Ma van a Víz Világnapja.

Mindenkinek van valami mániája, nekem a vízhasználat vagy a vízpazarlás az. Biztos azért, mert azért vezeklek tudat alatt, hogy mennyi vizet pazaroltam el kamasz koromban.

 

Aztán rájöttem, hogy mennyire fontos odafigyelni a vízfogyasztásunkra.

 

Hogy a víz mekkora érték. És korántsem végtelen mennyiségben áll a rendelkezésünkre!

 

Ez egy kényes téma. Sokakat már csak a gondolat is felbosszant, ha egyáltalán abba belegondolnak, hogy csökkenteni kellene a vízfogyasztást. Hogy nekik ne mondja meg senki, hogy mennyi ideig zuhanyozzanak, vagy naponta hányszor fürödjenek!

 

Vagy, hogy ne folyó vízben mosogassanak!

 

Ezzel a cikkel nem az a célom, hogy bárkinek is megmondjam, hogy mit tegyen. De ha csak egyetlen egy ember is elgondolkodik azon, hogy fogmosás közben lezárja a csapot, már megérte.

 

Tudjátok, hogy ilyenkor mennyi víz folyik el csak úgy?

Lehet akár 20-30 liter is!

 

Na szóval, nekem a víz a mumusom. Ha a férjem mosogat – és bár be van dugva a dugó, de – folyik a víz, amikor szivaccsal dörgöli az edényt, akkor szinte észre sem veszem, de odapattanok és elzárom a csapot.

Van egy tök jó módszerem, hogy hogyan lehet annyi vízzel mosogatni, mint amennyit a mosogatógép használ, csak nincs áramfelhasználás közben 🙂 Folyó vízzel, de mégsem, nincs undi könyökig érő zsírkesztyű:

 

Kézi mosogatás “zsírkesztyű” nélkül?

 

Vagy egy másik módszer, ha nagyobb edényeket kell elmosogatni:

 

Mosogatás 2.0

 

Egyszer kiszámoltuk, hogy az egyik családtagunkhoz képest évente több, mint 150 ezer forintot spórolnunk, csak a vízen. Komolyan! Aztán van egy másik családtag, aki egyedülállóként annyi köbméter vizet használ el, mint mi öten.

 

De nem csak a mosogatással tudjuk csökkenteni a víz fogyasztásunkat!

 

Vigyázat, extrém példák következnek

 

Tudom, mi már durván nyomjuk a témát, nem kell mindent követni, de ha pár ötletet fel tudtok használni, akkor tényleg megérte megírni. A mi KÉTHAVI vízfelhasználásunk nem éri el a 7 köbmétert (két hónapra kb 6500 Ft a vízszámlánk). Legalábbis amíg öten voltunk, most kíváncsi vagyok mennyi lesz, hogy David elköltözött, várom az éves összesítőt.

 

 • A régi házban csak zuhanyzónk volt. Ide vettünk egy zuhany időmérőt (kis homokóra, addig lehet zuhanyozni, amíg le nem pereg) és zuhany stop-ot (a Zöldboltban kapható). Ennek az a lényege, hogy csak akkor folyik a víz, ha közben nyomod a zuhanyfejen található kart. Ha éppen szappanozod magad, akkor nem folyik el szintén rengeteg víz.
 • A csapokba érdemes egyébként is perlátort beszerelni, sok pénz megspórolható ezzel.
 • Ahogyan már említettem, fogmosás közben is elzárjuk a csapot.
 • Spórolósan mosogatok.

 

Több ezer forintot megspórolhatsz, akár havonta, ha odafigyelsz a víz használatára

 

Eddig még semmi extrém, az majd most jön!

 

 • Nálunk a mosdókagylóban van egy kis műanyag lavór. Amikor kezet vagy arcot mosunk, abba belefolyik. Ha megtelik, akkor beleöntöm a WC tartályba.

 

 • Ugyanis a WC tartálynak levettük a fedelét. Először a vízszintet is lecsökkentettem, hogy kevesebb víz legyen benne (ha ez nálatok nem lehetséges, akkor érdemes beletenni egy vízzel teli palackot – ha éppen nem akarjátok a lottó ötös nyereményt eldugni benne lefóliázva ).

 

 • Később el is zártam a tartályt, így csak különleges alkalmakkor folyik bele víz. Különleges alkalom? 😀 Ha már elfogyott benne és sehonnan nem lehet pótolni. Azaz nincs már a mosdókagylóban lévő lavórban vagy a kádban.

 

 • Igen, mert ahol most lakunk, már van fürdőkádunk is és gyűjtjük a vizet benne. Szerencsére közel van a WC tartály, így a napi tornagyakorlataim között van, hogy direkt célzott és helyes guggolással és kitörésekkel egybekötve átmerem a vizet naponta többször a kádból a WC tartályba.

 

Ez most bonyolultnak és időveszteségnek tűnik, de nem az. A mosdókagylóban lévő lavór átöntése 15 mp, a tartály feltöltése 45 mp. Nem nagy dolog, már szinte észre sem veszem.

 

Különböző időpontokban fürdünk, így szinte mindig van víz a kádban. Mondtam, hogy extrémek vagyunk. Sőt, van olyan, hogy már csak egy kicsi víz van a kád aljában, én meg éppen edzettem és simán lezuhanyozok állva úgy, hogy a lábam az egyik családtagom fürdővizében áll. ÚRISTEN! Hogy lehet ezt túlélni, ugye?? 😀

 

Az esővíz a legjobb a növények locsolására

 

 • Azt már el sem mesélem, hogy gyűjtjük az esővizet is, és ha éppen szeretnék súlyt emelni, akkor onnan is szoktam behozni vizet a WC tartályba.

 

 • Természetesen vezetékes vízzel sem locsolunk, maximum csak akkor, ha nagyon hosszú ideig van aszály és elfogyott az esővíz. De egyébként sem nagyon öntözök a kertben, mert takarom a földet, így az bent tartja a hajnali párát, ezért nem szükséges a plusz víz.

 

Így ültesd el a paradicsomokat – fotósorozat

 

 • Ha már kert, akkor jöhet még egy extrém dolog: néha megengedem a fiúknak, ha már jó idő van és éppen kint játszanak, tevékenyednek és nem akarnak csak amiatt bejönni, hogy a kertben pisiljenek. A komposztra! Nagyon jót tesz neki a plusz nitrogén! (már nem biztos, hogy szeretnétek nálam salátát enni, ugye? 😀 ) Ennyivel kevesebb víz fogy bent, ha nem húzzák le a WC ilyenkor 😀

 

És ha már pisilés témakör: a brazil kormány pár éve vicces kampányba kezdett, ami arra buzdítja az embereket, hogy pisiljenek zuhanyzás közben. Így ugyanis megspórol egy vécéöblítésnyi vizet, miközben nincs miért aggódnia: a vizelet steril, meg amúgy is rögtön lemegy a lefolyón. (forrás)

 

 

Na jó, abbahagyom az extrém példákat (több nincs 🙂 )

 

Még néhány tipp, például a mosogatáshoz vagy ha nyáron hideg vizet szeretnénk inni a csapból. Mindkét esetben folyatni kell kicsit a vizet, hogy forró vagy éppen hideg legyen. Én ilyenkor aláteszek egy locsolókannát, és addig abba megy a víz, amíg nem éri el a kívánt hőmérsékletet. Azt meg elhasználom a szobanövényekhez.

 

Vagy éppen nem öntöm ki a tojás főzőlevét:

Te kiöntöd a tojás főzővizét? Ne tedd!

 

Vagy a krumpliét, amivel nagyon jól lehet sűríteni ételeket.

 

Nektek vannak még víz spórolós tippjeitek?

 

Írjátok meg itt vagy a facebook oldalunkon, ahol minden héten hasznos tippeket és vidám posztokat találtok!

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.