondjuk egy tésztafőző edény, ami piszkos?

 

Ne állj neki csak azt az egy edényt elmosni, hanem tedd be mosogató aljába, dörzsöld át mosogatószeres szivaccsal, és kezdj el mosogatni mást, például evőeszközöket, tányérokat, úgy, hogy az edénybe folyjon a forró víz, kisebb sugárban. Mire megtelik az edény, egy csomó minden tiszta lesz már, és nem folyt feleslegesen a víz. Az edény kicsit ázik, majd a benne lévő vizet öntsd át egy másik „fekete mosogatnivalóba”, pl. a sütőben elrejtett, majd ott felejtett zsíros tepsi stb., hadd ázzon az is!

 

mosogatás

 

Kezet mosnál?

 

Ne a fürdőbe menj, hanem a konyhába, dugd be a dugót a mosogatóban, és úgy moss kezet, hogy közben elmosogatsz valami nem zsírosat, például egy bögrét, vagy evőeszközöket, esetleg a reggeli tányérodat. A víz, ami folyik közben, nem megy kárba a dugó miatt és be lehet áztatni olyan dolgokat, amikre esetleg már rászáradt az ételmaradék. Csak ne legyen túl sok víz, hogy ha ki kell húzni, ne jöjjön a már sokat emlegetett „zsírkesztyű” 😀

 

Még egy tipp: ha teheted mosogass még nappali fényben. Tudod mennyi energiát megspórolhatsz ezzel?

 

Persze egyértelmű, hogy hosszútávon mindenképpen célravezető egy mosogatógép beszerzése, és nem a vízspórolás miatt, mert ezekkel a módszerekkel is elég kevés víz fogy, hanem a mosogatásra szánt időt másra, hiszen egyes felmérések szerint heti 5-6 kézi mosogatás helyett mosogatógépet használunk, évente közel 250 óra szabadidőt nyerhetünk (forrás itt).

 

Azt még szeretném hozzátenni, hogy bár itt spórolási tippeket adunk fiataloknak, akik még csak most kezdik a nagybetűs Életet, ám a cél nem az, hogy egész életedben spórolj és megvond magadtól a luxust vagy azokat a dolgokat, amik sokba kerülnek, de könnyebbé tehetik az életedet! A valódi cél az, hogy amíg még a szüleid tartanak el vagy kevés a költhető pénz, vagy kezdetben még kevés a fizetésed, addig beosztással és spórolással jusson másra is, egy élhetőbb életre, DE NE RAGADJ BELE a spórolás spiráljába!

 

Ne azon gondolkodj állandóan, hogy HOGYAN TUDNÁL MINDENEN SPÓROLNI,

 

….hanem fejlődj, tanulj, sajátíts el új képességeket, amik kívánatosabbá tesznek a munkaerő piacon, magasabb fizetést kaphatsz vagy pedig egy új, innovatív önálló vállalkozásba kezdhetsz, amivel idővel jobb életkörülményeket is biztosíthatsz a magad és későbbi családod számára!

 

Persze ez nem azt jelenti, hogy utána jöhet az esztelen költekezés, hiszem, hogy mire odáig jutsz, megtalálod a helyes egyensúlyt, hogy min spórolj és mire költsél nyugodt szívvel!