Tojásfőzés – nincs ebben semmi ördöngösség, azt mindenki tud. Vízbe tesszük a tojást, alágyújtunk, forraljuk és kész is. Ám néhány egyszerű praktikával, sokkal gazdaságosabban is tehetjük mindezt.

 

Én annak idején úgy tanultam, hogy 15, sőt 20 percig forraljam a tojásokat, hogy biztosan jó kemények legyenek.

 

Jut eszembe egy kétballábos sztori, valaki azt mondta:

„nekem még a tojásfőzés sem megy, 1 órán keresztül főztem, de még mindig kemény volt a tojások héja”

 

Teltek-múltak az évek, az öko énem erősödött, és sorra kerestem a lehetőségeket az energia felhasználás csökkentésére.

És persze a tojást is lehet takarékosabban főzni! Persze mondhatjátok, hogy ugyan már, pár perc nem a világ, de ha azt számoljuk, hogy egy évben vagy az életünk során hányszor eszünk főtt tojást, akkor ezek a percek összeadódnak. Na meg ha azt nézzük, hogy hány tojás „főződik meg” a világban…

 

Így főzz tojást energiatakarékos üzemmódban

 

Éljen a tojásfőző forradalom, csatlakozzatok!

 

Szóval így főzheted a tojást a legeslegtakarékosabban (a különböző szintek közül kedvedre válogathatsz a tekintetében, hogy mekkora a jelenlegi kedved az ökolábnyomod csökkentésére):

 

 • Vegyél egy kis lábost, aminek van fedele. (tényleg ne legyen nagy a lábos, minél kisebb az átmérője a tojások számához képest, annál jobb)
 • Ha nincs fedele, az sem olyan nagy baj, akkor keress egy akkora kistányért, ami passzol a lábosra.
 • Önts bele annyi vizet, ami éppen, hogy ellepi a tojásokat. Nem kell, hogy úszkáljanak a vízben (most a vízzel is spórolunk természetesen). Tehát értelemszerűen a tojások már a lábosban vannak.
 • Ha még takarékosabb akarsz lenni, akkor vedd ki időben a tojásokat, hogy szoba-hőmérsékletűek legyenek.
 • Ha a fedőd nem záródik nagyon jól az edényre, akkor tépj le egy akkora alufólia darabot, ami kicsit túllóg a lábas szélén, de most még tedd félre.
 • Gyújts a lábos alá és tedd rá a fedőt (vagy a kistányért)
 • Hevítsd forrásig a vizet, akkor sózd picit meg. Erre azért van szükség, hogy ha a tojások megrepednének, akkor nem fog a fehérje kifolyni a vízbe. Illetve azért sóztuk meg a vizet a forráspont elérése után, mert a sós víz felforralásához több energiára van szükség, így ezzel is spóroltunk valamennyit.
 • Ha forr a víz, akkor vedd le takarékra, tedd rá az alufóliát a fényes felével lefelé, és illeszd rá szorosan a fedőt vagy a tányért. Így tulajdonképpen készítettünk egy mini kuktát, mert nem engedjük a gőzt kiáramolni. Ezt az alufóliát egyébként utána nem dobjuk ki, mert amíg nem szakad el, többször is használhatjuk tojásfőzéshez vagy rizsfőzéshez is kiváló. De persze nem feltétlenül muszáj bevetni, főleg, ha tényleg jól záródik a fedő.
 • 2 perc után egyszerűen kapcsold le a gázt.
 • Ha villanytűzhelyed van, akkor már a forráspont elérése után kapcsold le!
 • Hagyd így 10-12 percig. A tojások megfőnek forralás nélkül is. Még csak vastagaljú edény sem kell hozzá.
 • Utána vedd le a fedőt és a fóliát, ha használtál. Óvatosan hámozd le róla, ne feledd, hogy nem szeretnénk pazarolni, szeretnénk még felhasználni máskor is.
 • A főzővizet fogd fel egy kancsóban. Bizony, nem öntjük ki! Később, ha kihűlt, locsolóvíznek használjuk, a növények hálásak lesznek érte, a kioldódott ásványi anyagok miatt!
 • A tojásokra hideg vizet folyatunk. Majd egyszer lecseréljük, de a felmelegedett vizet sem öntjük a lefolyóba, hanem azt is felfogjuk a már említett kancsóban vagy kis kannában.
 • Ha kihűltek a tojások, akkor persze ezt a 2. vizet is ugyanoda tesszük (így a végén akár 1 ½ liter locsoló vizünk lesz, ami korábban a mosogatóban végezte volna).

 

Ezzel a lehűtéses módszerrel a tojások is könnyebben pucolhatók!

 

Még egy tipp: ne akarj nagyon friss tojásokból keménytojást főzni, mert rettenetesen fogsz szenvedni a megpucolásukkal. Abból csinálj tükörtojást, omlettet, rántottát – amikhez a sárgája kicsit folyós maradhat -, aztán ahogy telik az idő, úgy lesz egyre alkalmasabb a tojás a keménytojás verzióhoz.

 

Minél öregebb egy tojás, annál nagyobb az alján lévő légbuborék, és annál könnyebb megpucolni

 

Így csináld: üsd a tompább végét finoman egy kemény felülethez, nyúlj be a légbuborékba, majd finoman kezd el megpucolni a tojást úgy, hogy a hüvelykujjadat a tojás héja alatt lévő hártya alá dugod. Így a héj szép nagy darabokban lejön, szinte 20 másodperc elég egy tojás megpucolásához.  Még a gyereknek is. Vagy a férjnek. Vagy a lakótársnak. („Add ki a házimunkát alvállalkozóknak” jeligére)

 

Ne feledjétek, hogy a tojás héjakat nem dobjuk ki!

 

Én ezt is amúgy úgy tanultam régen, hogy csapd oda valahova, majd hengergesd meg a tojást és úgy pucold, na így aztán teljesen összetört a tojás héja, és órákig kellett szedegetni róla a kis darabokat. Katasztrófa. Ha meg friss a tojás, akkor egyenesen rémálom.

 

Amúgy mennyivel könnyebb dolga van a ma bárkinek, aki frissen költözik külön háztartásba:

 

…akár Gordon Ramsey-től is tanulhatnak on-line! Nekünk meg volt egy-két szakácskönyvünk, aztán próbáljuk kitalálni, hogy mi az a rántás, meg az add föl, meg ilyenek.

 

Tudom, hogy egy ilyen dolog, mint a tojásfőzés alap, de David nemsokára kirepül, alig pár hónapunk maradt, és az is motivált, hogy ha csak pár ember kapcsolja le a gázt vagy a villany tűzhelyet a tojás alatt, ahelyett, hogy még további 15 percig menne, és ezzel energiát spórolhatunk, ami a Földünknek és unokáinknak nem mindegy, már megérte!

UPDATE – egyik olvasónk írta:

“Véleményem szerint még takarékosabb megoldás úgy érhető el, ha nem nagy gázon forraljuk fel először a vizet, hanem minimum lángon, ugyanis az alatt az idő alatt is fő már a tojás. Nagyobb gázon legfeljebb 40 (körüli) fokig (a fehérjekicsapódási hőfok eléréséig, amelynek értékére nem emlékszem) lenne érdemes, de mivel nagyobb gáznál több hő megy el az edény mellett, így még addig sem érdemes, ha a legolcsóbb megoldást igyekszünk elérni. Ezzel a módszerrel megkérdőjeleződik még a só használatának a szükségessége is, ami újabb megtakarítás. Persze a főzési idő hosszúságát így újra ki kell tapasztalni, de az én tapasztalataim szerint meglehetősen gyorsan felmelegszik takaréklángon is ilyen kevés víz, és elég meleg is, bár forrásig már lassabban jut el, ha egyáltalán eljut sok tojás főzése esetén (egynél talán még igen).”

S. Albert

KÖSZÖNJÜK!

 

Húsvéti tojást főzni nem olyan egyszerű

 

Hamarosan itt a Húsvét, így érkezik majd egy bejegyzés azzal kapcsolatban is, hogy hogyan főzz olyan tojást, ami nem reped ki, illetve, hogy a hidegtálakhoz hogyan érdemes megfőzni, hogy a sárgája középen maradjon.

 

Szeretnél még spórolási tippeket?

 

Kattints ide! Vagy lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!